Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Gerard Jităreanu, preşedintele ANCS: „Avem un buget foarte restrictiv care reflectă situaţia economică“

24 Martie 2009



Gerard Jităreanu, noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, a susţinut cu ocazia numirii în funcţie o conferinţă de presă în care a prezentat direcţiile de acţiune ale Autorităţii în scopul compensării bugetului redus alocat Cercetării româneşti anul acesta.

„Mi-aş dori să am astăzi un buget de 1% din PIB pentru Cercetare“, a declarat Gerard Jităreanu, noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), în contextul prezentării măsurilor pe care Autoritatea le are în vedere pentru a sprijini activitatea institutelor de cercetare.

Un sprijin mai mult decât necesar, ţinând cont că actualul buget al Cercetării este de 1.777 de milioane de lei („un buget foarte restrictiv care reflectă situaţia economică“, după cum a ţinut să sublinieze preşedintele ANCS), care reprezintă doar 0,19% din PIB. O diferenţă semnificativă faţă de anul trecut, când bugetul Cercetării a fost de 0,7% din PIB.

Din cele 1.777 de milioane, 320 de milioane de lei trebuie realizate de către institutele de cercetare din venituri proprii. Iar alţi 300 de milioane de lei reprezintă credite de angajament, care pot fi angajate în acest an, dar care vor putea fi accesate abia în 2010.

Capitolul speranţe

Secretarul de stat a mai declarat că a primit asigurări din partea Ministerului de Finanţe că, la proxima rectificare bugetară, Cercetării i se vor aloca fonduri suplimentare (fără însă a se specifica o estimare a sumei). „Vreau şi sper să putem proteja resursa umană, cu precădere cercetătorii tineri, şi să găsim măsuri pentru păstrarea echipelor de cercetare deja formate“, a precizat preşedintele ANCS.

Pentru a compensa deficitul de resurse financiare, Jităreanu le-a recomandat institutelor de cercetare să se orienteze către fondurile europene. Preşedintele ANCS a precizat că va urmări să crească fondurile structurale obţinute din competiţii şi să scadă fondurile alocate de la bugetul de stat. În acelaşi context, Jităreanu a mai subliniat că anul acesta o altă prioritate a ANCS va fi promovarea parteneriatelor dintre mediul privat, universităţi şi institute de cercetare.

Reevaluare generală

Pentru că trebuie reduse sumele care au fost contractate de către Institutele de cercetare pentru 2009 şi care depăşesc bugetul alocat, proiectele din cadrul Programului Naţional de Cercetare vor fi reevaluate în următoarea perioadă, a declarat Jităreanu. (Este vorba de o evaluare separată diferită de cea realizată anual de către Autoritate.) În acest sens, ANCS a demarat deja analiza criteriilor de evaluare şi acreditare ale proiectelor de cercetare, precum şi ale institutelor de cercetare, activitatea acestora fiind calificată şi în funcţie de modul în care au fost cheltuite fondurile venite de la buget şi din proiectele de cercetare desfăşurate.

Preşedintele Autorităţii a precizat că vor fi analizate şi listele cu evaluatori (selectaţi în funcţie de performanţe şi proiectele realizate), specialiştilor români alăturându-li-se şi evaluatori şi cercetători din străinătate.

Reorganizare parţială



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite