Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetari aprofundate in nanobiotehnologii

17 Noiembrie 2004




(e) Micro-chip pentru amplificarea si identificarea de ADN

Aceasta cercetare deschide, practic, posibilitatea de dezvoltare in tara a unui microsistem – laborator multichip – ale carui elemente caracteristice sunt structuri realizate prin tehnologia siliciului. S-a propus o noua metoda pentru identificarea rapida a materialului genetic (ADN), utilizand amplificarea unui fragment din ADN si analiza produsului de reactie pe un chip de siliciu. Aplicatiile sistemului sunt folosite in medicina la analize de biocompatibilitate a tesuturilor pentru transplanturi, precum si in realizarea analizelor specifice medicinii legale prin prelucrare rapida a probelor criminalistice prelevate direct la locul faptei (contact: Fiz. Monica Simion; monicas@imt.ro)

(f) Microsisteme pentru separarea macromoleculelor de ADN

Acesta este un nou proiect in care se urmareste dezvoltarea unui prototip de laborator pentru separarea dielectroforetica selectiva a moleculelor de ADN cu dimensiuni de ordinul kbp; pornind de la principii fundamentale se va realiza un dispozitiv functional performant (ca timpi de procesare, domeniu de aplicabilitate, disponibilitatea tehnologiilor de fabricare, etc.). Rezultatele vor putea fi valorificate prin realizarea unor produse de piata cu utilizari in chimie, biochimie, medicina sau diagnostic (contact: Sorin Nedelcu: sorinn@imt.ro; Florin Craciunoiu: floreac@imt.ro).

IMT dispune de echipamente si experienta in realizarea tehnologica a microsistemelor, microsenzorilor, ceea ce constituie un avantaj din punct de vedere tehnic pentru realizarea practica si, de asemenea, un avantaj comercial prin reducerea costurilor de cercetare si fabricare a dispozitivelor descrise. Tematica multidisciplinara este abordata in colaborare cu colectivele de specialisti, din diferite domenii, din Institutul de Biochimie, Institutul de Biologie, Institutul de Cercetari Chimico-Farmaceutice, Facultatea de Biologie si Institutul Oncologic din Bucuresti. De asemenea, trebuie mentionat ca Institutul este implicat in numeroase proiecte europene cu aceasta tematica, a caror prezentare poate fi gasita pe pagina web (www.imt.ro).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite