Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Apă Canal Sibiu implementează soluţia SAP prin Computer Sharing Bucureşti

16 Noiembrie 2007



Tehnologie germană pentru utilităţi


Compania SAP a gândit şi dezvoltat pentru societăţile specializate în alimentarea cu apă şi canalizare o soluţie specializată menită să gestioneze şi să monitorizeze aria complexă de activităţi specifice domeniului marcat printr-un număr mare de abonaţi deserviţi de reţele şi branşamente complicate. Implementarea pachetului informatic integrat SAP la SC Apă Canal SA Sibiu de către Computer Sharing Bucureşti a urmărit acoperirea principalelor funcţionalităţi specifice acestei activităţi, plecându-se de la premisa că utilizarea sistemului integrat SAP oferă abilităţi infinit mai mari pentru a răspunde prompt oportunităţilor de afaceri, în special prin creşterea vizibilităţii şi posibilitatea controlului costurilor operaţionale.

Proiectul a fost structurat pe trei etape. O primă etapă a fost dedicată implementării nucleului mySAP ERP (modulele FI, CO, AA, IM, PS, MM, SD, PM, CS). Au fost identificate cu această ocazie modele optime pentru reprezentarea elementelor specifice, precum gestionarea activităţii echipelor de intervenţie pe teren, gestionarea proiectelor ISPA, ori evidenţa datoriilor către administratorii de blocuri.
A doua etapă constă în implementarea soluţiei SAP specifice pentru utilităţi, numită IS-U, care gestionează procesele de calcul şi facturare către abonaţi, precum şi infrastructura. Prin procesele paralele, SAP exploatează capabilitatea specială de a gestiona un număr în creştere de abonaţi sau date tehnice cu acelaşi număr de angajaţi sau cu cheltuieli salariale constante. Activităţile desfăşurate pe parcursul acestei etape au scos în evidenţă noi particularităţi aferente unor activităţi cum ar fi urmărirea şi calculul facturilor pentru abonaţii în regim pauşal, evidenţa branşamentelor şi racordurilor, precum şi a contoarelor principale-secundare.
În sfârşit, a treia etapă are ca obiect al implementării informatizarea compartimentului de resurse umane (modulul HR/PY), crearea unei interfeţe eficiente şi flexibile cu clienţii (modului CRM) şi modelarea unui instrument de analiză disponibil la nivelul top managementului (modulul BW).
Un efort considerabil în cadrul proiectului l-a constituit completarea, sistematizarea şi introducerea în sistem a datelor ce caracterizează înfrastructura, însă, împreună cu echipa de proiect a clientului ce a înţeles necesitatea identificării acestor informaţii impuse de rigorile SAP tocmai pentru o evidenţă corectă şi completă, colectivul de consultanţi CSB a conlucrat constructiv.
Implementarea acestui pachet informatic la SC Apă Canal SA Sibiu reprezintă pentru noi, echipa de consultanţi, o provocare profesională, cu atât mai mult cu cât practic vor fi puse în evidenţă, pentru prima dată în România cu acest prilej, principalele capabilităţi ale soluţiei SAP pentru utilităţile de tip apă-canal, într-un oraş care şi-a făcut un titlu de onoare în a promova cele mai moderne sisteme de servicii pentru cetăţeni.


Mădălina Stanciu


„Am ales soluţia SAP pentru că ne-a pus la dispoziţie cele mai bune practici de afaceri din domeniul utilităţilor şi am considerat că va fi un instrument performant pentru eficientizarea operaţiunilor noastre”
Mircea Niculescu, Director General, SC Apa Canal SA Sibiu


Abordarea informatizării utilităţilor de tip apă-canal reprezintă, după opinia noastră, o oportunitate majoră în actualul context de dezvoltare a României. Investiţiile masive care s-au realizat şi se realizează în continuare în această zonă, pentru a ne alinia la normele europene de protecţie a mediului înconjurător, impun tehnologii de exploatare la nivelul exigenţelor actuale şi de perspectivă. Tendinţa de regionalizare a activităţilor companiilor de profil, precum şi presiunile standardelor europene care vor impune trecerea la nivelul contractelor individuale, vor conduce la o creştere substanţială a compexităţii de gestionare a contractelor. În acest context, una dintre soluţiile care poate răspunde cu succes acestor exigenţe este adoptarea pachetului informatic integrat SAP în varianta dedicată utilităţilor. Primele etape parcurse în cadrul proiectului nostru de implementare la SC Apă Canal SA Sibiu a unei soluţii ce acoperă în mare parte domeniile de activitate mai importante, au confirmat calităţile şi disponibilităţile pachetului informatic SAP. Reuniunea lărgită a Biroului Comisiei IT&C din cadrul Asociaţiei Române a Apei, organizată în vara aceasta la Sibiu, a demonstrat interesul de care se bucură această implementare, în premieră în România, printre specialiştii IT de la companiile de profil.
Radu Magda, Director General Computer Sharing Bucureşti



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite