Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Timpul inseamna bani”

17 Mai 2005



Automatele care elibereaza unitatile bancare de clientii care fac tranzactii cu numerar
Automat Bancar Safe Cash Eco
Printre solutiile care pot micsora cozile din unitatile bancilor, se numara si echipamentele de tip „Self-Service”, aduse in premiera in Romania de catre Eutron, de la partenerul sau international Rosengrens.
Privind motivele prezentei Rosengrens pe piata romaneasca Jacques Roozendaal, Area Export Manager Gunnebo-Rosengrens ne-a precizat ca “Romania reprezinta o piata cu o crestere exponentiala, mult mai rapida decat alte piete din Europa de Est, o mare calitate a romanilor fiind faptul ca se adapteaza rapid la schimbari si au un bagaj de cunostiinte tehnice solide. Putem aduce produse de ultima generatie pe aceasta piata pentru ca exista oameni capabili sa ofere suport local. Majoritatea bancilor romanesti se orienteaza catre piata de retail, ceea ce este deosebit de important pentru Rosengrens avand in vedere faptul ca produsele noastre aduc valoare adaugata serviciilor bancare dedicate acestei piete. Noua generatie crede in sintagma „timpul inseamna bani” si de aceea Rosengrens ofera produse pe care le poti opera 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana. Viitorul inseamna time management!”


Noutatea deosebita din gama automatelor Rosengrens o reprezinta automatul cu recirculare a bancnotelor . Fata de alte automate de tranzactionare numerar deja instalate in Romania , produsele Rosengrens se diferentiaza prin modularitate si posibilitatea de acoperire a unei game vaste de operatiuni pe care banca doreste sa le puna la dispozitia clientilor sau non-clientilor sai .


Autosafe/AVM
De la casetele de valori traditionale, la casetele de valori automatizate

Autosafe-ul este este un sistem complet automatizat (un robot) de casete de valori amplasate intr-un seif de inalta securitate. Clientul isi acceseaza caseta de valori din interiorul unei camere de discretie prin intermediul card-ului bancar si a PIN-ului, optional, si prin identificare biometrica. Este un sistem de autoservire, care nu implica personalul din banca si care poate fi utilizat 24 h din 24h , 7 zile din 7 zile. Casetele de valori reprezinta un serviciu cu mare cerere pe piata, insa sunt doar cateva banci care il pun la dispozitia clientilor si doar in anumite unitati. De altfel, Laura Zaharie, Corporate Business Department Anglo-Romanian Bank Limited a subliniat ca „ne aflam in situatia in care nu se gasesc suficiente casete de valori in bancile din Romania; este o problema care se resimte in piata.” Fiecare dintre noi doreste sa-si protejeze valorile, iar o caseta de valori care sa fie accesibila 24 ore din 24 este o solutie interesanta din cauza lipsei de timp pe care fiecare dintre noi o resimte in viata cotidiana. Aparitia unor unitati bancare mici, in cartiere, si a unor zone de 24 ore demonstreaza ca bancile incep sa se gandeasca la timpul nostru. “Probabil ca pasul urmator va fi investitia in echipamente de clasa superioara – Autosafe. Un asemenea automat nu exista inca in Romania, insa au fost multe banci interesate. Este un proiect complex, care are nevoie de o bugetare speciala. In Europa , sunt instalate peste 1500 de Autosafe-uri , a mentionat Irina Tone, Sales Manager Eutron Invest Romania.


“ATM”-ul care primeste, in loc sa elibereze
Safe Cash Eco este un automat de incasare bancnote de tip self-service. Este, practic vorbind, ca un fel de «invers» al ATM-urilor, fiind utilizat pentru depuneri de bani, cu validarea bancnotelor. Cu acest terminal, clientii unei banci isi pot plati facturile, ratele, taxele sau pot face depuneri in contul propriu si in afara orelor de program ale bancii, aparatul fiind disponibil 24 ore din 24, sapte zile pe saptamana. Safe Cash Eco este avizat de Banca Centrala Europeana, indeplinind cerintele articolului 6 referitor la detectarea bancnotelor suspecte. Aceasta masina accepta depozitarea de numerar prin validator, adica bancnota cu bancnota. Utilizarea acestui aparat reduce cu pana la 75% costurile cu gestionarea numerarului ale bancilor, deoarece functionarul de la ghiseu nu mai sta sa numere si sa sorteze banii, operatiunea fiind facuta automat de catre aparat.


Servicii complete, cu vedere la strada
Exista asadar automate care doar dau bani, binecunoscutele ATM-uri; exista si automate bancare care doar primesc bani. SafeCash R, este primul automat bancar adus in Romania, care face in afara sediului bancii ambele operatiuni, cu recircularea banilor. Banii incasati de la unii clienti, circula in interiorul automatului, unde sunt numarati, autentificati si testati calitativ, verificati si sortati, inainte de a fi repusi in circulatie. Apoi, aceiasi bani pot sa fie scosi de catre alti clienti. Bancile proprietare ale unor astfel de echipamente au de castigat, prin reducerea operatiunilor de procesare, tranzactionare, depozitare a numerarului. Datorita acestei recircularii a numerarului, scad costurile de alimentare si golire a aparatului de catre banca, aceste operatiuni fiind facute chiar de catre clienti.


La randul lor, clientii au avantajul ca se pot duce in acelasi loc, la acelasi automat, fie ca au de facut o plata sau o depunere, fie ca au nevoie de numerar. SafeCash R actioneaza cu numerarul in ambele sensuri, poate sa faca depozite in contul clientului, sa inregistreze plata facturilor sau a ratelor, sa elibereze bani din cont si chiar sa realizeze schimburi valutare. Clientii pot face plati si in afara orelor de program ale bancii, aparatul fiind disponibil 24 ore din 24, sapte zile pe saptamana.


SafeCash R este avizat de Banca Centrala Europeana, ca indeplinind conditiile de verificare a bancnotei Euro si de incadrare intr-una dintre cele cinci posibile categorii: buna de repus in circulatie, buna de retragere din cauza unor probleme fizice, suspecta, contrafacuta si obiect necunoscut.


Banii din plic sunt inregistrati si pe video
Marii clienti ai bancilor – in primul rand companiile furnizoare de utilitati sau marii comercianti – nu isi pot insa pierde timpul sa faca depuneri la ghiseul bancar . Ei au nevoie de automate care sa le preia dintr-o data sume mari de bani, cel putin o data pe zi. RSB 30 este o masina de depozit fizic de sume mari, in numerar , primul de acest gen din Romania, scos “cu fata la strada”. Clientul bancii merge la acest automat, se identifica, primeste un plic in care isi pune banii si lasa plicul in automat, declarand suma depusa. Primeste apoi o chitanta care atesta depunerea. Astfel de automate de depozit fizic sunt foarte utilizate, inclusiv pentru plata utilitatilor de catre persoane fizice, in tarile europene unde circula bancnote ce au un grad mare de uzura. Verificarea sumei depuse este realizata ulterior, de catre angajatii bancii detinatoare a acestui echipament, care confirma sau infirma, cu actele aferente, suma depusa. Afirmatiile acestora sunt verificabile prin inregistrari video.


Alte solutii de exceptie de la Rosengrens, accesibile si romanilor
Printre automatele de ultima ora care devin deja disponibile si in Romania, chiar daca nu au fost inca prezentate oficial la noi in tara, se numara si Safecoin C, primul automat de numarat si depozitat monede, destinat clientilor bancilor. Acesta are la baza un sistem revolutionar de transport si identificare a monedelor, putand numara pana la 1.000 de monede pe minut. Clientul introduce monedele in aparat, acesta le numara, le verifica si elibereaza o chitanta pentru depozit. Astfel, timpul pe care clientul l-ar pierde la coada la ghiseu, unde operatiunea este facuta manual de un angajat al bancii, este redus simtitor.


In fiecare zi, comerciantii or sa aiba nevoie de monede, pentru a avea ce sa dea rest clientilor. Nu or sa mai poata sa spuna ca nu au marunt pentru ca acest rest chiar va valora si nimeni nu o sa mai uite sa si-l ia. Problema maruntisului, mai ales la inceput de zi, o pot rezolva bancile, instaland la comercianti SEIF COIN RW900 Rosengrens – automatul de eliberare de fisicuri de monede, care face schimbul din bancnota in moneda si invers. Automatul, care accepta bancnote si monede si elibereaza monede sau fisicuri de monede si bancnote, dupa comanda, este dotat cu ecran, tabela de schimb, taste de selectare a fisicurilor, validator de bancnote, acceptator de monede, depozite de monede, unitati de eliberare de fisicuri si casete de eliberare de bancnote.



Tags: ATM, Eutron, Banci

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite