Cursuri de project management īn universităţi
Cât de mult ar trebui să se implice companiile în educaţia tinerilor? Cei mai mulţi oameni din industria IT spun că, în general, studenţii vin cu un bagaj de cunoştinţe tehnice şi că îndeplinesc anumite cerinţe când vor să se angajeze. Toţi au subliniat însă, fără excepţie, că în ceea ce priveşte aspectele complementare, referitoare la marketing, project management, analiză de business, software engineering, cunoştinţe de PR, lucru în echipă, învăţământul în forma sa actuală nu se află la nivelul cerinţelor unei companii IT.
Singura soluţie pentru a te menţine, ca instituţie de învăţământ, la curent cu noutăţile şi cerinţele pieţei forţei de muncă este parteneriatul educaţie-industrie. Pe scurt, integrarea în programa de învăţământ a cursurilor recomandate de industrie, adică de viitorii angajatori. Cursuri care se finalizează prin certificări standard-industriale recunoscute de angajator, care nu trebuie să
înlocuiască cursurile tradiţionale, ci aduc componenta practică obligatorie pentru pregătirea profesională adecvată.
Procesul universitar de adoptare a unui curs pentru a deveni obligatoriu este însă foarte lung. Cursul respectiv trebuie să fie de succes, să înregistreze un anumit număr de studenţi participanţi în fiecare an, iar pentru a-l impune trebuie să se renunţe la alt curs.
În ceea ce priveşte cursurile de Project Management din facultăţile româneşti, situaţia stă chiar foarte bine. Noţiunile de bază în Project Management sunt predate şi în curricula studiilor de licenţă, dar şi aprofundate în programele de master.
Studenţii ştiu cu ce se mănâncă project management
Conf. univ. dr. Florina Mohanu, purtător de cuvânt al Academiei de Studii Economice Bucureşti (ASE), a precizat că în cadrul ASE există două facultăţi în care se studiază project management – Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică şi Facultatea de Management. În cadrul Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică se studiază Managementul Informatizat al proiectelor.
„Cursurile sunt foarte solicitate şi există şi în varianta clasică şi în cea online. În cadrul Facultăţii de Management se studiază noţiuni elementare de PM, la nivel de licenţă în primii trei ani.
Cursurile sunt predate de profesori din cadrul facultăţilor, dar facultăţile au o colaborare foarte bună cu mediul privat, în urma căreia project manageri vin în facultăţi şi povestesc din experienţa lor”, declară conf. univ. dr. Florina Mohanu
Există însă şi masterate dedicate, în care se aprofundează domeniul complex al managementului de proiect.
ELITEC funcţionează ca şcoală postuniversitară în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, prima universitate românească, fondată în 1860. Managementul Proiectelor este o secţie nouă, înfiinţată cu începere din anul universitar 2005/ 2006. Această specializare a apărut ca urmare a solicitărilor venite din partea absolvenţilor de facultate, dar şi din partea celor care doreau să se implice în activităţi de scriere de proiecte şi management al acestora, dar nu aveau baza teoretică şi practică necesară.
Numeroasele oportunităţi care există la ora actuală, de obţinere de finanţări prin proiecte, recomandă această specializare ca una de viitor, cu aplicabilitate imediată.
Universitatea Valahia din Târgovişte are un curs de managementul proiectelor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Universitatea Ovidius din Constanţa propune cursuri de Ingineria şi managementul proiectelor, iar Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de studii europene, oferă cursuri postuniversitare de perfecţionare „Managementul Proiectelor Europene şi Oportunităţi de Finanţare Europeană” şi „Manager de proiect”. De asemenea,
cursurile de management de proiect (curs şi seminar) în cadrul Facultăţii de Business sunt documentate la zi prin suporturi de curs bazate pe Web.
Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice „David Ogilvy” din cadrul SNSPA oferă cursuri în management de proiect în primul rând la nivelul Masteratului de Managementul Proiectelor, dar în care sunt incluse cursuri în domeniu şi în curricula studiilor de licenţă (cursuri obligatorii şi cursuri opţionale).
„Profesorii care predau cursuri în managementul proiectelor la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din SNSPA sunt actuali sau foşti manageri de proiect şi unii dintre aceştia sunt certificaţi. Experienţa este obţinută atât în proiecte finanţate din surse private, cât şi publice (fonduri nerambursabile – Phare, Fondurile Structurale, Banca Mondială etc.)“ spune prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, SNSPA - Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice.
Unul dintre profesorii certificaţi este Simona Bonghez, preşedinte al PMI Romania Chapter, cu o experienţă de peste 12 ani în managementul proiectelor. Simona Bonghez deţine trei certificări internaţionale în managementul proiectelor: Certified Senior Project Manager (IPMA), Project Management Professional (PMI) şi Prince2 Practitioner.
Tags: ASE, Project Management, cursuri de project management, Facultatea de Comunicare si Relatii Publice David Ogilvy
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)