Revista >> Martie 2009 [Nr. 113] >> ERP
ERP Open source, „rara avis“ în România

Prin acordarea accesului liber la codul sursă, clienţii nu mai sunt dependenţi de upgrade-urile vendorului soluţiei, eliminându-se astfel riscul rulării unei versiuni care nu mai beneficiază de suport.
Argumentul costului scăzut
Ultimul argument din lista de mai sus ar fi cel al costului scăzut. Acesta este argumentul cel mai uzitat al soluţiilor Open source, dar reprezintă totodată şi cel mai nevralgic punct al pledoariei vendorilor OSS. Este adevărat, costul de achiziţie şi al licenţelor unei aplicaţii Open source este mai scăzut decât cel al unei soluţii on-premise, însă luarea în calcul a parametrului TCO (Total Cost of Ownership) poate răsturna, în unele cazuri, pledoaria.
Specialiştii, cum ar fi cei de la Gartner, atrag atenţia asupra faptului că majoritatea companiilor care apelează la o soluţie Open source nu efectuează o analiză a riscurilor sau o evaluare a costurilor reale ale soluţilor OS. Cabinetul citat avertizează clar: companiile care se lansează în adoptarea rapidă a proiectelor Open Source, entuziasmate de numeroase beneficii financiare ale acestui concept, se expun riscurilor – nepregătirea terenului şi nerealizarea unei analize şi a unei evalurări a dificultăţilor reale pot antrena probleme în cascadă. Printre principalele pericole se numără problema mentenanţei şi a continuităţii serviciilor, obstacole greu de depăşit pentru companiile dependente de suport, care nu deţin competenţele necesare pentru soluţionarea problemelor interne.
Săraca piaţă locală
Dincolo de toate aceste considerente, trendul ascendent al soluţiilor ERP Open source nu poate fi contestat. Există deja o serie de jucători cu anvergură internaţională, care au reuşit să-şi câştige o vizibilitate crescută prin soluţiile şi implementările realizate. Dintre aceştia se remarcă: OpenBravo, Compiere, ERP5, Open ERP, xTuple (fost OpenMFG) şi Adempiere.
Lista acestora este mai lungă, însă, din păcate, foarte puţine dintre numele prezente în ea reprezintă prezenţe active şi în România. Cu excepţia soluţiei SocrateOpen (o aplicaţie ERP/CRM dezvoltată pe Compiere şi oferită de BIT Software, care reclamă un portofoliu serios de clienţi acumulaţi în 15 ani de existenţă pe piaţa IT locală), restul numelor sunt doar menţionate, fără a exista informaţii despre implementările realizate.
O situaţie oarecum explicabilă ţinând cont de faptul că nu există prea multe iniţiative Open source pe plan local, interesul către zona OSS nefiind susţinut la nivel oficial aşa cum se întâmplă în alte state europene (unde iniţiativele OS sunt susţinute şi larg popularizate).
„Socrate”, marcă românească înregistrată
„În România, subiectul Open source este încă destul de puţin dezbătut şi cunoscut şi sunt foarte puţini jucători în piaţă care oferă soluţii ERP OS profesioniste. De fapt, cred că, momentan, doar noi oferim o soluţie complexă şi completă ERP/CRM Open source, însoţită de servicii profesionale de consultanţă, implementare şi mentenanţă. Totodată, sunt destul de puţine firme încă în România care ştiu de la bun început că doresc un produs Open source.
În ceea ce priveşte vânzarea în cazul ERP-urilor, este o vânzare consultativă de lungă durată, timp în care se fac mai multe prezentări generale şi apoi axate pe nevoile concrete ale firmei, demonstraţii de produs, în urma cărora clienţii descoperă care este produsul care corespunde cel mai bine cerinţelor lor. Noi recomandăm întotdeauna să se deruleze, în prealabil oricărei achiziţii de sistem ERP/CRM, un proiect pilot de câteva zile, prin care beneficiarul să poată alege între doi finalişti sau, în cazul unei alegeri făcute, să se convingă că sistemul poate răspunde la cerinţele de business. Evaluarea financiară a proiectului implementării unei soluţii OS, în cazul sistemelor unde este nevoie de ajutor din partea producătorului la implementare, se face de obicei împreună cu cel care vinde solutia. (...)

Parerea ta conteaza:


