Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un eveniment de referință īn domeniul conservării patrimoniului

21 Mai 2025



Comunitatea științifică internațională activă în domeniul științelor patrimoniului se întâlnește la București în perioada 9-12 septembrie 2025. LACONA XIV - Lasers in the Conservation of Artworks - eveniment organizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000. Consecință a prestigiului și respectului pe care institutul le-a dobândit în anii în care a acumulat rezultate deosebite, aplicate atât în țară, cât și în străinătate, este o ocazie deosebită pentru analiza critică a abordărilor transdisciplinare propuse în cele mai mari muzee, galerii, arhive și șantiere de restaurare sau arheologice din întreaga lume.

În 2025 se aniversează 30 de ani de la prima ediție, care a fost organizată de FORTH în Heraklion, Grecia, pornind de la propunerile pentru noile tehnologii de curățare cu laser în vederea restaurării bunurilor culturale cu sau fără policromie – indiscutabilă tehnică de înaltă precizie, versatilă, care respectă profilul suprafeței, cu un desăvârșit control al procedurii în timp (la nivelul nano-secundei) și în spațiu, eliminând astfel riscurile cunoscute ale tehnicilor tradiționale.
LACONA a reflectat la fiecare ediție cele mai avansate cercetări pentru noi metode, tehnici, echipamente validate și transferate în practica curentă a restauratorilor, conservatorilor, arheologilor și investigatorilor criminaliști.
Comitetul Științific Internațional este format dintr-un corp de cercetători de elită, deosebit de riguros și selectiv, condus de principiile eticii în restaurare, de valorificarea rezultatelor științifice, precum și de valorizarea patrimoniului cultural internațional.
Scopul principal al conferinței este de a aduce laolaltă cercetători, restauratori și specialiști din domeniul patrimoniului cultural pentru a discuta cele mai noi inovații tehnologice aplicabile în conservare.
Tehnologiile fotonice, în special cele bazate pe utilizarea laserilor, joacă un rol esențial în protejarea operelor de artă și a construcțiilor istorice. Aceste metode permit caracterizarea materialelor prin metode non-contact, diagnosticarea prin tehnici non-invazive a compozițiilor și caracterizarea tehnicilor de elaborare, îndepărtarea delicată și controlată a depunerilor, restaurarea suprafețelor fragile, identificarea degradărilor în stadii incipiente, în straturi ascunse și cartarea acestora, construirea modelelor digitale multistrat, autentificarea și chiar evaluări care vin în sprijinul evaluatorilor.
Ediția din 2025 nu este prima conferință LACONA organizată în România. O măsură a rolului important pe care îl au cercetătorii din INOE 2000 în domeniul științelor patrimoniului este reflectat și de faptul că evenimentul a revenit pentru a două oară în numai trei țări: Franța, Italia și România. În2018, orașul Sibiu a fost gazda celei de-a VIII-a ediții a conferinței. Evenimentul a fost un real succes, reunind cercetători de renume internațional și oferind un cadru important pentru schimbul de experiență și prezentarea celor mai recente descoperiri în domeniul tehnologiilor laser aplicate în restaurare și conservare.
Participanții la conferința din acest an vor avea ocazia să asiste la prezentări și discuții pe teme diverse, printre care: diagnosticare morfologică și chimică a operelor de artă; analiza compozițională a materialelor utilizate în patrimoniul cultural; studierea fenomenelor de deteriorare și metode de prevenire a acestora; utilizarea tehnologiilor laser în curățarea și restaurarea suprafețelor; aplicații ale tehnologiilor optoelectronice în conservarea monumentelor istorice; noi abordări integrate în utilizarea tehnologiilor fotonice pentru conservare etc.
Organizatorii conferinței încurajează cercetătorii și specialiștii din domeniu să participe la sesiunile cuprinse în program și să comunice lucrări originale. Mai mult decât la alte conferințe tradiționale, participanții vor avea acces la sesiuni de networking și la experimente demonstrative organizate împreună cu instituții de cultură și artă din București.
Pentru mai multe informații și detalii despre înscriere, vizitați site-ul oficial al conferinței: https://lacona14.eu/

Acest articol a fost finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Programul Nucleu din cadrul Planului Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare 2022-2027, proiect
nr. PN 23-05-01-01, și UEFISCDI din cadrul Premiere Orizon Europa, proiect nr. PN-IV-P8-8.1-PRE-HE-ORG-2024-0222, nr contract 87PHE/2024



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite