Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Liga imprimantelor, o competitie cu traditie

21 Martie 2007




Prima imprimanta xerografica


Prima masina xerografica a fost produsa la 21 de ani dupa ce Carlson a inventat xerografia. Modelul 914 facea copii aproape instantanee doar la o apasare de buton si a avut un succes rasunator.


Carlson a castigat peste 150 de milioane de dolari de pe urma inventiei sale si, inainte de a muri, a donat 100 de milioane unor fundatii de caritate. Spre sfarsitul vietii a fost declarat inventatorul anului 1964 si a primit in 1966 premiul Horatio Alger Award.


Xerox-914Xerox si-a numit primul produs 914, datorita faptului ca marimea documentelor care puteau fi produse de aceasta masina era intre noua si 14 inch. Era nevoie de aproximativ 15 secunde pana era facuta prima copie si inca sapte secunde pentru copii aditionale.


Pretul unui singur model era de 29.500$. Xerox a copiat sistemul de leasing al IBM, prin care o companie putea sa plateasca pentru copiator o taxa de 95$/luna, in care erau incluse 2000 de copii gratuite.


Au fost produse patru versiuni ale modelului originar: 914, 420, 720 si 1000. Singura diferenta dintre acestea era viteza motorului. 914 putea produce 7 copii pe minut, in timp ce modelul 1000 putea asigura 17 copii pe minut. Vanzarile pentru Xerox 914 au fost atat de uriase, incat in sase luni compania si-a indeplinit planul de vanzari proiectat pentru intreaga durata de viata a produsului.


Imprimanta lui Harry Potter


Daca la vremea aparitiei modelului Xerox 914 o imprimanta costa o adevarata avere, acum aproape oricine isi poate permite o imprimanta. Imprimantele de azi sunt adevarate calculatoare, au memorii performante, sunt dotate cu fuctionalitati wireless, aproape ca poti falsifica bani cu ele, tiparesc pe toate mediile posibile – hartie, cd-uri, nisip, piele, etc. Sunt atat de mici ca nu le mai gasesti prin casa, isi comanda singure de pe internet cartusele, aproape ca-ti fac si piata.


Mai mult, Xerox este pe punctul de a produce o noua tehnologie care sa nu mai necesite la tiparire nici un fel de cerneala. Aceasta tehnologie ar include hartie refolosibila, care sa poata fi retiparita de zeci de ori. Tehnologia este inca faza de experimentare si in caz de succes ar reduce substantial cantitatea de hartie folosita in intreaga lume. Avem rabdare cu Xerox, asa cum au avut si ei cu Chester Carlson.


Nu m-as mira ca in viitorul apropiat sa apara imprimante cu TV inclus, cu imagine holografica sau cu cerneala inteligenta, care sa faca personajele imprimante sa se miste, sa plece, sa revina, ca in Harry Potter. Viitorul nu-i departe.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite