Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Virtualizarea, o tehnologie şi pe placul românilor

01 Iunie 2009




În acest context, virtualizarea oferă avantajul rulării pe o singură maşină fizică a până la 10-15 maşini virtuale, cu propriul sistem de operare. Şi aceasta fără ca viteza de procesare pe fiecare aplicaţie să fie redusă, fără ca utilizatorii să resimtă un disconfort, fără o creştere a consumului de electicitate, a necesităţilor de răcire (şi, evident, cu o reducere a chiriei în Data center). Mai mult, prin intermediul virtualizării, vârfurile de sarcină sunt preluate mult mai uşor, prin tehnologiile de alocare dinamică a puterii de calcul şi spaţiului de stocare. Back-up-ul datelor se realizează instantaneu, fără a fi resimţit de useri, iar situaţiile de failure pot fi rezolvate într-un timp redus. În plus, munca de administrare a departamentului IT este simplificată la maximum prin intermediul unei singur interfeţe de control.


Sunt doar câteva dintre principalele beneficii oferite de virtualizare (o detaliere a acestora va fi realizată în numărul viitor al revistei noastre), care fac din acestă tehnologie una extrem de atragătoare. Iar dacă se face raportarea la costurile aferente vechiului model (luându-se în calcul nu neapărat complexul parametru RoI, ci ceva mai simplu, precum amortizarea investiţiei sau TCO), virtualizarea începe să devină un „must have“ pentru multe companii, indiferent de dimensiune.


Virtualizarea, Singura creŞtere pe piaţa serverelor

Previziunile Gartner şi IDC pentru 2009 asupra evoluţiei pieţei serverelor nu sunt deloc optimiste, analiştii estimând că mediul economic îi va face pe utilizatori să fie mai prudenţi în ceea ce priveşte investiţiile, fapt care va accelera scăderea vânzărilor
şi va contribui la creşterea concurenţei între diferiţi producători, odată cu intrarea într-o fază de consolidare a pieţei. Pe fundalul declinului dramatic al vânzărilor mondiale de servere pe toate sectoarele, nişa soluţiilor de virtualizare este singura care se înscrie pe un trend ascendent. Tendinţă confirmată şi de previziunile pozitive pentru anul acesta emise VMware, unul dintre principalii jucători în zona virtualizării (care cu ocazia evenimentului VMWorld şi-a anunţat intenţia de a-şi consolida prezenţa în Europa şi Asia, unde focusul este pe clienţii reprezentaţi de companiile de dimensiuni medii), dar şi de recentele parteneriate semnate de Microsoft cu RedHat şi Citrix în zona virtualizării, precum şi de lansările şi alianţele făcute de IBM, HP, Dell, Fujitsu sau de intrarea Cisco pe această piaţă. Estimările optimiste ale vendorilor coincid cu previziunile analiştilor. Astfel, cabinetul Goldman Sachs estimează că în 2009 un sfert din serverele utilizate de marile companii vor fi virtualizate, iar Gartner preconizează că anul acesta piaţa virtualizării va creşte cu 43% (un procent uriaş având în vedere evoluţia generală a pieţei IT).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite