Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Culturile pentru biocarburanţi pot scoate agricultura din hibernare

28 Noiembrie 2008




Balanţa surselor regenerabile de energie trebuie foarte bine stabilită, astfel încât mixul eolian, solar, biocarburanţi, să nu aibă efecte negative asupra altor domenii, cum este cel agricol. Cei mai mari producători mondiali de biocarburanţi sunt SUA şi Brazilia (tot cu firme americane). În UE domină biomotorinele produse în Germania, Franţa şi Italia din ulei de palmier, cu un efect negativ de monocultură în ţările producătoare de ulei. Acestea folosesc terenul agricol pentru a cultiva din ce în ce mai mulţi palmieri, pentru a obţine bani cu care să cumpere produse alimentare din import.

Idei noi

O idee importantă este cea a biocarburanţilor din alge şi celuloză. Pentru bioetanol din alge se fac cercetări, mai ales în ţările nordice. În Suedia se importă vin pentru a-l transforma în bioetanol. Biomasa în amestec cu cărbunele se va utiliza în instalaţii energetice de mare putere. Centralele electrice vor fi obligate să obţină “certificate verzi”, moment în care acestea vor cumpăra instalaţii energetice de utilizare a biomasei în combinaţie cu cărbunele, arată Corneliu Rădulescu, Director la Agenţia Română pentru Conservarea Energiei.

Pământ bun în burduf politic

Toate ţările care acum înseamnă ceva în domeniul bioenergiei au început cu interese economico-financiare clare şi cu scopul de a stăpâni piaţa. Astfel, Germania are acum 36% din instalaţiile electrice eoliene (domină piaţa) şi este lider la instalaţiile fotovoltaice. România are pământul bun, condiţiile climatice şi calitatea umană în cercetare pentru a produce biocarburanţi, însă lipseşte o decizie strategică, pe termen lung, din partea mediului politic.

Boicotul Ministerului Finanţelor

În timp ce în ţări vechi membre UE nu există taxe pe biocarburanţi, în România Ministerul Finanţelor a pus taxe speciale în momentul în care producţia a ajuns în 2007 la un nivel promiţător, de 30 de mii de tone de biocarburanţi. Nici Ministerul Mediului nu se implică pentru a sprijini această direcţie de dezvoltare, în timp ce în Austria, de exemplu Ministerul similar este principalul susţinător al producţiei de biocarburanţi.
De aceea, în prezent se caută noi metode de sprijin pentru înfiinţarea culturilor agricole dedicate producerii de biocombustibili, cele existente fiind infime.

Cum pot ajunge fermierii la independenţa energetică?

Cum biodiesel-ul va reprezenta 20% din consumul total de combustibili în 2020, INMA Bucureşti (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare) are deja dispozitive pentru tractoare care fac posibilă utilizarea uleiurilor vegetale crude (brute) pe post de combustibili. Fermierii români pot deveni astfel independenţi energetic. “Uleiurile sunt deja obţinute la noi într-o staţie pilot în curs de perfecţionare, cu o presă construită după model german, care funcţionează continuu până la epuizarea stocului de biomasă,” arată Dr.Ing. Paul Gageanu de la INMA. Astfel, “pentru o fermă cu 600 de hectare de teren, numai 20 de hectare cultivate cu rapiţă (transformată în ulei crud netratat) pot asigura necesarul de combustibili pentru prelucrarea ecologică a întregului teren.”



Text şi Foto de Eduard Paraschiva



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite