Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Romania, campioana la 112

12 Februarie 2009



112, numarul unic european de apelare a serviciilor de urgenta este identificat doar de 24% dintre cetatenii Uniunii Europene, conform unui recent studiu realizat de Gallup pentru Comisia Europeana (Flash Eurobarometer No 262 – The European Emergency Number 112).
Numarul de urgenta la nivel european 112 a fost introdus in 1991, in completarea numerelor de urgenta la nivel national si pentru a spori accesibilitatea serviciilor de urgenta in toate statele membre ale Uniunii Europene. Incepand din 1998, normele UE au impus statelor membre sa se asigure ca toti utilizatorii de telefonie fixa si mobila pot apela gratuit numarul 112. Directiva 2002/22/CE privind serviciul universal si drepturile utilizatorilor cu privire la retelele si serviciile electronice de comunicatii (directiva privind serviciul universal) a definit noile cerinte privind numarul 112.
Concluziile studiului Gallup au fost prezentate la Bruxelles de Viviane Reding, comisarul euroapean pe zona Telecom, care a declarat ca numarul serviciilor de urgenta trebuie sa inceteze sa fie cel mai bine pastrat secret al Europei si ca este inacceptabil ca mai putin de un sfert dintre europeni sa stie despre el sau ca barierele lingvistice ii impedica pe cei aflati in calatorie in alte tari si care apeleaza 112 sa comunice cu operatorii. (Conform studiului, 27% dintre cei care au apelat 112 s-au plans de dificultatile lingvistice intampinate atunci cand s-au deplasat in strainatate.)
Raportul CE indica diferente importante intre tarile membre ale UE. Astfel, daca in Republica Ceha 58% dintre cetateni cunosc existenta acestui numar, in Italia doar 3% din populatie a aflat despre acesta. Media europeana se situeaza undeva in jurul valorii de 27% (ameliorare cu 2% fata de februarie 2008), Romania figurand cu o valoare de 42% (+12%, cea mai mare crestere inregistrata fata de studiul similar realizat la inceputul anului trecut). De altfel, Romania, alaturi de Luxembrug si Republica Ceha ocupa o pozitie aparte in studiul Gallup, acestea fiind singurele tari ai caror cetateni au declarat ca au primit o informare adecvata asupra semnificatiei numarului unic european de apelare a serviciilor de urgenta.
Pentru a ameliora aceste rezultate, Consiliului ECOFIN (Economie si Finante) a aprobat forma finala a Declaratiei Comune a Parlamentului European, Consiliului Uniunii Europene si Comisiei Europene prin care s-a instituit „Ziua europeana a numarului 112”, care se va sarbatori in fiecare an la data de 11 februarie, in special prin organizarea de schimburi de experienta, de activitati de constientizare si de interrelationare.
De mentionat ca, pe 29 ianuarie 2009, Colegiul Comisarilor Europeni a decis inchiderea cazului de infringement la adresa Romaniei pentru lipsa localizarii apelantilor din retelele publice mobile de telefonie in cadrul sistemului national unic pentru apeluri de urgenta. Din 2003, operatorii de telecomunicatii trebuie sa furnizeze informatii relative la localizarea persoanelor care apeleaza numarul de urgenta 112, pentru a permite gasirea rapida a victimelor accidentelor. De la acea data, UE a deschis 17 proceduri de infringement in 15 tari.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Nicolae Oaca
Ziua buna Nu inteleg cum este Romania campioana la 112, de vreme ce deabia am scăpat de procedura de 'infrngement''? Daca puneati cuvantul camipoana intre ghilimele mai intelegeam! O zi buna Nic Oaca
15 Februarie 2009, 08:16:48