Parteneriatul cu firme de prestigiu – motor al cercetării româneşti
Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, în vizită la standul COMOTI, în cadrul expoziţiei „Apa este viaţă“ de la Constanţa
Dintotdeauna afacerile au fost cea mai bună cale de câştig pentru toate părţile implicate. Pentru INCD Turbomotoare, COMOTI înseamnă accesul la noi tehnologii şi pieţe internaţionale, iar pentru parteneri asigurarea reprezentării şi suportului tehnico-ştiinţific în zona noastră europeană, precum şi participarea la realizarea de noi produse folosind idei novative ale cercetătorilor din COMOTI. În situaţia de criză actuală, INCD Turbomotoare COMOTI caută să-şi găsească noi pieţe în care să activeze.
Experienţa pe care Institutul a acumulat-o până în prezent l-a direcţionat către parteneriate cu firme de prestigiu de pe piaţa internaţională, cu beneficii însemnate pentru ambii parteneri. Parteneriatul cu SNECMA din Franţa a propulsat COMOTI în proiecte strategice finanţate de Comisia Europeană în domeniul turbomotoarelor pentru aviaţie. Parteneriatul cu compania GHH RAND, parte a grupului Ingersoll Rand din SUA, a deschis noi direcţii de cercetare în domeniul compresoarelor cu şurub. Parteneriatul cu compania Pratt & Whitney din Canada a contribuit la creşterea nivelului tehnic al soluţiilor cogenerative cu turbomotoare aeroderivative.
Cercetările efectuate de COMOTI şi rezultatele obţinute în direcţia valorificării surselor regenerabile de energie au fost prezentate la diverse manifestări ştiinţifice şi expoziţionale. În luna aprilie 2010, COMOTI a participat, în parteneriat cu compania Ingersoll Rand din SUA la expoziţia organizată de Asociaţia Română a Apei împreună cu Ambasada SUA la Constanţa. Cu acest prilej s-au purtat discuţii şi s-au identificat oportunităţi de colaborare în afaceri cu producători şi furnizori de echipamente din SUA.
De la stânga la dreapta: Romeo Sari, Area Manager South-East Europe GHH RAND; Valentin Silivestru, director general COMOTI; Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti; Amin Haghjoo-Manager Marketing&Innovation Ingersoll Rand- GHH Rand
O piaţă cu mulţi bani de la Comisia Europeană este cea a protecţiei mediului. Sunt alocate sume importante pentru finanţarea de proiecte în domeniul tratării apelor uzate, ca instrument de punere în aplicare şi armonizare a politicii comunitare de mediu. Se creează astfel oportunitatea ca agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu să devină din prestatori de serviciu producători de energie.
În prezent, se pregăteşte un proiect de implementare a unei soluţii de valorificare energetică a biogazului produs în staţiile de epurare a apelor uzate de pe lângă marile aşezări urbane. Biogazul produs în reactoarele din staţiile de epurare a apelor uzate este folosit la producerea de apă caldă pentru îmbunătăţirea procesului de fermentaţie termofilă sau pentru apă menajeră destinată personalului de deservire a staţiei de epurare, eventual pentru zona rezidenţială din apropiere.
Unitate MT 250 alimentată cu biogaz de la o staţie de epurare a apei
Soluţia propusă de parteneriatul COMOTI – Ingersoll Rand constă dintr-o microcentrală cogenerativă de energie electrică şi termică, alcătuită dintr-un grup turbogenerator cu puterea electrică instalată de 250 kW (în condiţii de funcţionare ISO). Pentru realizarea acestei puteri, turbomotorul trebuie alimentat cu 149 Nm3/h, la o concentraţie volumică de 60% CH4 şi 40% CO2. Eficienţa producerii de energie electrică este de 29%. Nivelul de zgomot este de 83 dB(A) la distanţa de 1 m de capotajul grupului. Foarte important este faptul că turbomotorul poate funcţiona stabil la diverse concentraţii volumice de metan în biogaz de până la 30%.
Avantajul unei aplicaţii cogenerative într-o staţie de tratarea apelor uzate urbane este că transformă staţia într-o unitate de producţie deoarece, pe lângă epurarea apei, se produce şi energie electrică, care poate fi folosită pentru consumul propriu sau valorificată prin vânzare.
Proiectul este pregătit de specialiştii de la COMOTI împreună cu cei de la Ingersoll Rand, ca o continuare a bunelor relaţii de afaceri stabilite de-a lungul timpului, care s-au dovedit profitabile pentru ambii parteneri. În acest sens menţionăm un alt proiect realizat în parteneriat COMOTI – Ingersoll Rand în domeniul compresoarelor volumetrice rotative, cu şurub, în care rolul de integrator a revenit COMOTI. Astfel, pornind de la un proiect de cercetare s-a ajuns la o gamă de produse, orientate pe cererea pieţei.
Datorită nivelului tehnic şi calitativ al produselor realizate în parteneriatul COMOTI – Ingersoll Rand s-a reuşit pătrunderea pe piaţă în confruntare cu competitori puternici.
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)