Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mai este util Registrul Naţional al Programelor pentru Calculator?

24 Ianuarie 2010




Laurenţiu Oprea a menţionat că Oficiul a soluţionat punctual aceste cazuri, prin emiterea unor adrese către firmele care au solicitat lămuriri suplimentare cu privire la aceste aspecte. Cu toate acestea, reprezentantul ORDA a susţinut necesitatea îmbunătăţirii comunicării, prin clarificarea oficială a unor subiecte care sunt susceptibile de interpretări (de exemplu, operatorii economici care au obligaţia legală de a se înregistra în Registrul Naţional al Programelor pentru Calculator, operatorii economici care se pot înregistra în acest registru, căror operatori le revine obligaţia de a depune programul pentru calculator realizat prin injecţie, situaţiile în care se pot invoca excepţiile prevăzute de OG. nr. 25/2006 sau situaţiile în care se urmăreşte obţinerea unui mijloc de probă şi programul pentru calculator se poate înregistra în Registrul Naţional de Opere).


Concluzii:

1. Necesitatea modificării legislaţiei privind Registrul Naţional al Programelor pentru Calculator care să răspundă contextului actual. Modificarea legislativă trebuie realizată în sensul orientării spre beneficiile înregistrării, prin crearea unui mecanism care avantajează operatorul economic şi care este util. În acest sens, ORDA va comunica la momentul definitivării, proiectul de modificare a OG nr. 25/2006, în vederea formulării unor observaţii şi propuneri.


2. Necesitatea simplificării procedurilor de înregistrare în Registrul Naţional al Programelor pentru Calculator (sunt avute în vedere: formularele, documentele depuse, plata taxelor). În acest sens, ORDA va comunica la momentul definitivării proiectele de modificare în vederea formulării unor observaţii şi propuneri.


3. Clarificarea, prin formularea unei poziţii oficiale ORDA, în legătură cu textele din OG nr.25/2006 care necesită lămuriri suplimentare, de natură să conducă la aplicarea facilă şi unitară a legislaţiei în vigoare.


4. Organizarea unor întâlniri viitoare cu mediul privat, crearea unor Grupuri de lucru şi elaborarea unor Coduri de bune practici în domeniul software.
Pirateria software pe Internet

Un alt subiect al dezbaterii adus în discuţie de reprezentantul Indaco Systems, a fost pirateria software pe Internet. Au fost prezentate şi dezbătute situaţii concrete de piratare pe Internet, care sunt în atenţia organelor de cercetare penală. Laurenţiu Oprea a precizat că ORDA nu mai are atribuţii de control şi desfăşoară expertize şi constatări la cererea persoanelor interesate sau a organelor de cercetare penală. De asemenea, reprezentantul ORDA a adăugat că există la Parchetul General Grupul de Lucru în Domeniul Proprietăţii Intelectuale, care reuneşte reprezentanţi ai instituţiilor statului şi ai mediului de afaceri care, în cadrul Strategiei Naţionale de Proprietate Intelectuală, dezbat speţe concrete şi identifică soluţii, inclusiv prin propuneri legislative, la problemele ridicate de mediul de afaceri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite