Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Printarea faţă-verso aduce economii pe termen lung

04 Aprilie 2010



Fenomenul de „înverzire”, care a cuprins în ultimii ani companiile din aproape toată lumea, s-a transformat dintr-o simplă modă în adevărate strategii de business. Ţara noastră nu a fost ocolită şi companii din industria cosmeticelor, din industria siderurgică sau administraţii publice şi-au redesenat procesele existente pentru a beneficia de reducerile sensibile de costuri pe termen lung. Setarea imprimantei pentru printarea faţă-verso a fost una dintre primele măsuri luate.

În ultimul an, măsurile verzi din domeniul IT au ajutat guvernul britanic să economisească energie în valoare de şapte milioane de lire sterline şi să-şi reducă amprenta de carbon cu 12.000 de tone. O serie de măsuri simple, precum setarea imprimantei pentru printarea faţă-verso, închiderea calculatoarelor pe timpul nopţii şi extinderea duratei lor de viaţă, au dat roade.


Printarea color, doar cu acordul CEO

În noiembrie 2008, angajaţii cu funcţii de conducere şi cei din TESA au primit un mail din partea managementului combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, prin care erau anunţaţi de o serie de măsuri care trebuie aplicate, în vederea reducerii costurilor companiei pe perioada crizei. Personalului TESA i se recomanda, printre altele, să reducă „pentru un timp” cheltuielile cu rechizitele şi consumabilele pentru birou. Managementul le explica funcţionarilor că trebuie să printeze documente folosind opţiunea „Draft” a imprimantelor pentru a economisi tuş, că trebuie să folosească ambele părţi ale unei foi şi că trebuie să imprime două slide-uri pe o pagină.


Pentru a fi mai bine înţelese de către salariaţi, informaţiile din mailul administraţiei au fost completate printr-un alt mail, expediat de Departamentul IT din combinat. „Pentru reducerea costurilor consumabilelor pentru imprimantele din ArcelorMittal Galaţi, documentele se vor printa faţă-verso, numai după o verificare prealabilă. Pentru aceasta, se va selecta opţiunea de printare both side din meniul de proprietăţi al imprimantei, în tab-ul finishing. În plus, din aceleaşi considerente, o parte din imprimantele de reţea vor fi setate în mod economic, iar la cele instalate local, din acelaşi meniu de proprietăţi al imprimantei, se va alege din tab-ul print quality opţiunea econo-mode sau draft, în funcţie de tipul imprimantei”, scriu oamenii de la IT. În finalul mesajului, ei precizează că e necesară aprobarea conducerii pentru printurile color: „Printarea în mod color, pentru cei ce deţin astfel de imprimante, se va face numai cu aprobarea CEO/CFO/COO/HR”.

Avon salvează copacii

Avon România consideră că Internetul reprezintă cea mai rapidă cale de comunicare, aşa că în ianuarie 2009 a redesenat procesele existente.


În 2008, pentru printarea facturilor Avon se consumau aproximativ 8,5 tone de hârtie în fiecare campanie. Un proces automatizat şi mai rapid de facturare are beneficii atât pentru emiţător, cât şi pentru destinatarul facturii. Factura Avon este disponibilă numai în format electronic. Astfel, un volum de 8,5 tone de hârtie a fost salvat în fiecare campanie, iar asta înseamnă 204 copaci salvaţi de la tăiere.


Peste 90% din reprezentanţii Avon îşi desfăşoară activitatea online.


Practic, utilizând facturarea electronică, Avon a eficientizat procesele, prin eliminarea suportului de hârtie, dar şi eforturile pe care le presupune stocarea şi transmiterea documentelor pe suport de hârtie.


Dincolo de aceste considerente ecologiste, utilizarea soluţiilor „verzi“ generează economii de costuri, deloc neglijabile, chiar şi în cadrul companiilor de dimensiuni medii şi mici.


Astfel, una dintre cele mai facile şi mai pragmatice soluţii de a obţine reduceri sensibile de costuri pe termen lung o reprezintă managementul printării, prin intermediul căreia se poate gestiona volumul printurilor, existând oportunitatea configurării de profile pe tipuri de utilizator. Soluţiile de acest tip permit definirea de drepturi specifice fiecărui utilizator, limitând numărul de printuri alocat acestuia, tipul de printuri (alb/negru sau color, rezoluţie mică sau mare) etc. Prin aceste măsuri se realizează o creştere a duratei de viaţă a imprimantei şi consumabilelor (de exemplu, pentru cartuşul de toner există opţiuni de tipul rezoluţie scăzută, tipărire selectivă etc.) şi, nu în ultimul rând, o scădere a volumului de hârtie consumat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite