Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

HP aniversează 20 de ani de ProLiant

11 Ianuarie 2010




„Ultimate Virtual”
Virtualizare totală, de la server la infrastructură


Dacă iniţial virtualizarea a fost văzută ca o oportunitate doar la nivel de server, ulterior conceptul s-a extins la o scară mai largă, astfel încât să permită companiilor exploatarea eficientă şi a altor tipuri de resurse la nivel de stocare şi reţea. Astăzi, principiile virtualizării pot fi aplicate pe infrastructura unei companii în moduri greu de imaginat cu doar câţiva ani în urmă, iar următoarea frontieră este, cu siguranţă, virtualizarea completă a desktop-ului. HP estimează că tot mai multe companii vor apela la această opţiune pentru a le oferi angajaţilor mobilitatea de care au nevoie, profitând, de asemenea, de pe urma costurilor de achiziţie mai mici. Datorită nivelului ridicat de securitate şi fiabilitate, virtualizarea completă, la nivel de desktop client, permite fiecărui utilizator individual sau echipă să lucreze pe computer, în acelaşi timp colaborând şi comunicând de la distanţă în condiţii de siguranţă maximă.

„Dare to Bare”
Proiecte cu scalabilitate sporită

Cum organizaţiile active în Web 2.0, cloud sau high-performance computing (HPC) se luptă cu centre de date care se dezvoltă cu rapiditate, acestea caută să-şi folosească infrastructura IT pentru a-şi menţine avantajul competiţional pe o piaţă aglomerată. O dată cu trecerea în noul an, designul de tip „skinless“ al serverelor va facilita apariţia unor modele de business care să conducă la identificarea unor noi oportunităţi de creştere a veniturilor, capabile să răspundă la cele mai mari provocări, să ajute clienţii să-şi scaleze infrastructura şi să îmbunătăţească eficienţa centrelor de date prin implementarea unei soluţii foarte performante, flexibile şi simplu de implementat. Linia de produse ProLiant SL a pus deja serverele „la regim“, reducând consumul de energie şi greutatea, aceasta din urmă diminuându-se cu 28% în comparaţie cu un server rack tradiţional.


„Be Cool”
Alimentare cu energie şi răcire monitorizată prin senzori

Disiparea căldurii este o problemă serioasă pentru data center-ele şi data room-urile actuale, din cauza densităţii mari de servere. Pe de altă parte, administratorii IT sunt obligaţi să-şi optimizeze costurile, inclusiv cele cu energia electrică necesară alimentării şi răcirii serverelor. Prin montarea de senzori la nivelul serverelor, se poate îmbunătăţi semnificativ performanţa termică a acestora şi reduce astfel pierderile de energie. În 2010, se va generaliza aplicarea unor astfel de senzori pentru controlarea automată a procesele termice care se desfăşoară în interiorul serverelor şi optimizarea proceselor de alimentare şi de răcire.

„Keep up with demands”
Conexiuni virtuale server-reţea

Tot mai multe companii caută soluţii pentru extinderea beneficiilor virtualizării de la server către restul infrastructurii IT, în timp ce creşterea gradului de utilizare a serverelor (unul dintre principalele beneficii ale virtualizării) cere tot mai multă lăţime de bandă pentru fiecare server în parte. Arhitecturile deschise combină inteligenţa de la nivelul serverelor cu procesele avansate de coordonare şi management, permiţând crearea unui sistem IT care să poată integra virtualizarea şi care să ofere o administrare rapidă şi sigură a resurselor. Viitorul apropiat va aduce noi tipuri de software care să simplifice acest proces prin virtualizarea conexiunilor server-reţea.


„Follow the moon”
Administrare de la distanţă/ iLO

Apariţia abilităţilor de management la distanţă, permite administratorilor de servere să monitoreze infrastructuri aflate în orice colţ al pământului, crescând astfel flexibilitatea activităţii lor, în general, şi permiţându-le să reacţioneze prompt la orice
schimbare de activitate. HP a fost prima companie care a creat o metodă eficientă de administrare de la distanţă a sistemelor de operare – cardurile Remote Management, în 1991, şi SmartStart în 1993.


„Stack the rack”
Dezvoltarea serverelor montate în rack-uri

Un server montat în rack oferă mult mai multe avantaje decât unul stand alone. Sistemul rack permite concentrarea unei puteri de calcul foarte mari într-un singur dulap. Mai mult, într-un sistem rack pot fi montate şi elemente de stocare şi reţea. Utilizarea unui sistem rack aduce economie de spaţiu şi de energie. Astfel, rack-ul este cea mai bună alegere pentru companii mici şi mijlocii, evitându-se plasarea mai multor servere mici prin diverse birouri.

„PODnomena”
Apariţia centrului de date mobil POD

HP Performance Optimized Data Center este un centru de date mobil, existent în două variante. Prima are o lungime de 12 metri şi cuprinde 12 rack-uri cu câte 50 de unităţi ce pot susţine până la 3.500 noduri computaţionale sau 12.000 de hard drives de format mare. Serverele sunt accesibile prin partea din faţă a rack-ului şi sunt răcite folosind sistemul modular de răcire al HP, care foloseşte apă. În 2009 a fost lansată şi o variantă redusă a acestui echipament, de doar 6 metri lungime, variantă gândită special pentru companii care deţin spaţii mai mici, dar doresc să îşi crească capacitatea de procesare.


„Proud of the cloud”
Dezvoltarea cloud computing-ului

Cloud computing este un termen generic menit să descrie accesarea şi utilizarea unor servicii de procesare de date găzduite într-o reţea. Reţeaua poate fi publică sau privată (Private Cloud) sau poate fi vorba de un mix între acestea. Tehnologiile există de foarte multă vreme, însă conceptul a evoluat în ultimul an pe fondul evoluţiei Internetului şi a creşterii vitezei de acces şi a fiabilităţii. Complementar, cloud computing-ul a devenit atractiv prin modelul de business on demand propus beneficiarilor şi sistemul de plată prin abonament. Anul viitor vom asista la o multiplicare fantastică a numărului de servicii livrate prin cloud computing.


„Rock the box”
Piaţa alege servere blade şi unităţi all-in-one

Serverele blade fac parte dintr-o configuraţie în care alimentarea cu energie, răcirea şi conectivitatea sunt dispuse pe un şasiu exterior. Fiecare server blade în parte include în interior un computer complet sau un dispozitiv de servicii, care poate procesa sau stoca date direct. Conform studiilor realizate de IDC, în T3 2009, vânzările de servere blade au depăşit ritmul de creştere al pieţei totale de servere, reprezentând 13,6% din total şi având o valoare de 1,4 miliarde USD. Ritmul rapid de adopţie al tehnologiilor blade va continua cu siguranţă pe parcursul întregului an 2010, impulsionat de numărul mare de utilizatori care caută opţiuni de procesare eficiente şi cu un impact redus asupra mediului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite