TCO, un acronim pentru rentabilizare

Pe de altă parte, „sfaturile practice“ ale specialiştilor atunci când vine vorba de realizarea unei evaluări TCO par, uneori, să contrazică definiţia/modelul Gartner. Un singur exemplu elocvent: „Evitaţi «poluarea» calculului TCO cu prea multe costuri indirecte!“. Un asemenea enunţ contravine esenţei definiţiei detaliate mai sus, însă există şi argumente practice: dacă se iau în calcul prea multe costuri indirecte, cum ar fi costul timpului de inactivitate al unui angajat în cazul în care staţia sa de lucru nu funcţionează, modelul se complică prea mult şi se pierd din vedere elemente mult mai importante. Pertinenţa unor asemenea enunţuri variază de la industrie la industrie, evident.
Ar mai fi de adăugat un aspect deloc de neglijat – experţii susţin că aplicarea brută a unui model TCO „importat“ (indiferent de provenienţa acestuia) şi neadaptat nu oferă, în majoritatea cazurilor, un rezultat optim. Soluţia ar fi, susţin specialiştii, apelarea la... specialişti (evident!). Dar, în acest caz, evaluarea TCO ar include încă un cost, cel al consultanţei, care nu este ieftină. În ţările unde există companii care să ofere acest tip de servicii, un studiu de acest tip costă undeva în jur de 20.000 de euro!
Cât costă, cu adevărat, un PC
La momentul lansării conceptului TCO (1987, modelul fiind promovat pentru prima oară de Bill Kirwin, research director Gartner), cabinetul de analiză a reuşit să şocheze industria IT, şi nu numai, prezentând calculul costului pe care l-ar implica deţinerea şi utilizarea optimă a unui „terminal informatic“. Rezultatul, astronomic de-a dreptul – undeva între 10.000 şi 13.000 de dolari pe an –, a fost privit cu scepticism de către analiştii pieţei şi chiar şi în cadrul Gartner. Ulterior, o dată cu scăderea rapidă a preţului PC-urilor, studii realizate de alte cabinete de analiză au demonstrat că un PC care costă undeva în jur de 1.000 de dolari implică, în mod uzual, un TCO de aproximativ 5.000 de dolari pe an. (Un studiu realizat de IDC în 1998, indica faptul că din TCO-ul unui PC evaluat la 5.236 de dolari pe an, 15% îl reprezenta preţul de achiziţie, 80% erau costurile de utilizare şi 5% „end-of-life management“ – care acoperă reutilizarea, repararea şi reciclarea părţilor componente sau a întregului PC.)
Radu Ghiţulescu

Parerea ta conteaza:

