România la World Micro-machine Summit 2010
În zilele de 28–30 aprilie 2010 s-a desfăşurat la Dortmund cea de-a 16-a ediţie a World Micro-machine Summit (MMS), eveniment anual organizat succesiv pe continentele Europa, Asia, America, la care se participă exclusiv pe bază de invitaţie.
MMS este dedicat micro- şi nanotehnologiilor la scară globală. Sunt prezente principalele ţări din lume care activează în domeniu. Din Europa au prezentat un „raport de ţară” numai Germania, Franţa, Italia, Regatul Unit (U.K.), Elveţia şi România. Alte ţări din Europa, deşi foarte active în domeniu, sunt grupate pe regiuni (Benelux, Iberica, Nordica). În afara rapoartelor care s-au prezentat la nivel de ţară sau regiune au existat numeroase comunicări legate de proiecte şi infrastructuri de interes deosebit. O bună parte dintre comunicări au fost afişate la adresa www.mms10.org.
România a fost reprezentată de către INCD-Microtehnologie, care a prezentat pentru al 4-lea an consecutiv „raportul de ţară” (Acad. Dan Dascălu şi dr. ing. Raluca Muller, director ştiinţific). Comunicarea “Romania: country report”, disponibilă şi ea la adresa www.mms10.org, a trecut în revistă unele activităţi la nivel naţional şi a prezentat în detaliu activităţi din 4 institute naţionale: INCD - Microtehnologie, INCD - Fizica Materialelor, INCD - Inginerie Electrică, INCD - Tehnica Măsurării şi Mecatronică.
Vom trece în revistă câteva particularităţi ale activităţii IMT care au fost subliniate în prezentarea de la Dortmund.
Domeniul de activitate al IMT, cel al micro- şi nanotehnologiilor este puternic multidisciplinar. În IMT s-a creat „Centrul de nanotehnologii” (IMT-CNT) ca un colectiv interdisciplinar care grupează activitatea laboratoarelor de „nanotehnologie” (înfiinţat încă din 1996, odată cu transformarea IMT în „institut naţional”), de „caracterizare şi structurare la scara nano” şi respectiv de „nanotehnologie moleculară” (ultimul înfiinţat recent, cu cercetători specializaţi în străinătate).
Dotările recente din IMT (7 milioane de euro numai pentru echipamente în intervalul 2006-2009) au fost obţinute prin-tr-o multitudine de proiecte (de cercetare şi de infrastructură) şi sunt gestionate de către diverse laboratoare. Aceste dotări au fost instalate, însă, într-un spaţiu comun – cel al „camerei albe” (sau „camerei curate”) – în care interacţiunea dintre cercetători este mult mai directă, mai puţin formală, permiţând o evoluţie rapidă a cercetării experimentale.
Colaborarea internaţională în cadrul unor formule cvasipermanente este şi ea un aspect important, care amplifică resursele şi posibilităţile de acţiune rapidă ale cercetătorilor din IMT: ideile care apar pot fi experimentate imediat. Este cazul „Laboratorului European Asociat” (LEA) în domeniul „Smart MEMS/NEMS”, înfiinţat de către LAAS/CNRS (Toulouse, Franţa), IMT-Bucureşti şi FORTH Heraklion (Grecia). Într-adevăr, deşi lucrează la distanţă, cercetătorii din cele trei instituţii colaborează direct dincolo de orice barieră administrativă. Acest LEA s-a creat pe terenul unui „centru de excelenţă” finanţat de UE: proiectul MIMOMEMS: RF and Opto MEMS (2008-2011). Figurile alăturate ilustrează rezultate proeminente ale acestei colaborări.
IMT a lansat recent proiectul propriu de studii postdoctorale (informaţii la adresa www.imt.ro/mnt-postdoc). Bursierii vor avea acces la facilităţile IMT-MINAFAB, descrise pe pagina de web www.imt.ro/MINAFAB. O bună parte dintre cei care vor fi finanţaţi prin proiect vin din afara IMT, contribuind astfel la interacţiunea Institutului cu alte organizaţii din România. Vor exista şi stagii în străinătate, de pildă la puternice centre din Franţa (LETI/CEA, Grenoble şi LAAS/CNRS, Toulouse).
Tranzistor cu efect de câmp ce utilizează nanotuburi de carbon (CNT) suspendate peste şanturi corodate în substrat de GaAs - cooperare cu LAAS/CNRS, Toulouse (Franţa) şi FORTH, Heraklion (Grecia), LEA-SMARTMEMS.
Nanolitografie pentru dispozitive acustice cu undă de sprafaţă (SAW) cu aplicaţii în domeniul GHz; în medallion interdigiti de 150 nm - Proiect European "MIMOMEMS", FP7-REGPOT, Centrul European de Excelenta, 2008-2011; cooperare
cu LAAS/CNRS, Toulouse (Franţa) si FORTH, Heraklion (Grecia).
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)