Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Incepand cu 01 iulie 2004 s-au dublat garantiile pentru deponenti

14 Iulie 2004




Selectarea institutiilor de credit pentru depuneri la termen se va face urmarindu-se minimizarea riscurilor plasamentelor respective potrivit normelor stabilite de BNR.


Expunerea Fondului pentru fiecare institutie de credit nu poate depasi 10% din valoarea resurselor disponibile.
De asemenea, modificarea la Art. 17 din lege prevede ca lichidatorul desemnat de instanta, altul decat Fondul, va transmite acestuia in termen de 30 de zile lista persoanelor fizice si juridice care au constituite depozite garantate. Acelasi termen de intocmire a listei este valabil pentru situatia in care Fondul este numit de instanta in calitatea de lichidator.


Pe baza datelor din lista transmisa de lichidator, Fondul stabileste pentru fiecare deponent compensatia in limita plafonului de garantare valabil la data declararii falimentului, respectiv, lista de plata a compensatiilor. Lista va fi transmisa institutiei sau institutiilor de credit mandatate sa efectueze platile de compensatii. De remarcat ca, selectarea agentului de plati se face de catre Fond prin licitatie, urmarindu-se costuri minimale.


Institutia mandatata achita compensatiile deponentilor garantati in termen de 3 luni de la data indisponibilizarii depozitelor. in situatia in care exista beneficiari care nu si-au incasat compensatia prin institutia mandatata, Fondul plateste in mod direct compensatia si dupa expirarea termenului de 3 luni, cu eventuale prelungiri aprobate de BNR, mentionate de lege, dar nu mai tarziu de 3 ani de la inceperea platilor de compensare. De retinut ca, incasarea de catre beneficiari a compensatiilor este scutita de orice comisioane, taxe si impozite.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite