Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Primul pas către realizarea trasabilităţii - Transparenţa proceselor

23 Iulie 2008



Trasabilitatea produselor şi componentelor acestora reprezintă provocarea majoră în industria alimentară. Cerinţele domeniilor individuale ale industriei alimentare şi cele ale domeniilor întreprinderii sunt foarte diferite, totuşi ele au ceva în comun: ”este vorba despre certificarea fără omisiuni a traseului pe care îl parcurge o materie primă de la furnizor prin diferitele trepte de producţie şi comerciale până la consumatorul final”.


Conceptul trasabilităţii
Fiecare întreprindere decide conform normelor legale în vigoare, standardelor de branşă şi propriei răspunderi asupra profunzimii propriului concept de trasabilitate. Cu ajutorul soluţiei complete CSB-System activităţile producătorilor din industria alimentară, ce includ poducţia proprie, înnobilarea şi faza de marfă comercială se realizează într-un mod complet transparent.
Motivele ce determină realizarea trasabilităţii constau printre altele în îndeplinirea cerinţelor şi normelor legale (Regulamentul CE nr. 178/2002 privind trasabilitatea şi Legea siguranţei alimentare nr. 150/2004, certificare şi asigurare calitate) cât şi în obligativitatea de acţiune atentă în raport cu furnizorii şi clienţii.
Alte criterii importante sunt transparenţa fluxurilor de mărfuri din întreprindere şi logistica internă, cât şi un management al depozitelor orientat spre trasabilitate. Odată cu implementarea soluţiei de trasabilitate, în CSB-System se realizează o determinare şi reprezentare transparentă a furnizorilor şi consumatorilor de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare, depozitare, producţie, logistică şi distribuţie şi toate acestea online şi prin apăsarea unei taste.


Trasabilitate integrată în ERP
În calitate de specialist pentru industria alimentară, CSB-System oferă un concept integrat privind trasabilitatea produselor alimentare, garantând înscrierea online a tuturor datelor de intrare fără costuri suplimentare precum şi procesarea online a acestora. Integrarea completă în proces oferă posibilitatea identificării şarjelor şi a componentelor materiale care se reunesc în produsul alimentar.
Cu soluţia completă CSB-System utilizatorul va realiza o trasabilitate conform normelor legislative în vigoare.
Totodată el beneficiază de:
•Calitate sigură cu un management al calităţii fără utilizarea hârtiei
•Delimitare clară a riscurilor prin documentarea traseului şarjelor la fiecare client (devin posibile acţiuni eficiente de rechemare)
•Calitate controlată a livrărilor (introducerea furnizorilor în întregul lanţ valoric)
•Management transparent al şarjelor pentru siguranţa sporită a proceselor şi producţiei
•Reprezentare integrată (fără costuri suplimentare de personal) în procesul economiei mărfurilor, de la intrare mărfuri, de-a lungul depozitării, producţiei, ambalării, picking-ului şi până la ieşire mărfuri


Asigurarea controlată a calităţii
Într-un sistem complet de conducere a întreprinderii, controlul calităţii reprezintă un domeniu de integrare necesar în vederea asigurării unei trasabilităţi transparente şi fără omisiuni. Astfel fiecare domeniu funcţional poate fi prevăzut cu puncte de preluare a informaţiei şi de control, începând de la aprovizionare şi până la desfacere.
Suplimentar CSB-System realizează un control atent al intrărilor şi ieşirilor din producţie cu alocarea loturilor şi şarjelor. Procesele transparente din şarjare şi planificarea sigură a auditurilor interne fac parte de asemenea din sistemul managementului calităţii, aceasta însemnând că utilizatorul poate realiza o respectare exactă a normelor de calitate, o îmbunătăţire a calităţii produselor şi a satisfacţiei clienţilor, cât şi un management optim al reclamaţiilor şi retururilor.


Avantajele clare ale utilizatorului
Întreprinderile dispun de un management transparent al calităţii conform HACCP şi pot conduce în orice moment o certificare fără omisiuni a provenienţei. Sistemul calităţii din CSB-System este certificat conform DIN EN ISO 9000 şi urm. Toate datele relevante din punct de vedere calitativ sunt integrate în software-ul de branşă ERP, de-a lungul lanţului de aprovizionare. Astfel, întreprinderile pot dezvolta un management complet al calităţii, de la furnizor şi până la consumatorul final.
Normele specifice, funcţie de materia primă (ex. carnea de vită), care trebuie să îndeplinească cerinţe specifice, diferite de ale celorlalte produse ale industriei alimentare, se bucură de module integrate specifice (ex. „urmărirea provenienţei“
astfel încât produsul finit să fie clar identificat cărei unităţi de aprovizionare îi corespunde şi nu cărui lot).


CSB-System – O singură soluţie IT pentru întreprinderea dvs.
office@csb-system.ro;
www.csb-system.com



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite