Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aderarea la zona EURO. Când şi cum?

30 Aprilie 2010




Criteriul referitor la dobânzi pe termen lung: rata dobânzii nominale pe termen lung nu trebuie să depăşească cu mai mult de 2% media ratelor dobânzii pe termen lung a cel mult trei state membre care au înregistrat cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor.


Bazat pe datele de la Eurostat, Ministerul Finanţelor Slovaciei a elaborat planul de îndeplinire a criteriilor de convergenţă (vezi „Îndeplinirea criteriilor de la Maastricht“).


Mecanismul cursului de schimb

În afară de criteriile enumerate mai sus, ţările care vor adera la zona Euro trebuie să demonstreze stabilitatea monedei prin participarea la European Exchange Rate Mechanism (ERM II) cu cel puţin doi ani înainte de aderarea la zona Euro. Criteriul stabilităţii cursului de schimb impune încadrarea cursului de schimb al monedei naţionale în intervalul de fluctuaţie ±15%, fără tensiuni majore pentru o perioadă de doi ani. Coroana slovacă a intrat în ERM la 28 noiembrie 2005, în acest fel fiind îndeplinit şi ultimul criteriu de convergenţă.


În data de 07.05.2008, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au recomandat introducerea monedei unice în Slovacia începând cu data de 01.01.2009. Membrii Parlamentului European au susţinut aderarea Slovaciei la zona Euro. Consiliul UE şi-a exprimat acordul pentru aderarea Slovaciei la EMU pe data de 20.06.2008.


La începutul lunii iulie 2008, Slovacia a trecut ultimul test în calea adoptării monedei unice: stabilirea ratei de schimb. Înainte de această dată, analiştii financiari estimau rata de schimb, bazându-se pe faptul că toate ţările care adoptă euro (cu excepţia Greciei şi Portugaliei) îşi schimbau moneda naţională pe baza parităţii centrale specificate. Această presupunere a fost adevărată.


Pe 08.07.2008, Consiliul UE a stabilit că paritatea oficială să fie aceeaşi cu paritatea din urmă cu 40 de zile şi anume de 30.12 SKK/EUR.


Totuşi, rata de schimb a fost declarată oficial pe 24.07.2008. Această zi a fost deosebit de importantă pentru întreprinzători întrucât la 30 de zile de la declararea oficială a ratei de schimb, aceştia au fost obligaţi să folosească un sistem de preţ dual, preţurile trebuind să fie recalculate şi ajustate. Din 24.08.2008, comercianţii din Slovacia au fost obligaţi să afişeze preţurile în euro şi coroane slovace. Trebuia afişată şi rata de schimb aplicată tuturor produselor.
Cam atât despre experienţa Slovaciei în ceea ce priveşte perioada de preaderare. Rămâne de văzut ce răspuns ne va da viitorul la întrebarea: când şi cum va adera România la zona Euro?



Îndeplinirea criteriilor de la Maastricht a Slovaciei


Domeniile în care introducerea monedei unice a generat dificultăţi În Slovacia:
Procesul adoptării monedei euro


Etapa I – Aderarea la ERM
2005 - Trecerea prin procedurile de aderare la ERM



Tags: SEAP, Banci

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite