Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Directiva Serviciilor de Plăţi: transformarea viziunii īn realitate

12 Martie 2010



Pe 1 noiembrie 2009 va intra în vigoare Directiva Serviciilor de Plăţi 2007/64/EC. Transpunerea Directivei va avea un efect revoluţionar asupra industriei de plăţi Europene: diminuarea fragmentării naţionale şi standardizarea utilizării instrumentelor de plată şi a regulilor pieţei unice. În iulie 2008 un chestionar al Payment Systems Europe concluziona că băncile din UE vor cheltui cca. 6 mld. Euro pentru implementarea Directivei.


Cum a apărut ideea de creare a unei pieţe de plăţi unice?

Ineficienţa introducerii monedei unice din perspectiva eterogenităţii legislative şi a diferitor infrastructuri de plăţi utilizate în cadrul Eurosistemului a fost pentru prima dată menţionată în martie 2000 în Agenda de la Lisabona. Comisia Europeană a identificat următoarele obstacole:


• Fragmentarea Eurosistemului prin diversitatea legislaţiilor naţionale genera o gamă largă de standarde, restricţii şi oportunităţi atât pentru prestatorii cât şi pentru utilizatorii de servicii de plăţi;
• Diversitatea preţurilor în cadrul serviciilor de plăţi în UE se reflectă în diferenţe de eficienţă şi calitate în sistemele naţionale de plăţi;
• Nivelul de competiţie între prestatorii de servicii de plăţi era considerat nesatisfăcător având în vedere barierele de acces pentru noii jucători.


Pentru a redresa aceste deficienţe, Comisia Europeană a propus implementarea Directivei Serviciilor de Plăţi cu următoarele scopuri: înfiinţarea unei pieţe de plăţi în UE cu un singur cadru legislativ; crearea unui mediu egal pentru participanţi şi creşterea competiţiei; asigurarea protecţiei consumatorilor; consolidarea eficienţei sistemelor de plăţi.


Cui se adresează Directiva?

Directiva se adresează prestatorilor şi utilizatorilor de servicii de plăţi si se va aplica plăţilor în Euro şi în valutele naţionale ale ţărilor din UE, iniţiate şi destinate din/în spaţiul UE. Islanda, Liechtenstein şi Norvegia au decis să se alăture cerinţelor Directivei. Acest lucru nu inseamnă însă că ţările din UE le vor include automat în legislaţia naţională.


Există un consens interguvernamental conform căruia nicio ţară nu va activa Directiva înainte de 1 noiembrie 2009. Astfel sunt evitate riscuri operaţionale şi confuzii în cazul în care ar fi fost trimise plăţi într-o ţară, în care Directiva nu a fost transpusă.
Fiecare ţară este obligată să se ghideze după regulile şi recomandările Directivei şi să le transpună individual în legislaţia naţională. Acest proces generează diferenţe, în special prin faptul că Directiva conţine 23 de opţiuni ale Statelor Membre. Opţiunile au fost necesare pentru a permite flexibilitate. A fost agreată abordarea pick’n’mix deoarece nu toate soluţiile puteau fi implementate în sistemele de plăţi naţionale.

În ce stadiu se află transpunerea Directivei?


Până acum doar Marea Britanie, Danemarca şi Bulgaria au finalizat transpunerea Directivei în legislaţia naţională. Suedia a anunţat oficial că va depăşi cu 3-6 luni termenul limită de transpunere. România planifică finalizarea transpunerii până în septembrie 2009. Directiva va avea un impact major asupra tuturor băncilor din UE. Acestea vor trebui să-şi adapteze sistemele informatice şi să-şi revizuiască contractele, procedurile şi practicile privind serviciile de plăţi. Statistica elaborată de Payment Systems Europe, publicată în iulie 2008, prezintă o estimare a efortului de implementare a Directivei pe domenii:


Transpunerea Directivei la nivel de instituţie va eroda marjele de profit ale băncilor, acestea fiind puse în situaţia de a lua decizii dificile de investiţii strategice. Băncile cu viziuni clare au cele mai mari şanse de a supravieţui şi a se dezvolta. Cu toate că impactul poate fi calificat drept „revoluţionar“, se poate constata cu satisfacţie că unele practici ale băncilor din România sunt deja în conformitate cu noua Directivă.



Cătălina Chicu, Alpha Bank Romania, new products & processes development desk operations division



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite