Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IBM DB2 – revoluţie pe piaţa sistemelor de gestiune a bazelor de date relaţionale

02 Mai 2010




DB2 este, în prezent, cea mai scalabilă bază de date care funcţionează pe Linux.


Viper – prima bază de date hibridă

În 2006, la LinuxWorld, San Francisco, IBM a anunţat lansarea noii versiuni a serverului de date IBM DB2 (versiunea 9, denumită Viper), care a ridicat numeroase discuţii în industria de profil, deoarece DB 2 Viper este prima bază de date hibridă, capabilă să stocheze atât date în format relaţional, cât şi date XML. Standardul industrial al datelor în format XML prezintă o serie de avantaje şi dezavantaje. Avantajul major este acela că este adoptat de toţi producătorii de tehnologie din industrie, dar, în schimb, are dezavantajul că este un format nu foarte eficient din punct de vedere al stocării datelor. De aceea, foarte util ar fi ca baza care stochează aceste date să aibă capabilităţi de compresie, care să ducă la scăderea spaţiului şi resurselor de stocare necesare pentru a păstra date în format XML. Conform analizelor IBM, spaţiul de stocare s-a redus, prin compresie, de la 40-50%, până la 80%.


În DB2 Viper a mai fost introdusă o funcţionalitate de asigurare a securităţii, bazată pe etichete. Astfel, informaţiilor din baza de date li se pot adăuga etichete, iar accesul la aceste informaţii se face în funcţie de nivelul de acreditare.
În 2009, IBM anunţa că noul software pentru baze de date reduce costurile de stocare cu până la 75%.


Având numele „Cobra”, noua versiune a DB2 include un management al resurselor şi proprietăţi autonome de calcul, care îmbunătăţesc performanţa operaţiilor de bază, cum ar fi încheierea rapoartelor financiare trimestriale, generând economii de timp de până la 35%.


UCLA Medical Center, de exemplu, a beneficiat de tehnologia de compresie DB2, reducând volumul spaţiului de stocare al înregistrărilor medicale ale pacienţilor cu 50%. Spitalul utilizează DB2 pentru a stoca online fişele medicale ale pacienţilor.


DB2 9.7 include o nouă tehnologie, care facilitează dezvoltarea rapidă şi rularea aplicaţiilor de către profesioniştii IT, inclusiv a celor create să opereze în mod specific pe un alt software pentru baze de date.


În 2010, IBM a anunţat noile sisteme POWER7, concepute pentru a gestiona cele mai complexe aplicaţii, de la reţele electrice inteligente până la instrumente de analiză în timp real pentru pieţele financiare. Noile sisteme sunt capabile să gestioneze milioane de tranzacţii în timp real şi să analizeze volume uriaşe de date. Compania a înregistrat o creştere de 12 procente în ceea ce priveşte cota de piaţă din 2004 şi până în prezent în cadrul pieţei sistemelor UNIX (1) estimată la 14 miliarde de dolari. IBM a dezvoltat capabilităţile de procesare paralelă ale software-ului său middleware, cum ar fi WebSphere, DB2, InfoSphere Warehouse şi Cognos pentru gestionarea de date, tranzacţii, şi analize pentru a oferi suport sistemelor POWER7. IBM WebSphere Application Server împreună cu soluţia DB2 au fost concepute pentru a valorifica capacităţile sistemelor POWER7, fără a fi necesară rescrierea aplicaţiilor existente.


Cronologie IBM DB2

1996 – este anunţată DB2 Universal Database. A fost numită „universală”, deoarece poate sorta şi interoga atât date alfanumerice, cât şi documente text, imagini, audio, video şi alte obiecte complexe.
2000 – IBM lansează DB2 Universal Database Versiunea 7
2001 – CommerceQuest devine concesionarul cu numărul 10.000 pentru DB2 Universal Database
2002 – este lansată DB2 versiunea 8
2005 – apare DB2 Universal Database Express-C
2006 – se lansează DB2 Versiunea 9, nume de cod Viper
2009 – apare DB2 9.7, nume de cod Cobra



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite