Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Richard „Inima de Leu“ conduce Orange Romania in cruciada 3G

09 Februarie 2005




In Europa exista o atitudine reticenta fata de 3G, dar cred ca achizitia unei licente este vitala pentru continuitatea dezvoltarii afacerii. Tari ca Franta si Anglia sunt inca in cautarea celei mai bune strategii de dezvoltare profitabila a serviciilor 3G. Exista indoieli cu privire la infrastructura si functionalitatea acestor retele, iar producerea diversificata a telefoanelor mobile e inca la inceput. Spre exemplu, Vodafone a lansat serviciile 3G pe 10 noiembrie si a introdus 10 modele de telefoane. Ramane de vazut daca utilizatorii vor fi multumiti de acestea in termeni de dimensiuni, functionalitate si durata de viata a bateriei.
O data cu scoaterea la vanzare a licentelor 3G, conditiile impuse de Guvernul roman au fost corecte si realiste. Pretul pentru spectru de frecvente a fost rezonabil. Daca nu am fi cumparat si noi o licenta 3G, am fi avut multe dezavantaje comerciale fata de Connex.
Deocamdata, strategia Orange Romania este de a exploata tehnologia EDGE, care asigura o viteza de trei ori mai mare decat GPRS si poate asigura servicii de video streaming sau TV in direct pe telefonul mobil.


Credeti ca utilizatorii Orange Romania vor fi reticenti fata de EDGE din cauza preturilor relativ ridicate?


Evident, nu toti utilizatorii vor adopta EDGE. Daca ne uitam la estimarile penetrarii serviciilor de date mobile in piata romaneasca, vom vedea ca in 2003 era un procent de aproximativ 7%, iar in 2004 ceva mai mare. In Europa de Vest rata este de aproximativ 15%. Utilizatorii interesati de serviciile de date si care folosesc deja GPRS nu au de ce sa nu adopte tehnologia EDGE, semnificativ mai buna.


Care vor fi primele servicii 3G?


Prin tehnologia EDGE putem pune la dispozitie toate tipurile de servicii care se pot asigura prin 3G, cu exceptia videotelefoniei. Succesul adevarat al tehnologiei 3G va fi remarcat prin viteza mult mai mare a transferului de date fata de orice alta tehnologie.


O data cu implementarea tehnologiei EDGE, pentru Orange va fi mult mai usor sa treaca la 3G?


Nu cred ca EDGE va ajuta in acest sens implementarea 3G. Avantajul pe care il avem este ca facem parte dintr-un grup in care deja au existat implementari de retele 3G: Anglia, Franta, Olanda sau Elvetia. Putem invata din greselile lor si ma bucur ca nu suntem primii care incercam implementarea 3G. O data cu lansarea 3G, nu va insemna ca EDGE nu mai valoreaza nimic, deoarece tehnologia EDGE va putea fi folosita pe suprafete foarte mari, precum zonele rurale, iar UMTS (3G) pentru acoperirea oraselor mari. Vor fi doua tehnologii complementare.


Care a fost prima impresie romaneasca?


A avut loc cu ocazia stabilirii strategiei produselor si serviciilor care vor fi lansate in 2005. Am ramas impresionat de lucrurile pe care le dezvoltam si de modalitatile inovatoare de abordare a lor. Nu pot intra in detalii, dar, spre exemplu, perspectiva pe care o avem asupra serviciilor preplatite este inaintea tuturor strategiilor care exista la nivelul grupului Orange. Toate ideile sunt generate de catre angajatii romani si acest lucru m-a impresionat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite