Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ELI-Măgurele - „New Land of Choice in Physics”

27 Februarie 2010




„Fără a spune vorbe mari vom iniţia un nou mod de-a înţelege universul. Se vor deschide într-adevăr noi posibilităţi în domeniul fizicii, un <<New land of choice in Physics>>. Vom construi cel mai puternic LASER din lume şi, în viitor, îl vom folosi pentru cercetări nucleare. Dezvoltarea ELI în Măgurele este cel mai mare succes obţinut vreodată de cercetarea românească şi, totodată, prima mare infrastructură europeană din Est. Iată de ce reprezentanţii României, care au adus ELI până în acest punct, trebuie apreciaţi. Susţinerea guvernului pentru ELI este totală, fiind un punct principal în Programul de guvernare. Lucrăm deja la montajul financiar prin care să atragem fondurile europene pentru dezvoltarea proiectului, pentru a trece rapid la construcţia propriu-zisă”, a declarat Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.




Daniel Funeriu,
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului



Cum apar ideile geniale

„Eram la schi, în 1984, relaxat în telescaun înaintea unei noi coborâri. Aveam peste 10 minute de stat cu propriile gânduri. Atunci am imaginat posibilitatea creşterii puterii LASER-ului prin concentrare în pulsuri scurte. După schi, am mers direct în laborator pentru a cizela ideea şi pentru a începe testele. Tehnica rezultată se numeşte <<Chirped Pulse Amplification>> (CPA) şi a dus la crearea pulsurilor ultrascurte de înaltă intensitate (terawatt), folosite în cele mai puternice LASERE actuale. Anul acesta sărbătorim 25 de ani de Chirped Pulse Amplification”, explică profesorul Mourou. Revoluţia laser-ului începută la mijlocul anilor ’80 de prof. Moureau continuă acum prin proiectul ELI.


Profesorul Gerard Mourou


Măgurele, hotspot al inovării


„Construirea ELI este o provocare pentru comunitatea ştiinţifică românească din ţară şi de peste hotare, iar pilonul în care suntem incluşi este unul uimitor prin proiectele propuse. Colegii mei din guvern, care se ocupă de fondurile structurale, pun accent pe impactul pozitiv al acestei infrastructuri paneuropene asupra dezvoltării regionale. Ea va fi centrul unui adevărat hotspot al inovării dezvoltat la Măgurele. Concluziile obţinute la acest work shop vor fi incluse în proiectul de finanţare care va fi propus Comisiei Europene în următoarele luni.”



Prof. univ. dr. Adrian Curaj,
preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite