Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Trei etape de dezvoltare: Mainframe, PC, Data-Centers!

25 Octombrie 2008



Gabi Marin, director executiv Omnilogic Data – Centers, la Convergent 2008: Reiau o butadă a scriitorului american George Orwell “cine nu cunoaşte trecutul e condamnat să nu înţeleagă prezentul şi cu atât mai puţin viitorul”.

Prin anii 90 standardele în IT&C se schimbau de câteva ori pe an, se înlocuiau terminalele o data la 6 luni, business-ul nostru era foarte dinamic. Acum, aceste lucruri s-au cam terminat.


În anii 60 existau sistemele mainframe-uri cu putere de calcul relativ mare pentru perioada respectivă, care asigurau necesarul de calcul şi la care erau legate toate terminalele, lucru care îngreuna accesul la sistemul de calcul central. Astfel a apărut ideea democratizării sistemelor de calcul şi aşa s-a inventat calculatorul personal, care a însemnat acces şi disponibilitate directă la informaţie. Nu mai trebuia să aştept să intru pe calculatorul central, aveam
informaţia pe desktop, laptop sau orice alt device.


Între timp a apărut Internetul şi apoi Broadbandul, care au însemnat o revoluţie şi au permis structurarea la un nivel superior a contentului, transmiterea unor fişiere de date, a unor aplicaţii în timp real, “real motion”. În momentul de faţă Broadbandul este o realitate atât din punct de vedere tehnologic cât şi al costurilor, care au scăzut semnificativ.


Care este următorul challange, urmatoarea provocare in piaţă?
Informaţia are două elemente fundamentale: conţinutul şi operativitatea. Valoarea informaţiei este dată de aceste două elemente. Dar, pe orice PC sau device personal informaţia are o mare problemă: se perimează, nu se up-datează automat, nu se sincronizează, deci gradul de operativitate este redus. Uitaţi-vă la informaţiile de pe pieţele financiare, informaţiile de la Bursă etc. Ceea ce mi-am descărcat pe calculatorul personal nu rămâne informaţie operativă şi nici corectă.
Cum s-a rezolvat această problema? Prin reîntoarcerea la modelul centralizat. Toate marile corporaţii au trecut în momentul de faţă la modelul supracentralizat care este un Data-Center şi primii producătorii de tehnologie: IBM, HP, SUN, Cisco, Google, Yahoo şamd.sunt acum şi printre cei mai mari utilizatori ai Data-Centers.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite