Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

Shop online după modelul Orange: Together we can do more

02 Iulie 2009



Orange a lansat un magazin online, testat iniţial de utilizatorii de internet şi optimizat cu ajutorul acestora. Vorbim despre un site complet de e-commerce (www.orange.ro/magazin-online) realizat după consultarea iniţială a specialiştilor şi optimizat în urma comentariilor clienţilor obişnuiţi.

“Investiţia de aproximativ 200 de mii de euro are deja efecte. Site-ul are numai trei săptămâni şi deja traficul a crescut cu peste 30%”, arată Andreea Belenes, Online Division Manager la Orange România.
Accentul pus pe feedback de la utilizatorii finali este ideea de la care s-a pornit, apărută în cadrul unei şedinţe interne. Apoi s-au consultat trei specialişti în mediul online iar rezultatele au fost aplicate în proiectul pilot al noului magazin. Utilizatorii finali au adus peopuneri în cadrul unui concurs cu premii - de gasit bug-uri – devenind timp de trei săptamâni testeri ai noului magazin online. Lansarea oficială a noului magazin online a fost cel de-al treilea pas.
Acum, 25 dintre ideile trimise la concurs sunt deja implementate în noul site, multe altele urmând a fi aplicate în curând. “Am realizat că este important să cerem părerea clienţilor. Semnalele venite legate de bug-uri au fost obiective, nu răutăcioase” arată Andreea Belenes. “Online-ul este o mare oportunitate pentru noi, întrucât ne ţine constant la curent cu preferinţele fiecărui client – având un feedback imediat. Apoi, în magazinul online oferta se schimbă foarte uşor (din câteva click-uri) fără a mai provoca mutări ale stocului dintr-o locaţie în alta – cum este necesar în magazinele clasice”.
Publicul urmărit aici este cel deja aflat online. Cei care cumpără din magazinele clasice vor rămâne la vechile obiceiuri. Cât timp volumul online este mic, costurile rămân mari, dar acestea vor scădea constant cu creşterea numărului de clienţi. Echipa magazinului online va fi formata din 5 oameni.


Inteligenţa colectivă, pusă în valoare


”Shop-ul online este optimizat şi gata pentru provocările viitorului, fiind construit pe o platformă foarte flexibilă care permite modificarea continuă. Până în 2012 se doreşte ca nivelul vânzărilor online să atingă 20% din totalul vânzărilor companiei. România este o piaţă foarte importantă în acest sens”, arată Julien Ducarroz COO – B2C (Chief Operations Officer Business 2 Costumer).
“Oficialii Orange au admis că magazinul online nu e perfect, ci perfectibil, au cerut părerea publicului şi au folosit astfel inteligenţa colectivă într-o campanie inteligentă”, apreciază Victor Kapra, consultant IT.


Ignore the “HiPPOS”!



“Testarea cu variabile multiple este cheia succesului în lansarea oricărui produs nou”, arată Greg Kelton de la Interwoven Optimost (lider de piaţă în consultanţă pentru afacerile online). Acesta consideră că în orice studiu de piaţă serios trebuie să ne ferim de aşa numiţii “HiPPOS” (Highest Paid Person’s Opinion), a căror părere nu contează niciodată din simplul motiv că nu ei formează masa largă a clienţilor.
Apoi, în comerţul online clientul nu trebuie forţat să facă nimic din ceea ce l-ar putea deranja sau îndepărta de site-ul respectiv. Dacă se vrea schimbarea cu orice preţ, aceasta trebuie neapărat făcută consultând marea masă a clienţilor. “Vizitatorii se schimbă constant, de aceea testarea preferinţelor acestora trebuie să fie continuă, iar site-ul modificat constant. Clientul care a cumpărat astăzi un telefon poate să revină abia peste doi ani. ceea ce înseamnă clienţi mereu noi”. Testarea nu este extrem de dificilă pentru că în luarea deciziilor nu trebuie neapărat consultaţi toţi clienţii. Totul se poate calcula statistic după aflarea opiniei unui număr restrâns de indivizi.


În realizarea unui astfel de proiect sunt câteva etape importante: brainstorming-ul (pentru a obţine cât mai multe idei de testat); rularea unui experiment live (testarea pe utilizatori reali); ascultarea sfaturilor de la clienţi (evitând categoria HiPPOS). Aceştia sunt exact paşii urmaţi de Orange.


Cu peste 10 milioane de clienţi, Orange este în prezent cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe piaţa românească iar noul magazin online este menit să menţină această situaţie. Până în 2012 se doreşte ca peste 20% dintre clienţii Orange să fie online.


Text şi foto de Eduard Paraschiva



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite