Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

100 de primării acceptă plata prin card a taxelor şi impozitelor

31 Mai 2010




Care este situaţia în zona rurală?

Orice bancă se gândeşte în primul rând dacă a acoperit într-adevăr zona urbană. În zona urbană, dacă vă uitaţi la concentrarea acceptării şi emiterii, cele 10 oraşe mari sunt acoperite, dar în oraşe sub 100.000 sau sub 50.000 de locuitori, e nevoie în continuare de investiţii. Nu mai spun de educare şi informare despre cum să foloseşti cardul. În zona rurală, infrastructura băncilor este mai restrânsă. În momentul în care băncile vor penetra această zonă, primul produs achiziţionat va fi contul curent, care va avea ataşat un card. E mai puţin credibil ca, neavând nici o istorie bancară, să primeşti un card de credit. Există firme care activează în zona rurală, vorbim aici de ferme mai mari şi se poate începe cu cardurile de business. În Turcia există un program foarte interesant în zona rurală, emis de o bancă ce se concentrează foarte mult pe această zonă şi care are o divizie dedicată. În loc de ofiţeri de bancă lucrează cu ingineri agricoli, care au maşini, bat satele şi înlesnesc relaţia în primul rând cu fermierii. Au construit un produs pentru fermieri, prin care le oferă acces la bani, la un credit, iar plata înapoi a creditului este legată de valoarea culturii pe care o are respectivul fermier. În scoring intră tipul de cultură, data recoltării, valoarea culturii. În momentul din an în care fermierul recoltează şi vinde şi îi intră practic banii, atunci îi vine scadenţa creditului. În plus, au şi o schemă de loializare concentrată practic pe nevoile respectivilor fermieri. Nu dau discount la supermarket sau la haine, ci la cumpărături de cauciucuri, de tractoare, de motorină, de piese de schimb etc. Dar, trebuie să ai oameni specializaţi care să-i înţeleagă foarte bine pe aceşti clienţi.


Problema principală este construirea reţelei de acceptare, de POS-uri, chiar şi bancomate, pentru că în zona rurală gradul de informare este şi mai jos decât în zona urbană. În principal CEC, dar şi BCR sunt primele bănci care prin natura business-ului şi prin tradiţie încep să penetreze zona rurală. Eu cred că şi zona rurală poate să facă aceste salturi înainte, să nu le ia încă 50 de ani să înceapă să facă plata cu cardul.


Sunt câteva oraşe pe care le-aţi menţionat care acceptă plata prin card numai online. De ce au ales doar această soluţie?

Cred că s-au gândit la diviziunea muncii – acceptarea plăţii fizice mi-o acopăr prin ghişeul pe care îl am în momentul de faţă; dar, având în vedere că ştiu că din zona mea sunt oameni plecaţi în străinătate sau ştiu că sunt oameni care au proprietăţi în zona mea, dar locuiesc în altă parte, pot oferi complementar acest canal. Cred că aici banca acceptatoare trebuie să explice şi mai bine avantajele şi economiile care pot fi făcute, inclusiv prin integrarea acceptării plăţii fizice cu cardul, pe lângă online.
Ştim că sectorul şase a făcut un pas intermediar, între ghişee şi online total, mergând şi în centrele comerciale mari, împreună cu Piraeus Bank. Vii mai aproape de cetăţean în centrele comerciale, unde oricum lumea se duce să facă cumpărături. Demn de toată lauda.


Există şi unele primării care au înţelegeri cu anumite bănci, cum ar fi BCR. Doar dacă ai card BCR, poţi plăti taxele prin internet banking-ul BCR-ului.


Pentru noi, acceptarea înseamnă acceptarea de orice card VISA. Nu ne-au interesat aceste soluţii care trunchiază practic acceptarea cardului.


În cadrul campaniei ne-au sunat primării care ne spuneau că au acceptare online în municipiul lor şi fac asta de mult timp. Am descoperit că, de fapt, aveau relaţie doar cu o bancă şi numai deţinătorii de carduri din acea bancă puteau să facă plata taxelor online. Le-am spus că, dacă vor să fie incluşi în campanie, trebuie să accepte toate cardurile VISA şi mulţi dintre ei ne-au întrebat ce să facă mai departe.


A fost foarte interesant şi din punct-ul acesta de vedere, pentru că am avut discuţii directe cu oameni din primării, din serviciile de taxe şi impozite.


Ştiu că a fost anunţat portalul eRomania, în care e cuprinsă şi plata taxelor, sperăm că şi din zona administraţiei centrale vom avea sprijin pentru a implementa în mod corect astfel de facilităţi.


Suntem convinşi că această campanie a fost foarte bine primită de cetăţeni. Vom continua aceste campanii şi în următorii ani şi vom încerca să promovăm şi mai mult acceptarea fizică, cu POS-uri fizice, dar şi acceptarea online.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite