Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SIBOS 2008 - Viena, un eveniment la care Romānia a venit cu două priorităţi!

25 Septembrie 2008





Dan Anghelescu, Operations Manager,
Business Information Systems


O altă faţetă a prezenţei BIS din acest an la Sibos este parteneriatul pe care l-am realizat cu Ministerul de Finanţe. Un cuvânt cheie în zona SEPA (Single European Payment Area) este implicarea instituţiilor publice în proiect. Trezoreria Statului Român reprezintă un unicat: prin produsul pe care îl folosesc, qPayIntegrator, sunt singura instituţie de nivel central, Ministerul de Finanţe, membru deplin SWIFT, care participă pe piaţa de decontări exact ca o bancă. Acest lucru a fost foarte apreciat de către SWIFT, de aceea ne-au şi invitat aici şi ne-au propus să ţinem o sesiune de comunicări speciale, în care se va dezbate exact rolul instituţiilor publice în context SEPA. Noi sperăm că modelul pe care l-am creat împreună cu MF-ul din România să devină replicabil cu MF-uri din alte ţări europene“.


„Costurile de tranzacţionare sunt mai mari la noi decât în ţări ca Franţa sau Germania” , a spus Ştefan Nanu – Director General,
Direcţia generală a Trezoreriei şi Datoriei Publice, Ministerul Economiei şi Finanţelor

„Soluţia qPayIntegrator de la BIS reduce costurile şi timpii efectuării operaţiunilor de plată şi necesari decontărilor, lucru care ne face fericiţi şi pe noi dar şi toate entităţile care îşi au conturi şi lichidităţi în Trezoreria Statului, începând cu simplul pensionar care îşi primeşte pensia.


Avem două mari obligaţii: administrarea fondurilor structurale şi distribuirea lor către beneficiari, apoi serviciul datoriilor în valută la care acum colaborăm cu Banca Centrală. Odată cu schimbarea legislaţiei şi deschizând conturi în bănci corespondente, vom putea să efectuăm serviciul datoriei în valută prin transmiterea de mesaje către acestea.


Pentru a replica în alte ţări sistemul după care lucrăm în România trebuie să existe acolo în primul rând decizia de a transfera de la Banca Centrală toate operaţiunile valutare către Ministerul de Finanţe. Eu am vorbit cu omologii mei din alte ţări care acum nu au o imagine real-time a ceea ce se întâmplă în propriul cont. De exemplu, Ministerul de Finanţe al Cehiei ar fi interesat să copieze modelul nostru dar, prima decizie este la nivel politic. Rolul nostru în panelul de la Sibos este de a expune avantajele sistemului.


SEPA va intra în aplicare în momentul în care vom trece la moneda Euro dar până atunci sunt de parcurs mai mulţi paşi. Decizia este luată însă la nivelul miniştrilor de finanţe. SEPA este benefică la nivelul ţărilor mici pentru că ea înseamnă o standardizare şi o echilibrare a costurilor între ţările mai mici şi ţările mai mari. La noi, deocamdată costurile de tranzacţionare sunt mai mari decât în ţări ca Franţa sau Germania. Egalizându-se, beneficiari vom fi şi noi“.

Radu Graţian Gheţea, Preşedinte CEC Bank

„Orice bancă, în zilele noastre, se gândeşte la ce o aşteaptă când va trebui să fie SEPA compliant. Noi am făcut un pas înaintea altora pentru că suntem convinşi că numai în acest fel putem să arătăm comunităţii bancare că CEC Bank este o bancă comercială care poate derula orice tip de operaţiune. Practic, prin soluţia pe care am luat-o de la BIS vom simplifica foarte mult munca în back-office. Mesajele noastre vor fi transmise în mesaj SEPA iar împachetarea şi despachetarea acestora nu vor crea probleme lucrătorilor din operativul băncii. Este un pas prin care vom putea să operăm şi în zona Euro. În România există un mare semn de întrebare: dacă vom avea un pas intermediar SEPA pe lei înainte de a fi SEPA adevărat. Probabil luna viitoare cu ocazia unei adunări generale ARB vom decide dacă acest pas intermediar va fi făcut. Aş vrea să felicit BIS, pe Sorin Guiman şi echipa lui, pentru că este aproape de sistemul bancar, care evoluează continuu. Acum câţiva ani când aveam SWIFTNet, apoi SWIFT Alliance, părea ca nu se va mai întâmpla nimic. Acum soluţiile SWIFT Over IP au devenit o realitate şi BIS a făcut o bună alegere să vină cu soluţii în zona de decontări SWIFT.“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite