Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Incubatoarele de Afaceri, mediul favorabil pentru cresterea afacerilor?

22 Septembrie 2007




In 2004 s-au pus bazele programului national „Dezvoltarea infrastructurii de inovare si transfer tehnologic INFRATECH“care are ca scop crearea si dezvoltarea retelei nationale de inovare si transfer tehnologic, precum si dezvoltarea economico-sociala durabila prin asigurarea accesului la performanta tehnologica, prin dezvoltarea mediului inovativ, introducerea sistemelor de calitate totala si dezvoltarea resurselor umane. E ste considerat cel mai generos program posibil care a existat in Romania in domeniul inovarii. Bugetul programului este de 100.000.000 LEI, din care 25.000.000 LEI au fost alocati pentru 2007. 5% din bugetul programului este alocat pentru administrare., iar 95% din bugetul programului se constituie in suport financiar nerambursabil acordat entitatilor de inovare si transfer tehnologic pe baza de proiect, in sistem competitional. • Bugetul unui proiect: este de minimum 5.000 EURO si de maximum 500.000 EURO, echivalent in lei la data contractarii.
In acest context favorabil au reaparut o parte din vechile Incubatoare de Afaceri, s-au dezvoltat unele care existau sau au fost infiintate altele noi. La nivel national in momentul de fata exista 14 Incubatoare Tehnologice si de Afaceri, dintre care 6 sunt acreditate si 8 autorizate sa functioneze, gradul lor de ocupare variind intre 15% si 100% iar potentialul de incubare pornind de la 4-7 IMM-uri si ajungand la 53 de IMM-uri in cazul CITAf., a declarat Gheorghe Bala, directorul Directiei de Transfer Tehnologic si Infrastructuri.
Vom prezenta in paginile urmatoare cateva Incubatoare care, prin elemente de unicitate si performanta, au iesit in evidenta.


100%- procentajul de incubare la INMA-ITA

Incubatorul Tehnologic si de Afaceri INMA-ITA face parte din 2005 din Reteaua Nationala de Inovare si Transfer Tehnologic ReNITT si este o entitate cu autonomie financiara in cadrul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare – INMA Bucuresti. Domeniile de activitate acreditate sunt tehnologiile si echipamentele tehnice pentru agricultura, industria alimentara si fermele agricole. INMA-ITA s-a remarcat in principal prin faptul ca intr-o perioada scurta a reusit sa ajunga la un grad de ocupare maxim.
Dezvoltare si realizari rapide
Activitatea de incubare a INMA-ITA este la inceput, primele contracte de incubare fiind incheiate in partea a doua a anului 2006. La sfarsitul anului 2006 previziunile cuprinse in planurile de afaceri ale acestor firme au fost realizate. In prezent functioneaza:
- 8 servicii de incubare fizica pentru microintreprinderi, IMM-uri, IM-uri din urmatoarele domenii acreditate: echipamente tehnice destinate agriculturii; cultivare, prelucrare si C-D in domeniul plantelor medicinale si aromatice, aditivi alimentari si bioingredienti destinati productiilor viti-vinicole ecologice si a productiilor de bere; ferme zootehnice; consultanta pentru afaceri si management ; agroturism; consultanta si servicii specializate pentru exploatarea eficienta a echipamentelor de apa, inclusiv din domeniul agriculturii; proiectare si executie sisteme de monitorizare a retelelor de apa; elaborare de strategii pentru controlul pirderilor din retelele de apa; solutii integrate pentru interventii in retelele de apa – solutii tehnice, furnizare de materiale si echipamente, utilaje;
- 6 servicii de incubare virtuala si de asistare a microintreprinderilor si IMM-uri din urmatoarele domenii acreditate: cultivarea cerealelor; consultanta pentru afaceri si management, instruire; consultanta in domeniul echipamentelor tehnice destinate agriculturii si fermelor zootehnice; comercializare de obiecte PSI destinate utilizarii in ferme agricole ecologice; realizare repere turnate din fonta pentru echipamente tehnice destinate agriculturii; fabricare echipamente tehnice destinate agriculturii;
- 2 servicii de asistenta pentru 1 IM si 1 IMM in vederea valorificarii rezultatelor cercetarii si implementarii in productie a 2 brevete de inventie.
“Obiectivele noastre sunt accelerarea transferului cercetarii in economie prin suportul crearii si dezvoltarii de IMM-uri inovative care sa execute produse/servicii conform cu cerintele Pietii Unice, stimularea transferului cunoasterii si dezvoltarii spiritului antreprenorial la nivelul intreprinzatorilor si al firmelor din domeniul proceselor, echipamentelor tehnice destinate agriculturii si industriei alimentare, fermelor agricole, in scopul incorporarii si validarii rezultatelor CD de catre mediul economic; cresterea numarului de intreprinderi mici si mijlocii inovative, bazate pe tehnologii avansate, pe brevete sau know-how dezvoltat in cadrul unor proiecte complexe, in scopul introducerii in circuitul economic a rezultatelor cercetarii, transformate in produse, procese si servicii noi sau imbunatatite. Nu in ultimul rand urmarim dezvoltarea agriculturii durabile si a tehnologiilor si echipamentelor tehnice care sa acopere intregul lant alimentar, de la sol pana la consumator, sa raspunda cerintelor specifice ale consumatorilor si sa contribuie la cresterea securitatii alimentare si a sigurantei alimentului, in concordanta cu cerintele generale si specifice ale pietei, apreciaza Cornelia Muraru, Sef departament INMA-ITA.

Alexandru Batali



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite