Doar unul din cinci proiecte este de succes
Valoarea segmentului de piaţă pentru soluţii Enterprise Project Management (EPM), la nivel global, se ridică în prezent la trei miliarde de dolari, conform IDC, în cursul anului 2008 fiind aşteptată o creştere cu două cifre. Segmentele de piaţă corelate, cum ar fi gestionarea portofoliului de proiecte şi gestionarea ciclului de viaţă al proiectelor, oferă o oportunitate suplimentară estimată la 10 miliarde de dolari, cu marje nete de 20-30% şi cu un rezultat din investiţie estimat la o valoare de la cinci la opt ori, în mai puţin de doi ani.
Soluţia EPM vine ca răspuns la următoarea mare problemă: cum să facem proiectele să aibă succes?
Victor Mihail, PMP, MBA, consultant şi trainer la Trilex, mărturiseşte că în România puţine proiecte sunt de succes, atât în domeniul public, cât şi în cel privat.
„Unele statistici spun că numai unul din cinci proiecte sunt de succes, restul fiind în categoria proiectelor cu probleme sau care sunt abandonate şi se închid înainte de finalizare. În această perioadă de criză începem să vedem din ce în ce mai multe proiecte nefinalizate sau care nu vor reuşi să aducă beneficiile care au fost previzionate atunci când au fost lansate”, adaugă Victor Mihail.
Consultantul Trilex menţionează că pentru a obţine succes în proiecte este nevoie de o reţetă complexă: oameni buni şi motivaţi, suport de la management, implicarea activă a clientului, metodologii de proiect adaptate domeniului şi instrumente specializate pentru derularea proiectelor.
Piaţa românească de soluţii EPM
„Achiziţia de produse software autohtone tip EPM este practic imposibilă”, spune Bogdan Ciungu, Senior Project Manager la boBYTE Consulting, care îşi motivează afirmaţia declarând că nu a întâlnit firme româneşti care să producă astfel de soluţii.
„Există însă foarte multe firme care implementează soluţii bazate pe soft adus de afară - Microsoft Project/Portfolio şi Primavera în principal, dar şi soluţii open-source mai puţin cunoscute, dar la fel de eficiente - şi care oferă consultanţă şi training”.
Printre jucătorii strategici din piaţa românească se numără Microsoft şi TotalSoft, care oferă cele mai cunoscute soluţii EPM din piaţă. Cele două produse se adresează organizaţiilor de talie mare, cum ar fi bănci, operatori de telefonie, companii din industria petrolieră, companii IT, companii farmaceutice, fabrici cu planuri de investiţii.
Trilex a observat că în România a existat un interes crescut în acest an pentru formarea şi certificarea project managerilor şi a echipelor de proiect, crearea de departamente de coordonare proiecte (PMO), dar şi pentru utilizarea într-un grad crescut a instrumentelor dedicate planificării şi urmăririi proiectelor de către project manageri. De asemenea, a crescut interesul pentru metodologiile de proiect.
Tags: TotalSoft, Project Management, Trilex, boBYTE, Edata, piata EPM, Enterprise Project Management
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)