Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

TotalSoft: bilantul primilor 10 ani

15 Noiembrie 2004




Daca ar fi sa aruncam o privire peste cei 10 ani, care au fost momentele cele mai dificile pe care le-ati depasit?
Au fost cateva astfel de momente care insa nu au avut legatura cu partea tehnica. in anii ’95 -’97, fluctuatia dolarului fata de leu era atat de mare incat pentru o firma de soft era dificil sa faca o strategie de recuperare a banilor. Nefiind un finantist a fost un moment e critic pentru ca nu imi dadeam seama de consecintele unei astfel de fluctuatii. in acea perioada importam Primavera, a carei licenta costa 7000-10000 de dolari, iar sistemul fiscal ne impunea sa nu cumparam fara licitatie la valori mai mari de 1000 de dolari. A trebuit astfel sa ii conving pe cei de la Primavera ca, in loc sa-mi trimita un invoice de 10000 de dolari sa-mi trimita 10 invoice-uri de 1000 de dolari. A trebuit sa merg in Statele Unite pentru aceasta, pentru ca nu erau obisnuiti cu asemenea practici. Un alt moment dificil a fost cand a trebuit sa construim un ERP, pentru ca nu exista o experienta de acest fel in Romania. Este usor de spus: „o sa iau un colectiv de oameni care sa construiasca acest produs”, insa este mai greu de realizat. Am avut 1.000.000 de dolari pe care i-am investit pentru realizarea unui ERP. A fost o experienta in premiera si a fost greu sa stiu care sunt competentele, consultantii, analistii. Au fost multe decizii de luat si nu intotdeauna am fost sigur de corectitudinea acestora. Dupa aparitia produsului urma sa stabilim cat putem vinde si cat trebuie sa vindem. Trebuia sa gasim un coridor catre succes, am fi putut vinde prea mult si sa nu putem sustine vanzarile ceea ce duce la o prabusire de notorietate, sau sa vindem prea putin, sa nu putem dezvolta produsul si sa nu facem profit. Aceasta balanta nu ti-o poate spune nimeni si trebuie sa iei o decizie prin care sa pastrezi echilibrul.


Sunt cunoscute proiectele regionale in care este implicata compania TotalSoft. Care este situatia, din acest punct de vedere, tinand cont ca toata lumea se asteapta ca in 2007 sa intram in UE si atunci piata va fi deschisa?
Cred ca noi trebuie sa fim pregatiti pentru 2007, an ce poate fi unul de deschidere catre o piata imensa, dar, totodata, poate fi un an de inchidere pentru multe firme de IT. Spun de deschidere pentru ca evident, granitele or sa inceapa sa dispara, o sa fie mai usor sa deschizi un branch in Polonia, in Cehia, in Ungaria. Pe de alta parte, exista riscuri in aceasta integrare in cadrul Europei. Produsele locale trebuie sa aiba o notorietate comparabila cu cele care vin din Europa de Vest, fapt ce va pune in dificultate multe companii romanesti. Trebuie sa fim foarte pregatiti pentru o lupta care nu se anunta usoara. Este bine sa te pregatesti si sa te astepti la ce poate fi mai rau pentru ca ceea ce este bine vine de la sine. Acum doi ani am deschis un branch in Statele Unite, deschidem de la 1 ianuarie un branch in Belgrad si intentionam sa deschidem unul la Londra. Aceasta internationalizare se incadreaza intr-o strategie de pregatire pentru anul 2007.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite