Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

GEO stabileşte noi strategii împotriva dezastrelor

19 Decembrie 2008






Aliaţi planetari împotriva dezastrelor

O reacţie mai rapidă la dezastrele naturale, pentru găsirea unei soluţii de rezolvare a problemelor comune legate de schimbarea climei, se realizează prin colaborări la nivel mondial. În cadrul GEO, ţări diferite lucrează împreună pentru beneficul întregii lumi, oferind gratis date care au costat milioane de dolari pentru a fi obţinute. Aceste informaţii sunt oferite fără a dicta guvernelor cum să le folosească. Africa de Sud, China şi SUA au făcut deja disponibile gratuit datele proprii pentru îmbuntăţirea procesului de luare a deciziei politico-economice în ţările membre.

Mark Myers, Directorul Agenţiei de Cercetări Geologice din SUA, arată că ţara sa are o colaborare cu rezultate vizibile la GEO, punând la dispoziţie datele obţinute de proprii sateliţi în 40 de ani de observaţii. Imaginile din satelit, combinate cu informaţiile de la sol, duc la observarea mai uşoară a efectelor poluării asupra mediului, inclusiv cele survenite în urma extinderii suprafeţelor locuite de populaţie. “Acest data sharing este o adevărată poveste de succes cu efecte pozitive asupra viitorului comun pe Pământ. S-a luptat mulţi ani, dar acum toată lumea are acces liber la datele obţinute de SUA cu investiţii de miliarde de dolari. Ne-am implicat în proiect după o vizită în Africa de Sud, unde ne-au surprins rezultatele obţinute prin colaborarea în cadrul GEO - un sistem de referinţă comun. Foarte multe organizaţii din ţări diferite contribuie la acest sistem pentru a ne putea face o imagine comună clară despre Pământ şi pentru a găsi variante de a trăi mai bine”, arată Myers.



Pază anticutremur

Sistemul va fi foarte util şi în caz de cutremur, dar numai pentru a evalua rapid daunele în ideea salvării cât mai multor victime. “Vom putea înţelege însă mai bine efectele cutremurelor şi vom construi clădiri şi poduri mai rezistente astfel încât, atunci când vine cutremurul, efectele să poată fi minime, iar oamenii să-şi reia vieţile normale cât mai repede”, arată Myers. În prezent, putem prezice cu 30 de secunde înainte când şi unde va avea loc un cutremur şi căutăm metode eficiente de a utiliza acest timp pentru a salva cât mai multe vieţi. Majoritatea oamenilor vor să rezolve problema comună a poluării, prin găsirea celor mai bune resurse şi soluţii. Imaginea comună şi corectă a problemelor ce trebuie rezolvate este foarte importantă, iar evenimentul de la Bucureşti ne-a oferit argumente care susţin că poate fi obţinută cu ajutorul GEO.



“Frumuseţea GEO vine din colaborarea voluntară şi liberă a membrilor. Se vor oferi din ce în ce mai multe date, gratuit pentru toată lumea, pentru că este foarte important să obţinem o planetă curată împreună”, afirmau oficialii prezenţi la evenimentul desfăşurat la Palatul Parlamentului...
Zoran Stancic, vicepreşedinte GEO şi reprezentant UE, consideră structura GEO un miracol, prin care informaţiile sunt oferite voluntar pentru binele comun al Planetei: “Între 2007 şi 2013 statele membre pot colabora liber între ele, după cum vor stabili de comun acord, într-un mod nou, fără echivalent mondial. Nu se impune nimic, iar odată pus ceva la dispoziţie nu te mai poţi retrage. Comisia Europeană oferă, de exemplu, voluntar 600.000 de euro pe an pentru acest proiect. Mai mult, din cele 50 de miliarde de euro (la nivel UE), destinate Programului Cadru 7 pentru Cercetare, se pot accesa fonduri pentru proiecte de cercetare legate de dezvoltarea GEO“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite