Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vrei un laptop indestructibil?

25 Iulie 2009



Necesitatea unui laptop ,,ranforsat” şi oarecum indestructibil a apărut iniţial în activităţile militare, unde se punea problema folosirii acestor echipamente în vehicule de teren, barăci sau chiar pe câmpul de luptă. În mod natural, producătorii au extins aceste modele şi către activităţi civile (cu precădere în industriile minieră şi petrolieră), chiar dacă nu erau tocmai ieftine, iar performanţele nu erau printre cele mai bune. Ulterior, pentru că totuşi activităţile civile nu sunt atât de solicitante, alături de portabilele ,,ranforsate” au apărut şi alte categorii, precum laptopurile cauciucate sau semicauciucate.

Laptopurile ranforsate sau cauciucate sunt destinate exploatării în condiţii vitrege: praf, umezeală, vibraţii, temperaturi extreme. Laptopurile ranforsate, precum şi multe dintre cele cauciucate, sunt proiectate în totalitate pentru astfel de activităţi, în timp ce modelele semicauciucate sunt cu precădere laptopuri obişuite adaptate. Elementele constructive care fac diferenţa între aceste modele sunt: carcasa din magneziu cu ranforsări, sisteme de stocare cu protecţie împotriva vibraţiilor, tastaturi rezistente la apă, capace de cauciuc pentru porturile externe, display-uri luminoase ce permit vizualizarea sub lumina directă a soarelui. Evident, doar modele de top conţin toate aceste elemente constructive, însă în funcţie de tipul de utilizare acestea sunt combinate.


Expunere în condiţii vitrege

Toate laptopurile din această categorie au o rezistenţă peste cea normală a unui echipament de birou, însă proiectarea lor se face ţinând cont de ceva mai mult - accidentele posibile în mediul de birou sau o utilizare neglijentă. Astfel sunt avute în vedere:


- Lichidele. Modelele cauciucate au tastaturi şi carcase etanşe, rezistente la vărsarea unui volum mare de lichide sau chiar la scufundare într-un lichid, iar porturile externe, la multe modele, sunt prevăzute cu capace de cauciuc. Astfel pot fi utilizate în medii umede şi pot face faţă oricărei udări accidentale. Majoritatea laptopurilor vândute în prezent au o tastatură ,,spillproof” însă volumul de lichid la care acestea pot face faţă este de 100-200 ml, echivalentul unui pahar cu apă, ceea ce este mult prea puţin.


- Căderile. Pentru a face faţă căderilor accidentale (de pe un birou/utilaj, la o frânare bruscă etc.) carcasele sunt realizate din aliaje rezistente, dar uşoare (magneziu), colţurile sunt îmbrăcate în cauciuc, iar procesorul, hard discul şi unitatea optică au sisteme proprii de absorţie a şocurilor. Unele modele sunt prevăzute inclusiv cu un accelerator care sesizează căderea liberă şi opreşte HDD-ul pentru a nu se pierde datele.


- Vibraţiile. Laptopurile din această categorie au protecţie împotriva vibraţiilor pentru HDD şi componentele principale


- Temperaturile şi condiţiile extreme. Frigul sau căldura excesivă sunt unii dintre cei mai mari duşmani ai echipamentelor electronice. Laptopurile destinate mediului industrial funcţionează însă indiferent de temperatură. Majoritatea modelelor în discuţie au fost proiectate să reziste în condiţii nefavorabile: zăpadă, ploaie, praf, umiditate etc.


- Emisiile electromagnetice. Aceste emisii afectează echipamentele obişnuite şi care nu pot funcţiona în apropierea staţiilor radio de mare putere, spre exemplu. Pentru echipamentele dedicate exploatării în aceste condiţii s-au găsit soluţii pentru eliminarea oricăror probleme.


Majoritatea laptopurilor ranforsate şi cauciucate sunt supuse însă unor serii de teste concepute după standarde militare (în general americane) şi care vizează atât rezistenţa fizică, cât şi interferenţele electromagnetice.


Rezistenţă extremă

Unul dintre cele mai cunoscute branduri de laptopuri ranforsate este Toughbook al celor de la Panasonic. De altfel, brandul trece printr-un proces de utilizare generală şi pentru mulţi orice laptop rezistent este un toughbook. Iniţial, laptopul a fost proiectat pentru unităţile militare active în deşert, dar şi pentru staţiunile de cercetare din Antarctica. Ulterior, brandul a fost extins, inclusiv către piaţa consumer, prin introducerea unor modele semi-ranforsate sau semi-cauciucate. Rezistenţa acestor produse a devenit notorie după de jurnaliştii de la revista Forbes au supus modelul Panasonic Toughbook CF-30 unei serii de încercări extreme, iar echipamentul a fost scos din uz numai după ce s-a tras asupra lui cu o armă de mare calibru. Pornind de la premiza că nu trebuie să credem ceea ce spun producătorii, testele au început cu accidente obişnuite de birou (cafea, cola, căderi de la 1m, jucat darts pe display) şi au continuat cu lăsarea acestuia în “grija” unui tigru şi a unui elefant, trecerea peste cu un automobil şi, în final, expunerea într-un poligon la mai multe focuri de armă. Dintre activităţile de birou, darts-ul pe display ar putea părea cel mai periculos, dar săgeţile, deşi au găurit membrana de protecţie, nu au afectat nici măcar un singur pixel. Tigrul nu a reuşit decât zgârieturi minore şi smulgerea a cinci taste care însă au putut fi puse la loc imediat, iar elefantul de 4,5 tone a crăpat carcasa de magneziu, laptopul rămânând funcţional în ambele cazuri. Doar un Springfield 1911 de 45 mm ACP folosit de la 14 metri a reuşit să îl scoată din uz.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite