Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

UE vrea sa poata asculta comunicatiile VoIP

24 Februarie 2009



Unitatea de cooperare judiciara din cadrul Uniunii Europene, Eurojust, a anuntat ca, pentru a putea combate activitatile de tip mafiot, va demara un proiect de incadrare legala a conversatiilor bazate pe tehnologia Voice over IP (VoIP), respectiv va legaliza inregistrarea si/sau ascultarea acestora.
Anuntul survine ca urmare a faptului ca Skype a pastrat secret sistemul sau de cifrare al conversatiilor, anumite state, in mod special Italia, considerand aceasta decizie drept o lipsa de transparenta cu efecte negative importante. Autoritatile italiene au facut presiuni importante asupra oficialilor UE pentru a putea intercepta convorbirile VoIP, justificand aceasta dorinta ca o necesitate in lupta impotrvia crimei organizate. Ca urmare, Eurojust a anuntat recent intr-un comunicat oficial ca, la cererea Direzione Nazionale Antimafia, biroul sau de la Roma se va implica activ in colaborarea in cadrul anchetelor asupra utilizarii sistemelor VoIP, precum Skype.
Forul european si-a anunta astfel clar intentia de a „elimina obstacolele tehnice si judiciare din calea interceptarii conversatiilor telefonice realizate prin sisteme de telefonie pe Internet, luand in calcul diversele reguli de protectie a datelor si drepturilor civice“. Obiectivul acestui demers este, potrivit lui Carmen Manfreda, membru Eurojust din partea Italiei, de a „impiedica utilizarea Skype sau a altor sisteme similare pentru planificarea sau organizarea actiunilor lor ilegale“. Oficialii Eurojust au explicat ca, la ora actuala, se observa o crestere a utilizarii serviciilor VoIP de catre retelele mafiote. O justificare care obliga editori precum Skype sa dezvaluie tehnologiile lor de cifrare.
Conform unui purtator de cuvant al Skype, compania este interesata de o colaborare cu Eurojust.



Tags: VoIP, Eurojust, Skype

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite