Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mozilla Firefox, un explorator mai bine echipat

16 Decembrie 2004




Daca in urma unei cautari pe Google exista mai multe rezultate care vi se par interesante, este de ajuns sa tineti apasata tasta „CTRL“ si sa faceti click pe unul dintre link-uri si se va deschide instantaneu un tab cu pagina dorita.
Optiunea de navigare prin taburi este inexistenta in IE, in care deschizi un numar de pagini de web cu tot atatea instante ale programului, acest lucru necesitand resurse suplimentare ale sistemului.


Firefox are inclusa optiunea de blocare a ferestrelor pop-up. In IE aceasta optiune nu este disponibila decat pe Windows XP cu Service Pack 2 inclus.


Firefox nu suporta VBScript si nu permite incarcarea controalelor ActiveX. Cei de la Firefox spun ca din cauza acestora, computerul ar putea fi tinta unor atacuri malitioase cu programe spyware (programe care se autoinstaleaza si ruleaza fara stiinta utilizatorului). Sustinatorii IE spun ca lipsa lor nu permite vizionarea optima a anumitor site-uri web. Personal, cat am folosit Firefox, nu m-am confruntat pana acum cu vreo astfel de situatie.


Una dintre optiunile Firefox, care m-au incantat in mod deosebit, a fost cea de cautare. In primul rand, Firefox are incorporat motoarele de cautare Google.com, Amazon.com, Dictinoary.com, E-bay.com si Yahoo.com. Optional se mai pot adauga si altele, precum Imdb.com.


In al doilea rand, cautarea unor anumite cuvinte cheie in interiorul paginii se face mult mai usor decat in IE. In momentul in care se executa comanda de cautare (Ctrl+F) nu se deschide o fereastra separata care iti optureaza campul vizual asupra textului, ca in IE, ci cautarea se face prin intermediul unei casute care apare in partea de jos din stanga paginii. Pe masura tastarii literelor, cuvintele care se potrivesc sunt puse in evidenta prin culoarea verde. Butoanele „Find next“ si „Find previous“ permit deplasarea catre celelalte potriviri de cuvinte, iar „Highlight“ coloreaza in galben toate cuvintele care corespund cautarii.


O alta optiune remarcabila, care nu se regaseste in IE, decat prin instalarea suplimentara a unui program, este posibilitatea de a citi presumarul unor stiri sau blog-uri (aplicatii care contin postari periodice ale unor site-uri web) prin intermediul citirii RSS (Really Simple Syndication – un protocol care este folosit in mod obisnuit de site-urile de stiri). Astfel, direct din „bookmark-urile“ favorite, pot fi citite titlurile la zi ale stirilor fara a mai naviga pe paginile site-ului respectiv. Site-urile care ofera posibilitatea de citire RSS apar indicate in Firefox sub forma unei mici iconite, in dreapta jos, pe care scrie RSS.


Una dintre diferentele notabile fata de IE este legata de securitatea browser-ului. Cand utilizatorul viziteaza un site securizat, Firefox coloreaza casuta de adresa a URL-ului in galben si arata o iconita in forma de lacat. „Lacatul“ este afisat si in coltul din dreapta jos al ferestrei unde este afisat domeniul site-ului vizitat. Aici nu pot fi afisate alte informatii decat cele reale. Astfel ca, in cazul unui atac de tip „phishing“ adresa reala a site-ului nu corespunde cu domeniul afisat, fiind in mod cert diferita fata de ceea ce ar putea crede utilizatorul.


Ca si Microsoft, Mozilla are dezvoltatori care construiesc aplicatii pentru Firefox. Desi pentru Internet Explorer exista mult mai multe plug-in-uri, cele pentru Firefox, numite si extensii (extensions) sunt mult mai variate ca tematica. Spre exemplu, exista un client de chat IRC, Chatzilla, un program care blocheaza reclamele flash (Adblock) sau un program care iti permite sa navighezi pagina web folosind simple miscari de mouse (Mouse Gestures).


Doua aspecte care m-au deranjat la Firefox au fost:


1. Daca pe calculator este instalata aplicatia Google Desktop Search si se da o cautare din Firefox pe motorul Google preinstalat, nu se afiseaza si rezultatele care exista pe hardisk. Utilizatorul trebuie sa intre mai intai pe site-ul Google si sa dea de aici cautarea, doar atunci afisandu-i-se si acele rezultate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
necunoscutul
"Nu as vrea sa uit in finalul articolului, ca materialul prezentat mai sus a fost conceput SI pe baza opiniei unor oameni de IT carora le-am solicitat parerea si pentru asta, inca odata le multumesc. Amintesc aici pe XXX - firma X, YYY - firma Y, etc. " ... nu era mai normal si frumos si in primul rand MAI PROFESIONAL sa incheiati asa articolul ? Pacat ca "omisiunea" dumneavoastra ne face sa ne schimbam parerea despre aceasta publicatie, destul de interesanta si captivanta. Nu mi-am mai trecut numele de autor al acestui mesaj caci m-am lamurit ca oricum nu conteaza pentru dumneavoastra si ... cine stie, poate va insusiti si acest comentariu. Toate cele bune !
17 Decembrie 2004, 04:53:22
Jack
I:heart: Firefox. Merge bine, stabil, nu am vazut incopatibilitati WEB sa spun asa. Sa nu mai spun ca este total imun la scripturile malefice din pagini construite special sa ruleze pe IE. Mozilla Rocks !!! B)
12 Ianuarie 2005, 10:08:33