Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Criterii în alegerea unei tehnologii de virtualizare a serverelor

27 Februarie 2010




Este clar deci că, pentru a fundamenta un proiect de virtualizare a serverelor, acesta trebuie demarat printr-o analiză internă, care să permită decelarea limitărilor existente şi a îmbunătăţirilor care pot fi aduse prin virtualizare, încercând să se menţină un echilibru între costuri, funcţionalităţi şi gradul de uşurinţă în utilizare.


Start!

Primul pas în demararea unui proiect de virtualizare a serverelor îl reprezintă o evaluare a resurselor existente deja în cadrul companiei. La aceasta se adaugă necesitatea identificării limitărilor pe care respectivele resurse le impun. Se ajunge astfel la formularea cerinţelor vizavi de un proiect de virtualizare a serverelor, moment din care se poate trece la analiza ofertelor din piaţă.


Această etapă se poate demara rapid cu o serie de răspunsuri la întrebări simple, de genul:


- Câte servere sunt utilizate în companie?
- Ce rol acoperă fiecare dintre aceste servere: aplicaţii, baze de date, Web etc.?
- Ce probleme au existat în utilizarea respectivelor servere?
- Ce procentaj din aceste resurse este subutilizat, în medie? Care este evoluţia în timp?
- Câţi utilizatori sunt pe fiecare aplicaţie? Cum se preconizează că va evolua numărul acestora?
- De câte servere se estimează că mai este nevoie?
- Care sunt serverele şi aplicaţiile cu vârfuri de sarcină frecvente? Care este evoluţia în timp?
- Care dintre aceste aplicaţii sunt considerate critice pentru business-ul derulat de companie?
- Există limitări generate de capacitatea reţelei sau a mediilor de stocare?
- Ce procent din infrastructura existentă se doreşte a fi virtualizat?


Pentru a răspunde optim la aceste întrebări este necesară monitorizarea serverelor, a capacităţilor de stocare şi a încărcării reţelei pe o perioadă extinsă. Inventarierea infrastructurii IT nu are rolul doar de a evidenţia problemele, ci şi de a identifica elementele care pot fi reutilizate.


Pe baza răspunsurilor, se pot identifica rapid „candidaţii“, respectiv care servere şi ce aplicaţii se doresc a fi virtualizate. (Cu atenţionarea că reutilizarea unui server legacy pentru virtualizare impune verificarea capacităţilor acestuia, mai precis dacă răspund cerinţelor soluţiei de virtualizare alese. Totodată, specialiştii recomandă unanim ca aplicaţiile definite drept critice pentru business-ul companiei şi cele care solicită integral capacităţile serverelor pe care rulează să nu fie virtualizate.)


Preţul contează

Cu cât se extinde lista de mai sus, cu atât cerinţele se pot schiţa mai precis şi se pot compara mai exact ofertele existente în piaţă. Însă nu trebuie uitat că preţul este important. Şi, foarte frecvent în cazul IMM-urilor, singurul factor care contează. De aceea, o altă listă de întrebări este necesară atunci când se trece la analiza soluţiilor din piaţă. Iată câteva:


- Care sunt specificaţiile de preţ?
- Care este politica de licenţiere?
- Ce funcţionalităţi sunt incluse în oferta standard?
- Care este preţul pentru alte funcţionalităţi opţionale dorite?
- Sunt incluse mentenanţa şi service-ul în preţ?


Fiecare întrebare poate fi abordată in extenso, existând numeroase aspecte care necesită detalieri. Cum ar fi cel al licenţelor – există producători ale căror politici impun licenţierea fiecărei maşini virtuale dezvoltate. Limitare care, dacă nu este luată în calcul iniţial, poate creşte rapid costul proiectului de virtualizare. Pe de altă parte, trebuie trecută în revistă fiecare funcţionalitate (de exemplu: managementul migrării maşinilor virtuale, funcţiile de distribuire a încărcării şi alocare dinamică a resurselor, backup, patch management etc.) şi notat care dintre acestea sunt incluse în oferta standard şi care sunt opţionale. Funcţionalităţile identificate ca fiind esenţiale în proiectul de virtualizare trebuie analizate în detaliu (de exemplu: migrarea este un proces automat sau se realizează manual; cum se realizează backup-ul şi recuperarea datelor etc.).


Lista întrebărilor nu se rezumă, evident, doar la cele enumerate anterior. Un alt capitol important ce nu trebuie ignorat îl reprezintă gradul de uşurinţă în utilizare, cel legat de infrastructura de management şi de capacităţile de integrare. Câteva dintre punctele importante aici sunt:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite