Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Protecţia biologică a plantelor, profit pentru viticultori şi legumicultori

25 Octombrie 2008



În agricultură se urmăreşte în prezent creşterea profitului prin aprofundarea studiilor privind combaterea integrală şi raţională a bolilor plantelor hortiviticole şi prin creşterea ponderii protecţiei biologice, în scopul eliminării pesticidelor chimice, toxice şi poluante.

Comparativ cu produsele chimice, aplicarea bioproduselor pentru combaterea bacteriozelor ce atacă plantele aduce aspecte economice şi ecologice demne de luat în seamă. De aceea se caută metode de combatere alternativă - produse biologice. Acestea, comparativ cu cele chimice, nu sunt poluante pentru apa freatică, sol şi aer, iar apele reziduale rezultate din procesul biotehnologic nu sunt toxice pentru mediu. Metodele biologice aduc mari avantaje, pe viitor acestea urmând să ocupe un loc din ce în ce mai important în combaterea bolilor plantelor. “Printre avantajele bioproduselor se regăsesc lipsa de toxicitate faţă de animale şi oameni şi combaterea bolilor în mod ecologic”, arată cercetător-biolog Maria Pamfil, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică – ICCF.


Maria Pamfil,
cercetător ştiinţific gradul 1 – biolog ICCF


Bioprodus 100% românesc
Înlocuirea produselor chimice utilizate la combaterea ciupercilor şi bacteriilor patogene ce atacă plantele de cultură (în speţă viţa de vie şi legumele), cu produse biologice, obţinute cu ajutorul microorganismelor (bacteriilor), urmează tendinţele europene actuale.

ICCF dezvoltă un bioprodus care prezintă trei funcţii deja descoperite: biocombatere (în principal), biostimulare şi biofertilizare.
La viţa de vie se formează aşa-numitele “tumorete” (popular cancer) care duc la uscarea plantei afectate, boală care nu poate fi combătută chimic din cauza efectelor negative asupra strugurilor şi vinului. “Deşi pe plan mondial mai există şi alte experimente similare, în ţară nu se cunosc alte produse biologice utilizate în acest scop. Au mai fost câteva cercetări similare care s-au rezumat numai la simptomele plantelor bolnave,” afirmă cercetător-biolog Maria Pamfil. Bioprodusul se obţine mai rapid decât cele chimice, utilizând materii prime ieftine, uşor de procurat din ţară.

Ca biostimulator pentru plantele hortiviticole, bioprodusul ajută la creşterea mai rapidă a acestora. Astfel, un lăstar de viţă de vie tratat cu bioprodusul ICCF se dezvoltă mult mai repede decât unul netratat, ajungând o plantă matură şi imună la cancerul viţei de vie. Acelaşi produs se foloseşte şi pentru combaterea bacteriilor patogene care atacă legumele (tomate, castraveţi, vinete s.a.)

Antibiotic pentru plantele de cultură
Bacteriile care se folosesc la obţinerea bioprodusului au fost izolate şi selecţionate din natură (cereale verzi şi uscate, buruieni şi plante medicinale, dar şi frunze din pădurile de foioase). Apoi s-a căutat mediul propice pentru selecţionarea celor alese, după efectul asupra patogenilor plantelor de cultură. S-a observat că o parte a bacteriilor eliberează substanţe active cu rol de antibiotic, ce combat microorganismele cu efecte dăunătoare asupra plantelor de cultură. Odată selecţionate bacteriile benefice, acestea au fost testate în institutele de profil, pentru a observa şi confirma efectele de combatere.
Produsul se prezintă sub formă de pulbere deja testată de Institutul de Protecţie a Plantelor, cu rezultate de combatere de peste 92%, dar şi de staţiuni hortiviticole din ţară (Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Vin şi Vinificaţie Odobeşti şi Staţiunea de Cercetare Dealul Bujorului din judeţul Galaţi). La ICCF se lucrează pentru obţinerea produsului la nivel pilot şi semiindustrial, cu posibilitatea de aplicare pe suprafeţe agricole mai mari.
Proiectul “Soluţii biologice de combatere a bacteriilor patogene la plantele hortiviticole” se va finaliza în detaliu la sfârşitul anului 2009, când se va putea valorifica fie produsul, fie tehnologia de fabricaţie, apreciază Maria Pamfil, director al proiectului. Când biotehnologia va fi finalizată, aceasta va putea fi vândută pentru producţie unor întreprinderi mici şi mijlocii sau fabricilor de profil interesate.


Text şi foto de Eduard Paraschiva



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite