Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Hidrogenul între bariere și evoluții: liderii industriei s-au reunit la Budapest Hydrogen Summit

21 Mai 2025



Budapesta a găzduit pe data de 15 aprilie a acestui an cel de-al 4-lea summit dedicat industriei hidrogenului, organizat de White Paper Consulting, la Hotel Marriott Budapest, un eveniment impresionant care a reunit 90 de companii din 19 țări, precum și experți internaționali pentru a discuta despre rolul hidrogenului în tranziția energetică a Europei și a regiunii ECE, precum și cele mai recente evoluții și oportunități în tehnologia hidrogenului. Lipsa cererii, complexitatea reglementărilor europene, provocările și incertitudinile tehnice sunt principalele bariere ale dezvoltării mai rapide a economiei hidrogenului, iar menținerea obiectivelor climatice și îmbunătățirea competitivității din acest sector în același timp sunt în conflict – acestea sunt câteva din concluziile desprinse din discuțiile din cadrul conferinței. România a fost prezentă la Budapest Hydrogen Summit prin experți în domeniu care au prezentat ultimele noutăți în domeniu din țara noastră. Pentru mai multe detalii se poate accesa linkul evenimentului https://budapesthydrogensummit.com/.



La eveniment a participat o delegație din România alcătuită din: Ioan Iordache, director executiv Asociația pentru Energia Hidrogenului din România și director general ICMET Craiova; Monica David, președinte Asociația Energia Inteligentă; Cristian Călin, director programe Gaze Verzi și Soluții de Decarbonizare, DelgazGrid; și Ionuț Ciubotaru, vice president for business development, OMV Petrom.
Domnul Ioan Iordache a făcut o trecere în revistă a unora din cele mai recente proiecte derulate în România, printre care amintim: HyAcademy.EU, unde țara noastră este prezentă prin Politehnica București, HYPERION, unde din România participă ADR Sud-Est, și RO-HYDROHUB. Totodată, domnia sa a insistat asupra aspectelor comune privind dezvoltarea tehnologiilor hidrogenului în regiune. Astfel, majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est dispun, datorită infrastructurii sectorului energetic, de două surse de energie fără emisii de gaze cu efect de seră (low-carbon): resursele regenerabile și energia nucleară. Primele au avantajul că se găsesc din plin, ultima este o soluție robustă care asigură securitatea, stabilitatea și predictibilitatea sistemelor energetice naționale. Energia nucleară reprezintă o modalitate de a produce hidrogen fără a utiliza și secătui unele resurse cum ar fi gazele naturale, hidrocarburile sau cărbunele, şi fără emisii cu efect de seră. Producerea de hidrogen prin energie nucleară, atât electrică, cât și termică, vine ca o soluție perfectă pentru a crește fiabilitatea și versabilitatea acestui sector energetic fără emisii de carbon.
Referindu-se la colaborarea internaționala, domnul Ioan Iordache a indicat faptul că proiecte precum HYPERION sunt realizate pentru a veni în sprijinul regiunilor europene în procesul complex de adoptare a soluțiilor avansate care se referă la utilizarea hidrogenului ca vector de energie în diversele domenii ale sistemelor lor economice, ca o etapă către o tranziție economică inteligentă și durabilă. HYPERION este implementat în cadrul programului Interreg Europe și cofinanțat de Uniunea Europeană.




Rezultatele proiectului-pilot 20HyGrid, derulat în premieră în România de DelgazGrid, au fost prezentate dr. Cristian Călin, director programe Gaze Verzi și Soluții de Decarbonizare și membru al Asociației Energia Inteligentă, care a vorbit despre rezultatele testelor realizate în cursul anului 2023 prin folosirea amestecului hidrogenului în rețelele de distribuție gaze naturale existente din România din perspectiva etanșeității rețelelor și a comportării echipamentelor și aparatelor de utilizare. Susținător al industriei hidrogenului, Cristian Călin a explicat de ce este important să se mențină ritmul asumat pentru tranziția energetică, cu o recalibrare necesară, în funcție de situația geopolitică actuală, și a arătat care sunt principalele provocări ale sectoarelor economice interesate, industrie, mobilitate, încălzire, în calea implementării acestor tehnologii.
Reglementările din Uniunea Europeană în domeniul hidrogenului sunt pregătite, însă ele sunt prea complexe, ceea ce face ca hidrogenul să fie extrem de scump, a subliniat Jorgo Chatzimarkakis, CEO al Hydrogen Europe, în discursul său principal din cadrul summitului pe hidrogen de la Budapesta. Jorgo Chatzimarkakis a apreciat efortul depus de un grup de țări din Europa Centrală care au pus pe masă la Bruxelles agenda hidrogenului. Asociațiile naționale de hidrogen din Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia au ridicat subiectul, iar guvernul ceh a adus-o și pe agenda Consiliului European. Veronika Vohlídková, director executiv HYTEP (Czech Hydrogen Technology Platform), a explicat că actualul cadru de reglementare face imposibilă atingerea obiectivelor țărilor din Europa Centrală, care au publicat recent un document de poziție și au organizat un workshop la Bruxelles, unde au invitat nu numai părțile interesate din industrie, ci și factorii de decizie din cadrul Comisiei.



Majoritatea participanților au fost de acord că una dintre barierele dezvoltării economiei hidrogenului este lipsa cererii. Attila Steiner, secretar de stat pentru energie și climă la Ministerul Energiei din Ungaria, a mai subliniat că guvernul intenționează să se concentreze pe partea de cerere a lanțului valoric în cadrul discuțiilor viitoare cu actorii de pe piață. El a subliniat, de asemenea, importanța capacității de stocare a energiei, esențială din cauza ponderii mari a energiei solare din Ungaria, care provoacă o volatilitate ridicată în producție. În același timp, István Lepsényi, președintele Asociației Ungare pentru Tehnologia Hidrogenului a întărit faptul că obiectivele UE privind menținerea obiectivelor climatice și îmbunătățirea competitivității în același timp sunt în conflict și că aceasta strategie ar trebui actualizată cu obiective mai puțin ambițioase, dar mai realiste, cel puțin în ceea ce privește Ungaria.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite