Business Intelligence Governance

b) IT
– asigură suportul prin rolul major de back office. IT-ul va asigura rolurile de: Program Manager, Data Modeler Lead, Data Integration Lead, BI Front-end Lead, Enterprise BI Architect, Trainer.
c) CFO
– Prin natura lor, proiectele de BI sunt proiecte strategice şi procesul de implementare poate fi destul de scump, din acest motiv fiind esenţială implicarea finanţiştilor. CFO-ul va fi catalizatorul între prioritizarea pe baza alinierii cu strategia şi prioritizarea pe baza justificării costurilor raportate la beneficii.
Implementarea de BI Governance.
Care este primul pas?
Ca în orice alt proiect, primul pas este mai greu. De principiu, se porneşte cu o frază pusă pe hârtie, fraza ce defineşte strategia şi direcţia intregului program BI din companie.
Această declaraţie trebuie să aibă un executive sponsor, de preferinţă CFO. După ce se obţine susţinerea CFO, se identifică stakeholders din zona de business şi li se descriu beneficiile unui program BI. Dacă prezentarea se axează pe modul în care BI Governance rezolvă/atenuează problemele stakeholders din zona de business, atunci ei vor susţine la rândul lor acest program. Următoarea etapă este identificarea stakeholder-ului IT, care trebuie să-şi asume rolurile de Data Integration Lead, BI Lead...
Având susţinerea executivului, şi stakeholders identificaţi din zona de Business şi din zona de IT, putem starta proiectul organizând meetinguri în care fiecare participant îşi va susţine punctul de vedere în scopul îndeplinirii viziunii cu care a început totul.
Dacă nu aveţi BI, este prea târziu, sau înseamnă că nu activaţi într-o piaţă concurenţială. Dacă aveţi BI şi nu aţi definit “BI Governace” ce mai aşteptaţi? După definirea BI Governace, o să înţelegeţi de ce aţi vrut BI şi la ce vă poate folosi.
Bogdan Muşat

Tags: BI Governance, definitii, concepte BI
Parerea ta conteaza:

