Cloud şi virtualizare cu SQL 2008 R2
Deşi este prezent pe piaţa bazelor de date doar de 10 ani, neputându-se compara din punct de vedere al experienţei sau al cotei de piaţă cu Oracle sau IBM, Microsoft a reuşit totuşi să-i surclaseze pe cei doi giganţi. Pe piaţa din România, Microsoft a depăşit Oracle ca număr de implementări. Şi, conform lui Gabriel Nicolaescu, Server & Tools Business Group Lead la Microsoft, compania câştigă teren şi pe perioadă de criză.
Istoria bazei de date de la Microsoft, SQL Server, se întinde pe doar zece ani. Primele produse au apărut încă din anii ’90, însă o versiune tehnic pregătită pentru întreprinderi mari, scalabilă, înalt disponibilă şi solidă a apărut abia în anul 2000.
„An în care, pentru prima dată, am bătut bazele de date de la Oracle şi de la IBM. Pentru prima dată tehnic, am putut rivaliza cu ei. Am reuşit să-i depăşim în performanţe brute. Performanţă brută înseamnă în primul rând viteză, viteză de tranzacţionare pe volum foarte mare de interogări, cu hardware foarte puternic, plus scalabilitate, adică să poţi să creşti ca tranzacţii liniar pe măsură ce adaugi hardware”, explică Gabriel Nicolaescu.
Versiunea SQL 2000 a marcat pentru prima dată aşa-numita facilitate enterprise ready, adică scalabilitate şi înaltă disponibilitate şi inedependenţă de partea hardware.
„Tehnic, rivalizăm cu Oracle şi DB2, noi spunem că i-am depăşit în multe privinţe, mai ales la arhitectură, pentru că avem o arhitectură mai suplă, mai uşor de întreţinut, de administrat şi mai performantă. I-am depăşit ca număr de implementări în piaţă, însă nu i-am egalat ca şi venituri totale, pentru că noi vindem mai ieftin. În România, Oracle face mai mulţi bani decât noi în baze de date, deşi noi avem un număr mai mare de implementări, ceea ce înseamnă că noi suntem mult mai acesibili ca preţ”, spune Gabriel Nicolaescu.
2010 este anul lansării celei mai noi versiuni de SQL, SQL 2008 R2, care aduce multe noutăţi pe piaţa de baze de date, care depinde, însă, foarte mult de aplicaţiile asociate. De aceea, în acest mediu de afaceri, un rol esenţial îl joacă parteneriatele cu firmele de software care dezvoltă aplicaţii.
Majoritatea vânzărilor de baze de date ale Microsoft se fac cu aplicaţii locale, dezvoltate de programatori români sau de firme de software româneşti. Compania are, în prezent, parteneriate cu peste şase sute de companii româneşti care dezvoltă software pe bazele de date SQL.
„În ultimii şase ani, în fiecare an am crescut în vânzări de baze de date mai repede decât piaţa. Şi anul acesta am crescut pe o piaţă în stagnare. A fost o creştere de un digit, dar am crescut. Pe fond de criză e uşor să câştigăm cotă de piaţă. Când îţi reduci costurile şi trebuie totuşi să faci nişte proiecte, cum procedezi? Te gândeşti de două ori când alegi furnizorul şi, dacă ai un furnizor alternativ mai ieftin, dar tehnic la fel de bun, reducerea de costuri te forţează să te decizi în această direcţie. Pe noi ne-a favorizat criza şi datorită faptului că zona de BI este un factor important în creşterea bazelor de date. În România, din implementările noi, 10% sunt pentru BI, în creştere rapidă”, menţionează Nicolaescu.
SQL 2008 R2 exploatează avantajele virtualizării
Noua versiune, care funcţionează şi pe echipamente mobile, va fi vândută ca serviciu în cloud. Aplicaţia se numeşte SQL Azure, este disponibilă şi în România, fiind pentru prima dată când Microsoft oferă această variantă de vânzare. Ca să poată fi instalate pe Azure, aplicaţiile trebuie însă puţin adaptate.
„Pentru cei care urmăresc economii de costuri şi amortizarea rapidă a investiţiei, e o decizie firească. Pentru noi, cloud-ul va fi o prioritate începând de anul viitor şi mai întâi vom lucra cu companiile de soft să-şi adapteze aplicaţiile pentru cloud. Sper ca toţi partenerii noştri sau marea majoritate care au în vedere o aplicaţie nouă, să se gândească să o pregătească şi pentru cloud. În campania de lansare pe care o derulăm în prezent, insistăm pe trei capabilităţi majore pe care le introducem: continuarea îmbunătăţirilor în direcţia siguranţei şi scalabilităţii, îmbunătăţiri în zona de virtualizare şi în zona de BI şi concepte noi pentru firme. Pe lângă toate acestea venim şi cu conceptul de cloud”, mai spune Gabriel Nicolaescu.
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)