Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EMC, arca potopului informaţional

31 Mai 2010




În anii ‘60-‘70 am asistat la valul mainframe, generat în acea perioadă de companii precum Burroughs, Univac, NCR, Control Data şi Honeywell. A urmat în anii ’70-’80 valul mini-computerelor, condus de companii precum DEC, IBM, Data General, Wang, Prime şi alţii. Începând de la sfârşitul anilor ’70 şi continuând până în anii ’90 valul microprocesoarelor sau PC-urilor a dus industria la nivelul următor cu ajutorul Microsoft, Intel, IBM, Apple. Iar la mijlocul anilor ’90 a început era conexiunii şi comunicaţiilor distribuite, cu mai mult de un miliard de utilizatori on-line şi multe miliarde de utilizatori ai telefoanelor mobile. Acest val a fost posibil datorită Cisco, Google, Oracle, EMC, Salesforce.com şi alţii.


Unele companii s-au adaptat mai bine decât altele la aceste succesiuni tehnologice, altele au pariat pe tehnologii alternative şi nu au rezistat.


Care va fi, însă, etapa următoare? „Noi, la EMC, credem că va fi Cloud Computing, iar acest nou val va fi mai mare şi va atinge mai mulţi utilizatori decât oricare dintre cele precedente. Va oferi cel mai dinamic, eficient, flexibil şi ieftin mod de lucru. Iar acest val se apropie rapid şi va influenţa tot ce este legat de industria IT aşa cum o vedem astăzi. Conform IDC, până în 2020, mai mult de o treime din totalul informaţiei la nivel global fie va rezida în cloud, fie va trece printr-un cloud. Datorită faptului că EMC a anticipat acest trend şi şi-a dezvoltat şi adaptat portofoliul tehnologic în această direcţie, ne aflăm acum într-o poziţie extrem de favorabilă pentru a face parte dintre cei care vor conduce această importantă tranziţie. În favoarea acestei afirmaţii aş dori să menţionez şi parteneriatul tehnologic global EMC-Cisco-VMware constituit la finele anului trecut în acest scop“, mai afirmă Valentin Stănescu.




De la strategie la produse

Strategia EMC de guvernare a Universului Digital se bazează pe o gamă extinsă de produse şi servicii, dezvoltată prin cercetări proprii, dar şi printr-o serie de achiziţii. Portofoliul acoperă atât segmentul de content management, prin soluţii tradiţionale ca Documentum, cât şi pe cel de cloud computing, prin produse ca Atmos sau recent lansata platformă Vplex, poziţionată drept un sistem de operare pentru cloud computing. Evident şi clienţii din România pot beneficia de aceste produse, însă – având în vedere specificul pieţei, ca nivel de maturizare şi orientare pe verticale – anumite produse sunt solicitate mai frecvent. O analiză simplă arată că cerinţele clienţilor locali s-au îndreptat în ultimii ani către: soluţii de stocare şi management avansat al informaţiei, aplicaţii de business dezvoltate pe platforma EMC Documentum, soluţii complexe de backup şi disaster recovery, arhivare (în special file-archiving şi email-archiving) şi virtualizare. La nivel de tendinţe se observă, însă, o creştere a interesului pentru deduplicare, securitate, Output management (DocSci) şi soluţii complementare SAP pentru arhivare şi procesare documente.

Modul de activitate şi structura EMC România sunt exclusiv gândite pentru a crea valoare pentru clienţii noştri


„Un aspect relevant pentru activitatea EMC în piaţa şi industria de profil este «deschiderea» companiei din punct de vedere al interoperabilităţii. Suntem, probabil, cea mai «deschisă» companie atât la nivel de aplicaţii prin integrare cu majoritatea sistemelor ERP, CRM, baze de date, sisteme de operare, middleware etc., în plus oferind posibilitatea de dezvoltare conectori specifici prin web-services. De asemenea, la nivel hardware, permitem interconectarea cu majoritatea tipurilor de servere, echipamente de reţea“, consideră Valentin Stănescu.


EMC în România

Prezentă în România încă de la începutul anilor 2000 prin intermediul partenerilor autorizaţi, EMC a deschis oficial un birou de reprezentare în 2005. Compania derulează un business indirect, printr-un număr restrâns de parteneri selectaţi şi menţinuţi la standarde înalte de competenţă tehnologică. Reprezentanţa locală are 12 angajaţi şi generează venituri de peste 10 milioane USD anual. Separat, din 2009, EMC este prezentă în România şi prin VMware, linie de business care are, însă, o administare independentă de cea a biroului de reprezentare. Printre obiectivele de business se numără extinderea canalului de parteneri, extinderea gamei de produse livrate local, precum şi obţinerea unei creşteri de 31% în 2010. „Modul de activitate şi structura EMC România sunt exclusiv gândite pentru a crea valoare pentru clienţii noştri – afirmă Valentin Stănescu. Nu ne propunem să fim un simplu furnizor de tehnologie, ci să demonstrăm în fiecare caz relevanţa şi beneficiile soluţiei noastre, în comparaţie cu cele oferite de către competitorii noştri. Investim foarte mult în dezvoltarea membrilor echipei şi ne propunem ca orice discuţie cu un client sau partener să constituie un eveniment important şi relevant pentru acesta“, completează Country Manager-ul EMC România.


Omenirea se află în prima decadă a explorării Universului Digital, iar cu ajutorul unor companii vizionare ca EMC creşterea volumului de informaţie se transformă din ameninţare în avantaj. Este nevoie, însă, de schimbarea unor paradigme, de investiţii temeinice în tehnologie şi, nu în ultimul rând, de alianţe cu perspective pe termen lung.


Craiovean de origine, Valentin Stănescu a absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare Craiova – specializarea Informatică tehnologică – şi Facultatea de Ştiinţe Economice Craiova – specializarea Informatică economică. Şi-a început cariera în 1996 ca trader pe piaţa de capital şi, începând din anul 1999, a ocupat diverse poziţii de vânzări, management în vânzări şi business development în companii multinaţionale şi locale (ABB, BISS, Star Storage, IBM). S-a alăturat companiei EMC în 2006, ca responsabil pentru divizia de Content Management pentru România şi Bulgaria. Din ianuarie 2010 devine EMC Country Manager, funcţie pe care o deţinea ca interimar din octombrie 2009.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite