Euroclinic tratează altfel viaţa

A devenit spitalul profitabil?
Investiţiile iniţiale în echipamente medicale au fost cele mai importante. De la deschiderea spitalului şi până în momentul de faţă, investiţiile noastre s-au ridicat în jurul a 13-14 milioane de euro. 90% din această investiţie s-a făcut înainte de deschiderea spitalului. Pentru 2009 planificăm o a doua tranşă de investiţii, care se va ridica în jurul valorii de 2,5 milioane de euro.
În planul iniţial, termenul pentru amortizarea investiţiei era de cinci ani. Deocamdată am atins anul trecut pentru prima dată profitabilitate operaţională. Anul 2009 înseamnă pentru noi consolidarea profitabilităţii operaţionale pentru a ne atinge planul de recuperare a costurilor investiţionale făcute iniţial.
Euroclinic face parte din rândul spitalelor moderne, care se bazează pe tehnologie pentru îmbunătătirea calităţii actului medical şi a relaţiei cu pacienţii. Am aflat că 40% din activităţile din cadrul spitalului sunt automatizate. În România acesta este un proces dificil, însoţit de multe obstacole...
Sunt două bariere pe care le-am întâmpinat şi noi. Una este bariera educaţională a sistemului medical din România, care este rezistent la introducerea de astfel de metode noi în abordarea rezolvării problemelor medicale, cu toate că vedem schimbări deosebite produse în ultimii ani. A doua este platforma tehnologică, peste care am trecut cu mai multă uşurinţă. În cazul automatizării fişei medicale a pacientului, cu toate că avem baza tehnologică de introducere, stocare şi vizualizare (Electronic Medical Record – EMR) a datelor, legislaţie, impune totuşi hârtia ca document principal de lucru, care trebuie arhivat. Deci, posibilitatea de a reduce din cheltuieli este diminuată, deoarece trebuie în continuare menţinut un sistem paralel.
Cu ani în urmă, am avut plăcerea şi experienţa în joburile anterioare de a trece compania de la un suport pe hârtie la un suport în format electronic şi pot să vă spun că barierele pe care le întâmpinăm aici nu sunt total diferite faţă de cele din America. La început am avut aceeaşi problemă, a rezistenţei din partea pesonalului medical căruia, după ce a lucrat o viaţă întreagă pe bază de suport de hârtie, i-a fost foarte greu să renunţe la acest sistem şi să implementeze unul electronic. În timp însă, avantajele au devenit evidente şi gradul de adoptare a crescut semnificativ.
Cum va continua informatizarea Euroclinic?
Avem planuri de a implementa un soft de gestiune a dosarului medical electronic al pacientului şi sper că până la sfârşitul anului îl vom avea în funcţiune. Mai mult decât atât, ne gândim la o interacţiune online cu pacientul pentru anumite chestiuni cum ar fi analize de laborator, întrebări către medici, răspunsuri, vizualizarea dosarului medical propriu etc.
Pe lângă sprijinul acordat de IT, care sunt motivele pentru care pacienţii aleg spitalul Euroclinic?
Cred că ceea ce oferim în plus este competenţa medicală. Pacientul caută un grad ridicat de competenţă, iar noi oferim tehnologia avansată pentru rezolvarea acestor cazuri, oferim siguranţă şi un mediu de cazare deosebit. Chiar dacă mediul de cazare în sine nu este factorul decisiv, este de altfel foarte apreciat şi căutat de pacienţi. Dacă nu ai competenţa în spate, nu eşti decât un hotel foarte frumos. Avem specialişti şi cadre universitare care oferă această competenţă. Suntem un spital cu o gamă largă de servicii chirurgicale, de la chirurgie hepatică, la chirurgie de zi, inclusiv chirurgie de protezare de şold şi genunchi.
Noi nu lucrăm cu acest principiu de a aştepta în faţa uşii şi de a intra când îţi vine rândul. Pacientul se programează la întâlnire cu medicul, vine şi intră la ora programată. Că pot exista anumite întârzieri din cauza unor pacienţi care au nişte probleme mai grave şi consumă un pic mai mult din timpul medicului, înseamnă că acordăm fiecărui pacient timpul necesar pentru a primi consultaţia de care are nevoie. Sistemul de programări salvează timpul pacientului şi ne ajută să ne eficientizăm activitatea.
Succesul unei instituţii medicale se măsoară şi în numărul de pacienţi pe care îl are...
În 2008 am avut în jur de 70.000 de pacienţi care au beneficiat de serviciile noastre. În 2009, numărul acestora a crescut cu până la 30%. Un mare număr dintre aceşti pacienţi, 35%, sunt asiguraţi. În 2005, când am deschis instituţia, nu am avut nici unul, cu excepţia câtorva pacienţi asiguraţi internaţional. În momentul de faţă, 35% din pacienţii noştri au asigurare oferită de Eureko, fosta Interamerican, şi acest număr este într-o creştere continuă.

Tags: informatizare, Euroclinic, Catalin Popa, spital privat
Parerea ta conteaza:

