Cercetare si Invatamant superior >> Articole
Fizicienii de la Măgurele luptă pentru a aduce laserul viitorului pe pământ românesc
Institutul de Fizică Atomică (IFA) a organizat un nou seminar dedicat problemelor ridicate de infrastructura pan-europeană de cercetare „Extreme Light Infrastructure” (ELI), ce urmează să fie găzduită de România pe Platforma Măgurele-Bucureşti.
Cercetătorii ştiinţifici de pe această Platformă au început să-şi asume planuri, proiecţii, să formuleze schiţe de posibile experimente şi studii ştiinţifice legate de problematica complexă a unui astfel de proiect. Pe 8 aprilie 2010 a început la IFA o serie de patru seminarii ştiinţifice, sub titlul „Pulse and Impulse of ELI”, în care sunt dezbătute două probleme importante: posibilitatea realizării practice a unui laser de radiaţii gama şi mecanismul de accelerare a electronilor de către pulsurile de lumină laser.
Cercetătorii care au participat la recentele seminarii IFA au analizat posibilitatea realizării practice a unui laser gama. Radiaţiile gama sunt din aceeaşi clasă cu radiaţiile luminoase uzuale, dar au energie mult mai mare şi sunt produse de procesele nucleare. Lumina laser este o stare specială a luminii care se deosebeşte de lumina obişnuită prin faptul că este mult mai puternică, mult mai direcţionată şi poate străbate un spaţiu mult mai mare decât lumina obişnuită fără a fi difuzată şi pierdută în mediu. La ora actuală se cunosc, practic, numai laseri cu lumină vizibilă, sau apropiaţi ca energie de lumina vizibilă. Se poate imagina uşor ce ar însemna un laser cu radiaţii gama, adică un laser cu o „lumină” (invizibilă) mult mai energetică. Desigur, un interes special îl reprezintă un astfel de laser pentru activităţile militare, dar el nu se limiteză numai la astfel de aplicaţii. Din păcate, în ciuda eforturilor dezvoltate în toată lumea pe parcursul ultimilor 50 de ani, laserul gama nu a fost încă realizat. Chestiunea este controversată încă din punct de vedere ştiinţific, nimeni neavând siguranţa că un astfel de laser este posibil sau nu din punct de vedere principial, fundamental. În seminariile IFA s-au prezentat o serie de argumente, ce par foarte convingatoare, conform cărora efectul laser gama este în principiu posibil, dar eficienţa lui este extrem de slabă în actualele condiţii de lucru. Această ipoteză, dacă se dovedeşte corectă, constituie iarăşi un progres deosebit de important pentru cercetarea ştiinţifică actuală la nivel mondial, întrucât poate economisi eforturi şi cheltuieli importante angajate pe actualele direcţii de cercetare şi le poate îndrepta spre alte căi, mai profitabile. Ca şi în cazul chestiunii cu electronii acceleraţi si transportaţi de pulsurile laser, şi această ipoteză privind laserul gama poate intra deja în studiu detaliat încă la momentul actual.
O ipoteză originală a fost lansată în cadrul seminariilor în ceea ce priveşte mecanismul de accelerare si transport al electronilor cu energii relativiste, ipoteză complet nouă, diferită de ipotezele de lucru actuale din domeniu, ajungând la concluzii cantitative ce trebuie validate de experiment. Sunt rare cazurile în ştiinţă când o ipoteză ajunge să fie formulată atât de distinct, de precis, în termeni cantitativi. Interesul pentru o astfel de teorie este foarte mare, întrucât el dă prilejul ca respectiva teorie să fie testată, confirmată sau infirmată. În cadrul unei astfel de activităţi, cunoştinţele fundamentale progresează vizibil, se obţin lucruri noi, importante, se formulează noi căi de abordare a fenomenului sau se opresc căi curente de lucru, ceea ce înseamnă economisirea resurselor. Trecerea la testarea experimentală a teoriei propuse în seminariile de la IFA în privinţa electronilor acceleraţi şi transportaţi de lumina laser poate să devină o prioritate a proiectului ELI încă de pe acum, şi studii preliminare pot deja începe cu laserii de mai mică putere existenţi deja în România la momentul actual. Electronii acceleraţi de către pulsurile laseri sunt desoebit de importanţi, întrucât ei pot constitui o alternativă deosebit de ieftină la marile acceleratoare din lume care, comparativ, necesită costuri mult mai mari. Electronii acceleraţi la energii mari sunt un instrument indispensabil în studiul profund al materiei nucleare, al constituenţilor sub-nucleari, cu largi deschideri către noi şi nebănuite orizonturi ale cunoaşterii.
Dependenţa rezultatelor de fonduri
Desigur, aşa cum speră şi cercetătorii de la Măgurele, ar fi bine ca studiile ştiinţifice iniţiate de cele două ipoteze lansate în seminariile IFA să înceapă în România, şi cât mai curând. Ar fi de dorit ca studii asemănătoare, iniţiate de alte ipoteze ştiinţifice apărute recent la Măgurele în legătură cu proiectul ELI, să înceapă şi ele cât mai curând, şi tot în România. Pentru aceasta, este necesar ca organizaţiile, instituţiile de cercetare ştiinţifică de la Măgurele, cercetătorii ştiinţifici de pe acest campus, ca şi ceilalti din ţară, să poată avea acces rapid la fondurile de cercetare necesare pentru punerea în operă a unor astfel de cercetări ştiinţifice de avangardă, de un interes deosebit pentru comunitatea ştiinţifică internaţională.
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)