Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Ateliere fără Frontiere - reciclare IT şi reutilizarea echipamentelor pentru proiecte sociale

31 Martie 2010



Organizaţia Ateliere Fără Frontiere România a găzduit astăzi Ziua Porţilor Deschise. Evenimentul marchează debutul campaniei de colectare a materialelor IT&C uzate de la companii și instituții și lansarea activității de economie socială. Pe scurt, este vorba de atragerea atenţiei persoanelor de decizie din companii și instituții asupra echipamentelor IT&C uzate, rămase fără utilitate, care însă pot avea o viaţă nouă in cadrul comunității. În cadrul organizaţiei se suprapun mai multe proiecte sociale. Odată este vorba de eliminarea echipamentelor care ar putea dăuna mediului înconjurător şi care sunt reciclabile. Apoi, în cadrul organizaţiei lucrează persoane fără adăpost sau cu dizabilităţi, care astfel îşi găsesc un loc în societate, învaţă o meserie, beneficiază de programe culturale şi aşa mai departe. În fine, echipamentele colectate sunt donate altor instituţii sociale, care au nevoie de calculatoare funcţionale cu platforme software şi aplicaţii deja instalate, dar de asemenea nu beneficiază de finanţările necesare pentru a cumpăra astfel de echipamente noi.


„Prin această nouă campanie, ne dorim să comunicăm faptul că echipamentele IT&C uzate din companii pot fi utile pentru ONG-uri, școli, centre de plasament, persoane din categorii sociale defavorizate", a declarat Raluca Gheorlan, director executiv Ateliere Fără Frontiere. "Lupta împotriva risipei, pentru păstrarea mediului curat, constituie o activitate economică pentru inserția socio-profesionala a persoanelor care se află în mare dificultate", a explicat ea.

În cadrul atelierului de inserţiune, echipamentele sunt testate şi recondiţionate, fiind destinate proiectelor sociale. Computerele care au cel puţin caracteristicile minime Pentium IV, 256 MB, 20GB sunt recondiţionate prin ştergerea datelor de pe hard disk cu ajutorul soft-ului Blancco. Următorul pas il reprezintă instalarea Windows XP şi Microsoft Office pe baza certificării Microsoft Authorised Refurbisher (daca nu îndeplinesc aceste carateristici, calculatoarele sunt reciclate conform normelor europene). Odată recondiționate, computerele ajung la ONG-uri care desfășoară proiecte pentru dezvoltarea comunităților locale.


Evenimentul a fost organizat împreună cu câțiva dintre partenerii proiectului: Microsoft, ECOTIC, Blanccoşi Ambasada Olandei. În proiect sunt însă implicate mult mai multe companii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite