Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cât valorează certificările IT?

25 Octombrie 2008



“Ai carte, ai parte”, spune un proverb românesc. În contextul actual, într-o societate în care maneliştii şi speculatorii imobiliari aruncă cu “euroii” în stânga şi în dreapta, iar specialiştii care au învăţat ani şi ani abia îşi pot plăti ratele la un apartament amărât într-un bloc dintr-un cartier de blocuri gri, ce valoare mai au certificările IT? Articolul de faţă nu îşi propune să demotiveze cititorul, aşa cum nu îşi propune nici să facă o radiografie a pieţei de certificări IT; singurul lui scop este să pună în discuţie actualitatea şi valoarea acestor certificări, dând însă de ştire şi despre opţiunile care există în piaţa românească. Sper că el va fi citit de cei care lucrează în domeniu şi instruiesc specialişti, cât şi de tinerii la început de drum care doresc să ştie dacă asemenea certificări îi ajută sau nu în carieră.


Se va întâmpla schimbarea de mentalitate?
Am ajuns să scriu acest articol şi din perspectiva unei pieţe europene în care concurenţa a crescut vertiginos, iar ameninţările şi atacurile la adresa securităţii reţelelor informaţionale abia acum încep să fie serioase. Este momentul să înţelegem că avem nevoie de specialişti de securitatea informaţiei de calitate, care să poată coordona şi proteja infrastructurile complexe ale reţelelor. Însă câţi dintre managerii de top au înţeles că, din acest moment, nu se mai pot “juca” cu securitatea informaţiilor organizaţiilor pe care le conduc? Este greu de precizat. Câţi dintre tinerii care doresc să facă o carieră în domeniul securităţii informaţiei mai vor să se lupte cu faptul că mai au încă probleme în a li se recunoaşte certificările? Este greu de precizat. Şi mai mult, câţi dintre ei mai acceptă să investească din propriul buzunar în aceste certificări, dacă nu au siguranţa că o vor putea duce mai bine? Răspunsul este acelaşi: greu de precizat. Vom reuşi să facem la timp schimbarea de mentalitate pentru a nu mai continua să facem lucrurile “cum se poate”, vom reuşi să oferim perspective mai bune viitorilor specialişti din IT? Creşterea constantă a pieţei de servicii de training şi educaţie în domeniul IT indică o conştientizare mai puternică a momentului în care ne aflăm.


La început a fost... Cisco
Vorbind despre certificările IT disponibile în România, cele venind de la Cisco sunt printre primele care apar în minte. Cei de la Cisco au fost printre primii care au intrat pe piaţă, făcând parteneriate cu universităţile, dar şi cu companii private, dezvoltând o reţea întreagă de Cisco Academies. Acestea constituie primul nivel în zona certificărilor Cisco, oferind oportunitatea de a obţine certificarea CCNA (Cisco Certified Network Associate), o certificare pe care specialiştii au ajuns să o considere “uşurică” - o primă treaptă, destul de accesibilă, care familiarizează totuşi deţinătorul cu felul în care Cisco tratează şi facilitează networking-ul. CCNA este primul pas spre certificări Cisco prestigioase - CCNP (Certified Network Professional), CCIE (Certified Internetwork Expert), CCDP (Certified Design Professional) sau CCSP (Certified Security Professional). Dacă CCNA se poate obţine în urma unor cursuri la unele facultăţi sau chiar licee, precum şi prin reţeaua de academii, cursurile pentru certificările mai serioase se ţin în centre afiliate la Cisco Learning Network.


Microsoft sau o certificare pentru fiecare
Microsoft a avut o politică democratică în ceea ce priveşte accesul atât la tehnologiile sale, cât şi la certificări. Adresându-se şi mediului Home, şi celui Enterprise, utilizatorilor simpli de aplicaţii de birou, dar şi programatorilor, specialiştilor în networking, baze de date sau securitate IT, Microsoft a dezvoltat o reţea de centre de training autorizate, afiliate şi recunoscute. Certificările Microsoft sunt organizate pe diverse track-uri, în funcţie de certificările urmărite, dar şi de domeniul de activitate, existând mai multe niveluri de certificare. Practic, oricine lucrează sau doreşte să lucreze cu tehnologii Microsoft într-un anumit domeniu poate merge la cursuri autorizate - susţinute de Microsoft Certified Trainers (MCT) - dând apoi examene pentru a obţine diverse certificări, în funcţie de domeniul respectiv. Ca şi certificări disponibile, putem enumera: MCP - Microsoft Certified Professional (primul nivel de certificare), MCDBA - Microsoft Certified Database Administrator, MCSD - Microsoft Certified Solution Developer, MCSA - Microsoft Certified Systems Adminstrator, MCSE - Microsoft Certified Systems Engineer, MCT etc.


Certificări mai avansate sau mai specializate
Datorită faptului că unele tehnologii au reuşit să se impună ca şi lideri de piaţă în diverse domenii, au apărut certificările proprii; acestea sunt destul de căutate, deoarece ele atestă capabilităţile deţinătorilor de a lucra cu respectivele tehnologii. Putem menţiona aici certificările Juniper, Check Point, ArcSight, McAfee, Symantec, HP sau chiar BitDefender.
O altă categorie de certificări, mai avansate, o reprezintă certificările în domeniul evaluărilor de securitate, gen Ethical Hacker, sub egida EC-Council. Ele dovedesc faptul că se cunoaşte metodologia de a evalua şi penetra site-uri, aplicaţii şi sisteme informatice, însă nu garantează că deţinătorul certificării va reuşi acest lucru. Similar acestei certificări mai sunt OPST Accredited (de la ISECOM), Certified Security Testing Associate şi LPT (Licensed Penetration Tester).


Certificări integratoare
Aceste certificări se adresează unui nivel mai avansat de carieră, acela de manager sau de consultant/auditor. Pentru zona de management al securităţii, de exemplu, există CISM - Certified Information Security Manager - de la ISACA, sau CISSP - Certified Information System Security Professional - de la (ISC)2 , precum şi ISMS Implementer - de la diverse organisme de certificare conform ISO 27001. În zona auditului avem prestigioasele certificări CISA - Certified Information Systems Auditor - de la ISACA şi ISO 27001 Lead Auditor, care reglementează meseria de auditor de sisteme informatice, respectiv de sisteme de management al securităţii informaţiei.


Varianta Open - LPI şi altele
Bineînţeles, nu putem să ignorăm certificările din zona tehnologiilor open source; cele care s-au impus la nivel internaţional sunt cele venind de la Linux Professional Institute - LPI, organizate şi ele pe mai multe niveluri, dar sunt notabile şi certificările Red Hat, Novell-SUSE, SUN etc.


Valoarea certificărilor?
Acum câţiva ani certificările acestea - toate recunoscute internaţional şi toate obţinute în urma unor teste riguroase, majoritatea date online în centre acreditate Pearson-VUE sau Prometric - erau la mare căutare printre IT-işti. Era, poate, nevoia firească de recunoaştere a cunoştinţelor şi abilităţilor lor, era, poate, speranţa obţinerii unui job mai bun sau dorinţa de a pleca din ţară şi a avea acces la un post mai bine plătit în străinătate (alternativa la capşunărit). În timp, aşa cum majoritatea centrelor o atestă, acest interes a mai scăzut. Cauzele sunt multiple:
- lipsa interesului tinerei generaţii, care nu mai crede în ele;
- lipsa de perspective oferite;
- nivelul din ce în ce mai scăzut al celor care şi-au făcut un scop din a le obţine şi care, mai apoi, s-au plafonat profesional;
- existenţa altor tentaţii de carieră - zone în care se câştigă mai mulţi bani: showbiz, construcţii, imobiliare, comerţ etc.
- confuzia din piaţă, datorită impostorilor - ca în multe domenii din România, unii au văzut un business bun în zona asta şi au început să dea pe bandă rulantă certificări cu acelaşi nume, fără însă să fie recunoscute internaţional.


Şi totuşi?
Şi totuşi, lucrurile încep să se aşeze. Intrarea în UE a început să dea de gândit şi structurilor ministeriale de la Educaţie şi Muncă, care au început să mai recunoască din aceste certificări - până acum, oricât de specializat erai pentru Codul de Ocupaţii nu existai, apărând chiar cazuri extreme când specialişti certificaţi au fost angajaţi pe post de... instalator, de exemplu. Libera circulaţie a forţei de muncă a resuscitat interesul pentru certificări recunoscute internaţional, fie în vederea plecării, fie în vederea păstrării actualului loc de muncă. Şi lista poate continua, tentaţiile de educare şi certificare pentru cei aflaţi la început de drum crescând vizibil. Avem nădejdea că tendinţa asta nu va ţine tot trei zile ca orice e românesc, pentru că avem nevoie de oameni specializaţi; şi ei, la rândul lor, au nevoie de certificări pentru a-şi consolida cunoştinţele, dar şi pentru a putea fi încadraţi şi plătiţi mai bine.



Teodor Niţu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite