Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluţii SWIFT pentru infrastructuri de plăţi

15 Martie 2010



SWIFT este un centru de mesagerie pentru un număr mare de sisteme de compensare şi decontare în domeniul plăţilor, al titlurilor de valoare, tranzacţiilor de schimb valutar şi al derivativelor. În domeniul plăţilor, peste 60 de sisteme de compensare şi decontare, care procesează între 500 şi peste 300.000 de plăţi zilnic, utilizează standardele şi infrastructura de mesagerie securizată SWIFT.

Cerinţele infrastructurilor de plăţi de mare valoare sunt în principal legate de securitate şi rezilienţă pentru susţinerea plăţilor critice, eficienţă şi un echilibru corespunzător între riscuri şi costuri, reducerea costurilor cu lichiditatea şi o mai bună administrare a lichidităţilor prin servicii interactive în timp real.


SWIFT, ca o conexiune de “fereastră unică”, permite atât instituţiilor financiare, cât şi băncilor centrale să-şi optimizeze investiţiile, prin reutilizarea aceleiaşi conexiuni, aceloraşi standarde şi soluţii. În ultimii ani, SWIFT şi-a consolidat poziţia în domeniul infrastructurilor de plăţi, printr-un portofoliu de soluţii bazate pe standarde şi servicii de mesagerie securizată, destinate atât infrastructurilor de plăţi de mare valoare, cât şi procesării pachetelor de plăţi şi caselor de compensare automate.


Pachetele de plăţi sunt plăţi de mică valoare prelucrate prin intermediul unei case de compensare automată (ACH), al unei alte instituţii centrale sau bilateral între instituţii financiare. Transferurile credit şi debitările directe sunt instrumentele utilizate cel mai des.


La nivelul comunităţilor naţionale, casele de compensare automată şi instituţiile financiare utilizează standarde proprietare şi tehnologii de comunicaţii pentru a compensa plăţile de mică valoare. Pentru plăţile transfrontaliere, au fost implementate diverse soluţii de transfer de fişiere, bazate pe reţele private sau chiar schimburi de fişiere pe suport magnetic.


Soluţia SWIFTNet Bulk Payments

SWIFT oferă pentru plăţile de mică valoare soluţia Bulk Payments – o platformă armonizată pentru transferul de pachete de plăţi în interiorul comunităţilor naţionale şi regionale - care permite automatizarea proceselor de plăţi şi reutilizarea infrastructurilor de mesagerie existente.


Câteva dintre avantajele utilizării acestei platforme sunt:


• Eficientizarea costurilor, prin utilizarea aceleiaşi platforme de mesagerie pentru procesarea tuturor tipurilor de plăţi,


• Asigurarea automatizării şi procesării integrate (STP) prin standardizare şi practici armonizate, în particular prin implementarea standardelor UNIFI (ISO 20022),


• Înlăturarea barierelor naţionale pentru procesarea pachetelor de plăţi şi permiterea inter-operabilităţii între comunităţile de utilizatori.


Soluţia SWIFTNet Bulk Payments este implementată într-o serie de grupuri închise de utilizatori administrate de SWIFT sau de instituţii de infrastructuri de piaţă, asigurând două modele diferite de administrare a serviciului, astfel:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite