Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SAN sau NAS – care e diferenţa?

25 Iulie 2009




Soluţia SAN este destinată aplicaţiilor de producţie ce impun un nivel ridicat în ceea ce priveşte performanţa accesului la date (în special bazele de date), precum şi un nivel înalt de disponibilitate (aplicaţii de tip cluster). În general, într-o reţea SAN nu există puncte singulare de defectare, fiecare element fiind dublat şi lucrând (de cele mai multe ori) în mod activ-activ. Este facilitată partajarea echipamentelor de stocare de înaltă scalabilitate, performanţă şi disponibilitate cu discuri magnetice, cu benzi magnetice sau bazate pe alte tehnologii de stocare (Ex: “solid state memory”). De asemenea, sistemul SAN facilitează implementarea soluţiilor de recuperare în caz de dezastru şi de continuitate operaţională, de care marile companii nu se pot dispensa. În concluzie, pot spune că cele două soluţii, NAS şi SAN, sunt complementare şi răspund fiecare unor seturi precise de funcţionalităţi impuse de aplicaţiile de producţie dintr-o companie. Aceste două soluţii nu se pot substitui între ele”.



Eduard Lapas
Performanţa maximă în termeni de I/O posibil obţinută poate fi atinsă printr-o implementare SAN ce implică automat FCP(Fiber Chanel Protocol) sau iSCSI (SCSI over Ethernet) deoarece aceste protocoale sunt bazate pe transmiterea şi prelucrarea blocurilor de date. SAN se recomandă pentru Clustere High Performance de aplicaţii intensive I/O, consolidare capacităţi de stocare, şi nu numai, în timp ce pentru file sharing şi arhivare este recomandată o soluţie NAS ce foloseşte protocoale bazate pe fişiere NFS, CIFS, etc. Dezvoltatorii de echipamente NAS punând la dispoziţie apliance-uri pentru accelerarea şi integrarea acestora cu diverse tipuri de protocoale şi file sistem-uri, au condus la apariţia conceptului de Unified Storage ce implică un front-end pentru acces atât SAN cât şi NAS.


Până la apariţia şi în prezent maturizarea protocolului iSCSI, o implementare SAN implică automat Fiber Chanel şi costuri de implementare cu până la 50% mai mari decât implementarea în prezent a unui SAN iSCSI, şi cu până la 70%, dacă luăm în considerere şi costurile de deţinere (administrare, upgrade-uri, etc). Pentru companiile ce activează în domenii ce necesită un transfer continuu şi rapid de fişiere mari, Fiber Chanel rămâne în continuare soluţia ideală.


În România predomină în acest moment implementările de SAN în companiile mari, iar NAS este opţiunea pentru SMB bazate pe echipamente entry level ce înlocuiesc File Serverul sau echipamente pentru Backup to Disk, arhive, şi nu numai.



AndreiZichisanu - Presales Engineer, GENESYS SYSTEMS.

“Soluţiile NAS sunt ideale pentru funcţionalităţi dedicate, precum servere file& print, dar totodată acestea pot asigura spaţiul necesar de stocare pentru anumite aplicaţii, în special mulţumită functionalităţilor iSCSI. Cu ajutorul acestei capabilităţi putem pune la dispoziţie soluţii de consolidare a storage-ului, fără să fie necesare investiţiile într-o infrastructură tipică SAN (bazată pe fiber channel). Familia de echipamente de stocare HP din gama celor ataşate în SAN se bazează pe o mai mare performanţă şi o mai mare flexibilitate decât soluţiile de tip NAS. Acestea asigură clientul de atingerea tuturor necesităţilor de performanţă ale celor mai critice aplicaţii, iar prin arhitecturile de tip redundant, înalta disponibilitate a datelor stocate. În funcţie de zona de care discutăm - low end, mid range sau high end - redundanţa este asigurată la mai multe niveluri, pornind de la alimentarea echipamentelor şi răcirea acestora, controlere, căi de acces către discuri, sertare de discuri şi chiar a discurilor, ajungând până la nivel soft, prin aplicaţiile de replicare, clusterizare, etc. Cel mai înalt grad de disponibilitate este asigurat de produsele din gama high end, acestea asigurând practic o funcţionare făra downtime a echipamentelor de stocare. În ceea ce priveşte densitatea datelor în cazul echipamentelor ataşate în SAN, aceasta este mult crescută faţă de echipamentele de tip NAS, putând ajunge pănă la mii de discuri împărţite în mai multe dulapuri de rackare.”



Alexandru Vîlcu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite