Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDTP: Cercetarea de Avangardă în Chimia și Tehnologia Pielii

21 Mai 2025




În sprijinul conservării și restaurării patrimoniului cultural
Deşi cel mai vechi material prelucrat de om, pielea naturală are încă multe secrete nedezvăluite, fiind martorul trecerii timpului. Pergamentul şi pielea pentru legatorie de carte reprezintă materiale care păstrează informaţii nepreţuite ce necesită conservare atentă pentru a putea fi transmise generaţiilor viitoare. În acest sens, Departamentul de Cercetare Pielărie s-a aliniat celor mai noi tendinţe în domeniul patrimoniului cultural privind investigarea, conservarea şi restaurarea obiectelor de patrimoniu din piele şi pergament. Reproducerea proceselor de prelucrare vechi pentru pergament şi piei vegetale a constituit un demers de interes pentru laboratoarele de restaurare din muzee, centre pentru patrimoniu şi arhive din ţară şi străinătate, dar şi pentru actori din domeniul industriilor creative. Stabilirea stării de conservare, monitorizarea condiţiilor atmosferice şi elaborarea protocoalelor de prezentare a obiectelor de patrimoniu au presupus achiziţia de echipamente de investigaţie nedistructive, portabile sau mobile, baze de date de referinţă, elaborarea în colaborare cu parteneri de prestigiu din mediul privat, muzee, universităţi, de programe software, sisteme de senzori pentru monitorizarea poluanţilor atmosferici sau de etichetare electronică.



Un colectiv dedicat
Nu în ultimul rând, doresc să menţionez un colectiv dedicat domeniului cercetării chimiei şi tehnologiei pielii, care a contribuit la realizările deosebite ale Departamentului de Cercetare Pielărie, aflate în patrimoniul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie, şi să vă invit să îl vizitaţi la adresa https://eertis.eu/errf-2400-000e-3134/Team.

Un material inegalabil


Pielea animală reprezintă primul material prelucrat de omul preistoric pentru protecţia împotriva frigului, contactului mecanic sau agresiunii mediului natural. Se poate afirma că prelucrarea pielii animale este şi astăzi o activitate ecologică, care este strâns legată de hrană, deoarece industria de pielărie prelucrează un sub-produs al industrie cărnii, care, de altfel, ar deveni deşeu dacă nu ar fi prelucrat. Se estimează că anual se prelucrează 8 milioane de tone de piei, care, dacă ar fi depozitate ar genera riscuri sanitare majore şi emisii de gaze de seră echivalent cu ceea ce eliberează 1 milion de automobile (15).
În afară de frumusețea naturală a pielii prelucrate, aceasta reprezintă un material încă neegalat de niciun alt material datorită proprietăţii unice de „respirabilitate” (permeabilitate la vapori de apă şi la aer), hidrofilie şi durabilitate, care permite corpului uman să îşi regleze mai uşor temperatura, să reţină umiditatea eliberată de organism şi să o elibereze în exterior, generând o stare unică de confort şi compatibilitate. Durabilitatea excepţională a produselor din piele (încălţăminte, haine, marochinărie, tapiţerie), întreţinerea uşoară, reparabilitatea, face ca acestea, comparativ cu cele „leather-like” (sintetice, care utilizează surse petroliere), să contribuie la protecţia mediului înconjurător.
Pielea pentru tapiţerie pentru automobile sau aviaţie reprezintă printre cele mai avansate materiale, care trebuie să întrunească caracteristici complexe de rezistenţă la căldură/foc, la purtare (frecare, lumină, abraziune, apă, saliva, alcool, transpiraţie etc), să îşi menţină forma şi să reziste mecanic, să nu elibereze substanţe volatile care se depun pe parbriz (proprietăţi anti-ceață), şi să nu conţină concentraţii nepermise de substanţe cu potenţial periculos (formaldehida, pesticide, amine cancerigene, metale grele etc). Nici sortimentele de piele pentru încălţăminte, cele mai răspândite produse din piele, nu sunt exceptate de la cerinţele complexe de rezistenţă la încercări mecanice, fizice, pentru calitatea finisajului sau toxicologice. Încălţămintea pentru copii sau cea care vine în contact direct cu pielea prezintă cele mai înalte standarde de calitate şi limitele cele mai exigente privind toxicitatea. O serie importantă de ecoetichete voluntare propun pentru produsele din piele caracteristici avansate, care presupun un control riguros, cu echipamentele cele mai performante din chimia analitică şi care, în mod continuu, devin din ce în ce mai exigente (16) (17).
Astfel, pentru producătorii de piele şi de materiale auxiliare a devenit o adevărată încercare conformarea la reglementările severe europene pentru limitele substanţelor din listele EU-REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) şi ZDHC MRSL (Manufacturing Restricted Substances), având în vedere numărul mare şi complexitatea produselor chimice care se utilizează pentru procesarea celor mai avansate sortimente de piei.


1 ) https://iultcs.org/membership/associated-member-societies/
2 ) https://www.asro.ro/comitete-tehnice/
3 ) https://dima.tuiasi.ro/departament-ingineria-tricoturilor-
4i-a-confectiilor/

4) https://www.activ-ortopedic.ro/
5 ) https://upb.ro/facultăţi/facultatea-de-stiinta-si-ingineria-materialelor/#
1519154859421-cb318c0c-81576d5e-35e5d009-e5ff

6 ) https://spdgroup.ro/
7 ) https://en.ktu.edu/
8 ) https://www.lammc.lt/en
9 ) https://www.leathernaturally.org/news-events/news/worldleather-
day-2025-beyond-the-surface/

10 ) www.leathernaturally.org
11 ) www.euroleather.com/newsletter
12 ) https://www.probstdorfer.ro/
13 ) https://biotehnos.ro/
14 ) https://www.marcoser.ro
15 ) https://lederpiel.com/wp-content/uploads/2021/11/COTANCE-
Open-Letter-to-Stella-McCartney-10-11-21.pdf

16 ) https://www.ecolabel.org
17 ) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=-
CELEX:32016D1349



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite