Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum devine un proiect IT eligibil

04 Aprilie 2010




„În momentul în care vorbim de investiţii mari, trebuie dovedit întotdeauna faptul că acea investiţie se va recupera. Trebuie făcute un studiu de fezabilitate şi o analiză cost-beneficiu. Am văzut situaţii în care, pentru a se putea justifica recuperarea acelei investiţii, s-a plusat foarte mult pe zona de indicatori, s-a exagerat cu economiile care se vor face ca urmare a implementării proiectului şi cu gradul în care va creşte eficienţa. Va fi foarte greu de demonstrat peste un an sau doi acest lucru. Realitatea e mult mai dură decât imaginaţia celor care scriu cereri de finanţare şi mă aştept la nişte rezultate interesante după aceste prime proiecte”, mai spune Cătălin Hristea.


Atenţie la cursul valutar!

„Autorităţile publice trebuie să se gândească şi la riscul valutar în momentul în care fac aceste cereri. Din experienţă proprie, avem cereri care au fost scrise în 2008, la un curs de referinţă leu-euro de 3,2, şi pentru care s-a semnat contractul de finanţare în septembrie sau octombrie 2009, la un curs de 4,2. În momentul în care pierzi 20% din valoarea bugetului dintr-un condei, pentru că totul este în lei, e destul de dificil după aceea să obligi un furnizor să-ţi livreze tot ceea ce vroiai în urmă cu un an când bugetul în euro era cu totul altul”, conchide Cătălin Hristea.


Noi criterii de eligibilitate pentru obţinerea fondurilor europene

Executivul a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, la începutul lunii martie, Normele de implementare a Programului de sprijin şi criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească finanţate din instrumente structurale ale Uniunii Europene alocate României, programul devenind astfel funcţional.


„Actul normativ adoptat astăzi stabileşte plafonul total al garanţiilor ce pot fi emise în 2010, care sunt la nivelul sumei de 300 de milioane de euro”, a afirmat Sebastian Vladescu, ministrul Finanţelor Publice.


Finanţarea garantată în cadrul programului este de 80% din valoarea creditului, care poate fi în euro sau lei. Perioada de tragere a finanţării este de maxim patru ani.


Procedura de selecţie a băncilor finanţatoare se va realiza în conformitate cu prevederile Ordonanţei 34/2006.


Actul normativ stabileşte totodată şi criteriile de eligibilitate pe care solicitanţii trebuie să le îndeplinească. Programul se va desfăşura prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.


Fiecare beneficiar de proiect va organiza o procedură de selecţie a finanţatorului, după care dosarul va fi trimis la Fond spre a fi aprobat, urmând ca banca să finanţeze proiectul pe baza garanţiei, a precizat Sebastian Vlădescu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite