Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România devine „digitală”

01 Iunie 2009




Primăria municipiului Slatina pune la dispoziţia cetăţenilor un site web, info-touch-uri, formulare electronice şi posibilitatea plăţii online a impozitelor şi taxelor.
„În cadrul primăriei Slatina sunt implementate o serie de module ERP pentru gestiune, salarii, contabilitate, imobilizări, listă de investiţii, achiziţii publice şi s-a avut în vedere interoperabilitatea acestora. Este folosită, de asemenea, o aplicaţie de tip document management, care urmăreşte circuitul intern al documentelor. Având ca scop final creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, ne propunem să realizăm transformarea municipiului într-o importantă platformă pentru interacţiune socială, culturală şi economică, prin colectarea şi diseminarea informaţiei”, a declarat pentru Market Watch primarul Darius-Bogdan Vâlcov.



Slatina


Suma din buget alocată proiectelor informatice pentru 2009 de către primăria Slatina este de 3.435.000 lei. Printre soluţiile informatice necesare în cadrul instituţiei, oficialii primăriei au enumerat: planul urbanistic general în sistem GIS (proiect aflat în derulare), un sistem de supraveghere a traficului urban prin montarea de fibră optică, camere de luat vederi şi amenajarea unui dispecerat (proiect în execuţie), un sistem de supraveghere video a Centrului Istoric şi a zonelor principale de interes public şi social (în curs de evaluare), un sistem integrat de management, ce va asigura interoperabilitatea sistemelor informatice la nivelul administraţiei publice locale din municipiul Slatina. De asemenea, primăria are în vedere un sistem de arhivare electronică a documentelor, realizarea de infochioşcuri (proiect ce urmează a fi depus pentru evaluare) şi a hărţii digitale şi cadastrale a municipiului.


Primăriile aspiră la un sistem informatic integrat

Aurora Joltea, şef Birou Informatică, Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, a declarat că „transformarea municipiului Râmnicu Vâlcea în Oraş Digital va însemna realizarea unui sistem informatic integrat la primăria municipiului, implementarea unor programe de infrastructură de comunicaţii şi de guvernare electronică interoperabile la nivelul sistemului naţional şi al celui european, în vederea integrării în reţeaua informatică europeană şi mondială a cunoaşterii. Toate acestea vor duce la servicii publice electronice performante pentru cetăţeni şi mediul de afaceri”.


Serviciile electronice oferite de primăria municipiului Râmnicu Vâlcea prin intermediul portalului www.primariavl.ro includ informaţii publice, formulare în format pdf, taxe şi impozite on-line. În primărie sunt deja implementate aplicaţia de management al documentelor, aplicaţia de Legislaţie, aplicaţia „Dosare profesionale electronice ale funcţionarilor publici şi Registru electronic de evidenţă al funcţionarilor publici”, aplicaţia de Personal-Contabilitate-Salarizare, portalul paginii de WEB a primăriei Râmnicu Vâlcea, portalul pentru reţeaua de patru infochioşcuri a primăriei.


Suma din buget alocată anul acesta de primăria municipiului Râmnicu Vâlcea pentru proiecte informatice este de 142.000 lei. În ceea ce priveşte soluţiile informatice de care mai are nevoie primăria, printre ele se numără o aplicaţie pentru Registru Agricol, o aplicaţie de Stare Civilă, formulare on-line pentru cetăţeni, o aplicaţie de Call-center, un ghişeu virtual de plăţi taxe şi impozite.


Baia Sprie este situat la 10 km de Baia Mare, reşedinţa judeţului Maramureş şi are o populaţie ce nu depăşeşte 16.000 de locuitori. Serviciile electronice pe care le oferă primăria pentru cetăţeni sunt plata taxelor şi impozitelor online. Claudia Maria Breban, consilier Integrare Europeană, Primăria oraşului Baia Sprie, precizează că una din priorităţi o constituie un sistem informatic integrat. Pentru acest an, suma din buget alocată proiectelor informatice este de 30.100 lei. Prin intermediul protocolului semnat cu MCSI, primăria doreşte să realizeze un sistem informatic integrat al primăriei, module de relaţii cu cetăţenii, module de relaţii cu celelalte instituţii din oraş, reţele de comunicaţii cu factorii decizionali, reţele de comunicaţii profesionale cu alte oraşe şi instituţii colaboratoare.


MCSI ajută Chişinăul să devină oraş digital

Recent, ministrul Gabriel Sandu şi primarul capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă, au pus bazele primului protocol din domeniul informaţional încheiat între MCSI şi un oraş de peste Prut. Potrivit autorităţilor din cele două state, iniţiativa intitulată „Chişinăul – Oraş Digital” urmăreşte includerea Republicii Moldova în cadrul unei societăţi informaţionale europene, sub toate aspectele.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite